Dijital varlığımızı korumak için kullandığımız şifreleri birçoğumuz isteyerek veya istemeyerek değiştirmek zorunda kalıyoruz. Yeni şifreyi kullanmaya alışana kadar hatırlayamadığımız bu şifrelerin bilimsel bir açıklaması bulunuyor. Yeni bir çalışmaya göre belirli türlerdeki bilgiler çalışma belleği/çalışan bellek olarak adlandırılan kısma girmiyor. Peki yeni şifreleri hatırlamakta neden zorlanırız?

Yeni şifreleri hatırlamakta neden zorlanırız? Beynimizin bir oyunu

E-posta parolanızı değiştirdiğinizde, muhtemelen geçici olanı, yani otomatik olarak oluşturulmuş, anlamsız sayı ve harf dizisini hatırlamazsınız. Yeni bir kalıcı parola (belki de çocukluk evcil hayvanınızın adının yeni bir versiyonu) düşünmeden önce, yalnızca oturum açarken yazmaya dikkat edin.

Kişilerin işleyen çalışma belleğine hangi bilgilerin kalıcı olarak girdiği net olmasa da Çin’in Zhejiang Üniversitesindeki araştırmacılar bu konu üzerine odaklandı.

yeni şifreleri hatırlamakta neden zorlanırız

Araştırma ekibi birden fazla deney gerçekleştirdi ve insan beyninin hangi tür bilgilerin kalmasını engelleyen bir mekanizmaya sahip olabileceğini keşfetti. Science Advances’te yayımlanan araştırma insanların bir kez dikkat ettikleri ve gelecekte pek de ihtiyaç duymayı beklemedikleri türden bilgilere kıyasla kasıtlı olarak görmezden gelinen bilgileri hatırlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

Gerçekleştirilen deneyde insanlara farklı şekiller gösterildi ve eğik bir çizgi aramaları istendi ancak ilginç bir şey oldu ve insanların dikkati dağıldı. Görmezden gelinen şekil ise dikkat edilmesi gerekenden daha iyi hatırlandı.

Çalışma özellikle bazı ayrıntılar ve bilgiler konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini söylüyor çünkü beynimiz oldukça seçici ve beyniniz bu geçici şifreleri hatırlamıyor olsa da aslında sandığınızdan çok daha fazlasını hatırlıyor.