Reklam

Yeni Mikroişlemci Mimarisi UPU

3
Reklam

Çinli I-Cube tarafından tasarlanan yeni işlemci Harmony Unified işleme mimarisi ile gelecek.  Ekran kartlarındaki Unified birimler gibi çok yönlü çalışabilen birimlerden oluşacak işlemci için zorlu taraf ise yeni komut setleri. Çünkü günümüz işlemcilerinde bu tarz bir mimari benimsenmiyor. O yüzden bu tarz bir işlemciye uygun yazılım ve işlemci kodları bulunmuyor.

I-Cube, Fred Chow ve Simon Moy tarafından yönetiliyor. Moy, 7 yıl süre ile Nvida’da görev aldı.  Nvidia’nın DX10 temelli ilk GPU’su olan G80 projesinde de görev almıştı. Fred Chow ise  yazılım tasarımcısı. Open64 derleyici konusunda uzman. 

Yeni işlemci tasarımları, çoklu sanal boru hattı ve paralel bilgi işlem çekirdeği, bağımsız bir komut seti işleyicisi, Harmony Unified işleme mimarisi, dinamik yük dengeleyici ve paralel hesaplama akış işlemcisi gibi birimlerden oluşuyor.

Reklam

Hem GPU hem de CPU vazifesini yerine getirecek yeni işlemci, çift çekirdekli olarak adlandırılıyor.

Android desteği ile gelen işlemci, x86 desteğine şimdilik sahip değil. Firma şuan Çin’in dışarıdan sağladığı mikroişlemci ihtiyacını bir nebze azaltmak istiyor.

Yeni işlemcinin özelliklerine ve yapabildiklerine tabloda bir bakalım.

:: Ülkelerin kendi işlemcilerini geliştirmeleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

 

3 Yorum

  1. Bizim niye işlemciler de ismimiz yok, beğenmediğimiz çinliler yapıyorsa biz haydi haydi yaparız gibi kuru söylemlerden ziyade somut girişimlerle artık başlamak gerekli. Sürekli tüketici olduğumuz sürekli başkalarının oyunun kurallarını belirlediği bir dünya.

  2. Hani 2023 diye bir hedef koyduk ya. Çin o zamana en kaliteli ürünleri üretiyor olacak. Başka bir ülkenin üretipte kendilerinin üretemeyeceği bir şey kalacağını sanmıyorum.

  3. Çin’in kendi işlemcisi de var artık teknoloji anlamında da kendine yeten ülke oldu. Ne hammadde ne teknoloji ihtiyacı kalmadı. Kimseden bir çöp almasına gerek kalmadı. Maaliyetleride çok düşük bunun için bütün dünyayı kendine muhtaç etti. Artık Amerikanın güç olarak hiç bir hükmü kalmadı. Çin ile yandaş olan İran ve Rusya’da kendi teknolojisini belirli bir düzeye getirdi. Nükleer enerji ve uzay teknolojisine de sahip dünya bambaşka bir düzene gidecek ve görünen o ki biz yanlış takımın oyuncusu olmuşuz yine maalesef Almanlar yenilince bizde yenik sayıldık diyeceğimiz bir gelecek görünüyor ufukta.

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version