Yenilebilir sensör yiyeceklerin bozulmayacak şekilde doğru sıcaklıkta tutulmasını sağlayacak. Biyolojik olarak parçalanabilen yenilebilir sensör, sıcaklık ölçümü yapabiliyor. Özellikle balık, meyve, sebze gibi gıdalarda kullanılacak olan sensör tava ve sağlıklı güvenli kalmayı sağlayabilir.
Yenilebilir sensör gıdaları koruyacak
Yiyeceklerin üretimden taşımaya ve müşteriye ulaşmasına kadar belirli bir sıcaklık seviyesinde kalması gerekiyor. Bu sıcaklık seviyesini manuel olarak ölçmek hem tam doğru sonucu vermiyor, hem de zahmetli bir iş oluyor. Ancak yeni bir sensör, sıcaklığın sürekli ve kablosuz olarak incelenmesini sağlıyor. Böylelikle hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlanıyor ve yiyecekler bozulmuyor.
ETH Zürih’teki bir araştırmacı olan Giovanni Salvatore tarafından geliştirilen çözüm, sindirilebilir ultra-ince bir algılayıcıyı içeriyor. RFID etiketlerinde kullanılan malzemelerin aksine, sensörde vücut için zararlı madde bulunmuyor.
Yaklaşık 16 mikrometre kalınlığındaki sensör, magnezyum temelli üretilmiş. Zararsız olan silikon dioksit ve nitritin de kullanıldığı sensörde, mısır ve patates nişastasından yapılmış gübrelenebilir polimer sensörü bir arada tutuyor. Gıdaların buzdolabı dışında da kontrol edilmesini sağlayan sensörün yakın zamanda birçok gıda firması tarafından kullanılması bekleniyor.
:: Yenilebilir sensör hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}