Söz konusu işlemciler olduğu zaman, en çok duyulan kavram nano metre cinsinden üretim teknolojisi birimi oluyor. Gerek masaüstünde gerekse de mobil tarafta üretim teknolojileri en son Samsung tarafından mobil tarafta için 10nm seviyesine kadar inebildi. Ancak dünyanın en büyük teknoloji geliştiren şirketlerinden olan IBM, son açıklaması ile işlemci üretim teknolojisinin 7nm seviyesine indirmeye başardığını duyurdu!
IBM’den büyük atılım!
İlk olarak kısaca tanımlamak gerekirse, işlemciler temelde silikon materyalinin transistor ve ilgili bileşenler haline getirilmesi ile meydana geliyor. Silikon materyali ile üretime geçen bu transistor ve benzeri bileşenlerin olabildiğince küçük üretilmesi; daha az alan, daha çok güç ve verimlilik kazanımı olarak geri dönüyor.
Bu bağlamda, günümüzde mobil ve masaüstü tarafında aktif kullanılan işlemcilerin henüz 10 nano metre altına inemediği düşünüldüğünde, IBM’den gelen 7nm’lik üretim yeteneği, ilgili kesimlerde büyük heyecan oluşturdu.
IBM’den gelen gelişmiş işlemci üretim teknolojisi!
7nm teknolojisi ile üretilen bir işlemcinin IBM detaylarında yer alan verilerine göre, şu an üzerinde çalışılan ve üretim görebilen çiplere kıyasla, aynı yüzey alanında yaklaşık %50’ye varan daha fazla güç ve verimlilik elde edilebilmiş durumda. Yani kabaca düşünerek açıklamak gerekirse, şu anki masaüstü ve mobil işlemcilerin 7nm sürecine geçmeleri mevcut yüzey alanından %50 daha fazla güç ve daha verimli işlem yapabilen çipleri meydana getirebilecek!
İşlemciler büyük güç kazanacak!
IBM’in bu geliştirmesi için en az 2 yıl olduğunu belirtiyor. Ancak bu sürecin daha da uzun sürebileceğini söylemek mümkün. Zira silikon işlenme tarafında, 10nm seviyesinin altına inilmeye başlandığında, üretim süreci 10nm ve üstüne kıyasla kat ve kat artış gösteriyor. Öğle görünüyor ki IBM mühendisleri, 10nm altı için yoğun çalışmaları net sonuçlar verebilmiş.
Nano Metre’nin düşmesi ne anlama geliyor?
Son olarak akıllardaki “nano metre biriminin daha küçülmesinin ne gibi artıları oluyor?” sorusuna cevap olması maksadıyla açıklama yapmak gerekirse; daha küçük nm seviyesinde üretim gören sürecin ürünü olan çipler daha az ısı oluşturan, işlem gücü büyük ölçüde artış gösteren, işlem süreci büyük verimlilik kazanan ve daha birçok detay içeren kazanımlar taşıyan çipler anlamına geliyor.
IBM’in bu üretim süreci keşfinin, diğer firmalara örnek olarak çalışmalarına başlanması ve günümüzde aktif olarak hayatımıza nasıl gireceği konularını, hep birlikte bekleyip göreceğiz.
:: Sizce IBM’in bu geliştimesi, diğer firmalara yansıyacak mı?
Pentium II-III CPU ile 0,35-0,25 µm atlamasının yaşandığı 90'ların ikinci yarısını hatırladım da… vay be!
Adamlar nelerler uğraşıyor biz nelerle.
eee peki 14nm işlemcili s6 neden ısınıyor bunu tolga cem bey testlerde de gördü
bu iş araba motoru gibi galiba küçük motor çok çaba sarf eder dolayısıyla çok ısınır ama küçük motoroların ömrüde az olur önemlı olan idealini bulmak
bence işlemciler 20 28 nm arası olmalı ve 2ghz i geçmemeli fazlası yaramıyor grafik işlemcilerini biraz geliştirin yeterli bence
Çay tepsisi mi yapmış yılların IBM i 😀
ayrıca akıllı telefonlarda hızlar yeterli seviyede bence yazılım ve batarya ile kullanım süresini uzatmaya odaklansalar daha iyi olur
bunlarda bişimi ya biz 0.3 nm işlemciler üretiyoruz. biz kimmiyiz tabiki uzaylılarız 🙂
Samsung örnek alsın hala 10nm inmeye çalışıyor
10 sene sonra pil büyüklüğünde şuanki ps4 grafik kalitesi sunabilecek güçte küçük bilgisayarlar çıkacak. Üstelik şarjı uzun süre dayanıp ısınmayacak.
yakında atom seviyesine inecekler. bir kırmızı kan hücresi yaklaşık 10.000 nanometre
7nm sınıra gelindi :)))
küçüle küçüle işlemci yok olacak 😀 😀
Daha fazla bu silikon malzemeyle olmaz 7nm son sınır belki zorlarlarsa 6,9 falan yapılır da cidden malzemenin değişmesi lazım.
Güzel haber.
Ozellikle Laptoplar acisindan cok verimli olur.
Fiyat olarak kesinlikle yansýmayacak, bunu söyleyebilirim. Çünkü iþlemci hýzý hala çevre birimleri ve bunlarýn kullandýðý iletiþim teknolojilerine baðýmlý. Bakýr, altýn gibi metalleri kullanan teknolojiler kullanýlmaya devam ettiði sürece, iþlemci gücü bir yere kadar avantaj saðlýyor. Örnek vermek gerekirse, SSD denen ürün hata SATA teknolojisini kullanýyor. Ayný SSD, pci-e baðlantýsýný kullandýðý zaman, neredeyse SATA’nýn iki katý yazma hýzlarýna ulaþýyor. O zaman merak ediyorum, neden hala SATA kullanýyoruz? Bir SSD bu hýzlara ulaþabilir durumda iken neden SATA ile 500 küsürlerde takýlýp kalýyoruz?
Hepimiz elektronik dunyasinin tarikati icindeyiz. Adamlar bizimle ve paramizla top gibi oynuyor. Su yeni cikacak islemciler agzini tutabilen kuruluslarin kullandigi teknolojinin yaninda hic kalir. Ben size olayi su sekilde aciklayayim.
n
n
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Ama onlarda hakli. Her sey hizli gelisseydi savaslarin ardi arkasi kesilmezdi ve Dunya’nin sonunu getirirlerdi.
50 60 yil sonra kiyamet felan kopar, apocalypse olursa ***arim boyle dunyaya.