Binlerce yıllık geçmişi bulunan İpek Yolu’nun yerini, Fiber Yolu’nun alması bekleniyor. Bu geleceğe hazırlanmak için Türkiye’de yapılanlar yeterli mi? Bu sorunun yanıtını arayan, sadece bizler değiliz.
Almanya’da kurulan ve kısa süre içerisinde tüm dünyaya hizmet veren Strato firmasının daveti üzerine, Berlin’deki devasa veri merkezini görme şansım oldu.
Türkiye’de de çalışmalarını başlatan firma, ülkemizdeki hosting durumunu çok iyi analiz etmiş. Firmaya göre en büyük sorunlarımız şöyle;
– Yüksek altyapı maliyet
– Pahalı internet
– Standartların desteklenmemesi
– Yetersiz insan kaynağı
– Yüksek vergiler
Türkler, veri merkezi seçerken neye bakıyor?
Verilerini internette saklayan kurumlar ve bireyler, bu hizmeti satın alırken aşağıdaki konular, önem derecesine göre şöyle listeleniyor;
– Fiyat
– Müşteri hizmetleri
– Verinin korunması
– Bilinirlik
– Teknolojinin güncelliği
– Deneyim
– Türk şirketi olup olmadığı
Strato, tüm bu talepleri ve Türkiye’nin potansiyelini kendi birikimleriyle karşılayabileceğini düşünüyor. Güvenliğin son derece yüksek seviyede tutulduğu şirkete giriş çıkış yaparken, standartların getirdiği kurallara uymak zorunda kalırken, bunun ne demek olduğunu daha iyi anladık. Veri merkezini gezerken, cep telefonu dahi sokmak yasak.
Özel röportaj!
#video_13468#
Saklanan verilerin gizliliği, sadece güvenlik önlemleri değil, aynı zamanda Almanya’daki sert yasalarla da korunuyor. ISO 27001 standardına sahip olan Strato, bu standardın getirdiği yükümlülükleri de harfi harfine uygulamak zorunda.
Bu kalite belgesini alabilmek için, bir kere hazırlık yapmak ve testten geçmek yeterli değil. Belgeye sahip olan şirket, belli dönemlerde yeniden bu testlerden geçiyor ve bu sayede güncel tehditlere karşı gerekli önlemleri aldığını, ispatlamış oluyor.
Yedeğin de yedeği var
Güvenliğin yanı sıra, sürdürülebilir hizmet de çok önemli. Tesisi gezerken, sunucuların çalışabilmesi için gerekli olan enerjinin zarar görmesi durumunda devreye girecek olan A, B ve C planlarını bizzat yerinde gördük.
Elektrik kesintisinin hemen hemen görülmediği Berlin’de, olası bir kesinti durumunda hangi senaryoların hayata geçirildiğini ve yapılan tatbikatları öğrenince, Strato’nun bu işi ne kadar ciddiye aldığını da görmüş olduk.
Tesisi gezerken, dizel motorlarla çalışan jeneratörlerle karşılaştığımda yakıt tanklarının ne kadar dayanabileceğini sordum.
1 hafta boyunca yetecek yakıtını olduğunu belirten yetkililer, “Berlin gibi bir yerde 1 hafta elektriğin kesilirse, yakıttan daha önemli sorunlarınız olacaktır” yanıtı, Türkiye’den gelen basın mensuplarını gülümsetti.
Türkiye’ye veri merkezi kurulacak mı?
Hem verilerin hem de bu verileri ayakta tutan sistemlerin yedeklendiği Strato’ya, Türkiye’de bir Data Center (Veri Merkezi) kurma niyetiniz var mı, diye sorduğumuzda, taleplerin henüz o seviyede olmadığı yanıtını aldık.
Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, BTK gibi otoriteler ise verilerin Türkiye sınırları içerisinde kalmasından yana bir politika izliyor.
Bu politikanın hayata geçirilmesi için, Berlin’de yüksek standartlarda hizmet veren Strato gibi firmaların, ülkemizdeki sayısının da artması bekleniyor.
Fiber hayalleri yarıda mı kaldı?
Bir Data Center’ın işletilmesi için en önemli gider kalemlerinden biri elektrik masrafıyken, ara bağlantı ücreti zirveye yerleşmiş durumda.
Maliyetlerin azalması, iç talebin yükselmesi gibi beklentiler, verinin içeride dolaşması hayalini gerçeğe dönüştürebilir.
Başbakan Binali Yıldırım’ın “İnternette hız berekettir” sloganı ile gündeme getirdiği fiber dönüşüm çağrısına kulak verilmemesi, internet servis sağlayıcılarının (Turkcell, Vodafone, Türksat) bir araya gelerek oluşturduğu OAŞ’ın (Ortak Altyapı Şirketi) ses getiren çıkışından sonra saman alevi gibi sönmesi, bu hayale gölge düşürüyor.
Eminim verileri kimseyle paylaşmıyorlardır.
Adamlar tüm sorunlarımızı görmüş. Gelin kurtarın bizi bu dertten. Vodofone geldi hiçbirşey yapmadı. Bari at
Şaka değil tamamen gerçek Almanyadan tatile gelen turistler elektrik kesilince panikleyip savaşmı çıktı ne oldu diye resepsiyonu bastı. 91 doğumlu bir birey hayatında hiç elektrik kesintisi yaşamamış.
Dikkat ettiğim tek kriter "Türk firması OLMAMASI".
Almenya gurthar bighzi 😀
Türkler maliyete bakar ne kadar kar elde ederim ona bakar birde bu koyunları nasıl güderim ona bakar. Hizmet kalitesine asla bakmaz, müşteri memnuniyeti oda ne bilmez bile
Ping süreleri yüksek olur almanya alt yapılı hosting firması gelmiş türkiye pazarını ele geçirecek pehhhh
akp varken siz ne araba binebilirsiniz ne hızlı internete girebilirsiniz nede bol derin karnınızı doyurabilirsiniz. siyaset yapmıyorum ben bu türk insanlarının beyinlerinin içinde ne olduğunu çok merak ediyorum. ulan akp 15 yıldır resmen türkiyeyi yedi bitirdi hergün yalan dolanla insanlar perişan oluyor hala din iman ayaklarıyla bu adamlara nasıl güveniyorsunuz pes doğrusu. yeni parti kurulmalı ve çalanı çırpanı meydanda idam etmeli o zaman türkiye düzelir yoksa şuanki partilerin hiçbiri bu ülke için yaramaz söyleyim. tşkler.
Bu konusa akp nin suçu oldu ya, helal olsun
Güven olmaz.heşeyi teknolijiyle halledemeyiz.Halen aklımda 2105 yılında ülke geneli bi elektrik kesintisi olmuştu nedenini tahminediyoruz ama resmi bi açıklama yok.Teknolojinin korkutucu yanları daha çok artmaya başladı özellikle son yıllarda
Siyaset yapmıyorum diyip siyaset yapan simsar.herkes araba sahibi olucak diye bişey yok.Burası ütopik bi sistemle yönetilen ütopya değil. devlette herşeye çözüm bulan şirin "baba" değil.mesele karnı doyurmaksa rakı midesinin karnı derindir doğru ve dolmaz zaten her hafta rakı sofrasına oturanında karnı aç olmaz.
Devlet yasal olarak denetlese gereli şartları sağlamayan şirketlere ceza yağdırsa altyapı çalışmaları nasıl da hızlanır. Yeni portlar açılır. Şuan elektrik işetmecilerine yapılan denetim telekomünikasyon şirketlerinede yapılmalı. Resmen dolandırılıyoruz