Büyük ülkelerin ekonomileri ve teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte karbon ayak izi salınımı da artmaya devam ediyor. Şirketlerin ve ülkelerin bilinçsiz yatırımları sebebiyle küresel ısınma artarken, doğal düzen bozuluyor. Son gelen raporlara göre Dünya, yenilenebilir enerji kullanımı konusunda sınıfta kalmış gibi görünüyor.
Formula 1 karbon ayak izi için flaş bir karar aldı
Yenilenebilir enerji kullanımı azalıyor
Temiz enerji yatırımları geçen yıla oranla azalırken, kömür kullanımı rekor seviyeye ulaştı. Dünya ekonomisinin çoğunluk payı Çin, Hindistan, Amerika ve Brezilya gibi ülkelerde. Bu sebeple bu tarz büyük ülkelerin ekonomilerini genişletirken yenilenebilir enerji yatırımlarını da gittikçe arttırması gerekiyor.
Yapılan son araştırmalara ve anketlere göre, 2018 ile 2019 yılı arasında güneş, rüzgar ve hidroelektrik gibi projelere yapılan yatırımlar 133 milyar dolar geriledi. Düşüşün büyük bir çoğunluğunu ise dünyanın en büyük karbon izi salınımını yapan Çin oluşturuyor. Ülke, 2017 yılında 122 milyar dolar dönüştürülebilir enerji için kaynak harcarken, maliyetleri kontrol etmek için bu sayı 2018-2019 yılları arasında 86 milyar dolara geriledi.
Temiz enerji yatırımları Brezilya’da 2.4 milyar dolar, Hindistan’da ise 2.7 milyar dolar düştü. Bu ülkelerin aksine Vietnam, Güney Afrika, Fas ve Meksika ise temiz enerji yatırımlarını toplam 4 milyar dolar arttırmış durumda. Özellikle Türkiye ve İngiltere’nin rüzgar, Almanya, İspanya ve Hollanda’nın da güneş enerjisine olan yatırımları, Avrupa’da kömür kullanımını büyük oranda düşürmüş durumda. Ancak Çin’in yeni başlattığı proje ile birlikte bu düşüş fazla sürmeyeceğe benziyor.
Yapılan araştırmaya göre, Çin’in, Ocak 2018 ile Haziran 2019 arasındaki kömür yakıtından elde edilen enerjinin 43 gigawatt arttığı ortaya çıktı. Yeni fabrikalar açılmaya devam ediyor ve bu fabrikaların faaliyete girmesiyle birlikte kömürden elde edilen enerjide yaklaşık 150 gigawatt artış sağlanacak. Bu da ortalama olarak Avrupa’nın bütün kömür fabrikalarının ürettiği enerjiye denk geliyor.
Çin’in kömür gücündeki bu artış, Paris iklim anlaşması ile uyumlu değil. Anlaşmaya göre Dünya üzerindeki ısınmanın 2 derece altında tutulması gerekiyor.
Küresel ısınmadaki bu son artış ile birlikte kutuplar üzerindeki buzullarda da büyük erimeler meydana geldi. The New York Times haberine göre, buzulların erimesiyle birlikte ortaya çıkan virüsler Alaska kıyılarındaki hayvanları hasta etmiş durumda.
Siz artan küresel ısınma ve azalan temiz enerji kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?
yenilebilir enerjilere önem vermek lazım yoksa koca bir çöle mahçup kalırız
Vergisi ağır olmamalı teşvik olmalı.
kendi elektriğini üretenleri nasıl vergilendiririz, elektrikli araç alanları nasıl vergiye bağlarız, trafik sıkışıklığı için yollara maaşlı trol döküp akaryakıt vergi gelirini nasıl artırabiliriz, toplu taşımadan kar etmek adına insanları bezdirip kendi araçlarıyla nasıl yollara dökeriz, demiryollarında kaza oranlarını artırıp asfalta yatırımları da öyle haklı çıkartırız.