Enerji açığının oldukça yüksek seviyelerde olduğu ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi her geçen gün artarken, yapılan yatırımın en kısa sürede kendini amorti etmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda güneş enerjisinden elektrik üretiminde, öz tüketim modeli son dönemde yoğun ilgi görüyor.
Yenilenebilir enerji öz tüketim modeli ile gündemde!
Bu tüketim sistemini kısaca tanımlamak gerekirse: ürettiği enerjinin tamamını iletim veya dağıtım sistemine vermeden kullanırken, üretimi ve tüketimi aynı ölçüm noktasında oluyor.
Öz tüketim modelinin güneş enerji sistemlerine uygulanabiliyor olması bu seçeneği oldukça cazip kılıyor. Üretilen enerji ikinci bir sayaç ile şebekeye bağlanıyor ve mahsuplaşma yöntemi ile ay sonunda üretilen ve tüketilen enerji miktarı ölçülüyor.
Tüketim fazla ise bu fazlalığın bedeli ödeniyor. Üretim fazla ise bu dağıtım şirketi tarafından üreticiye ödeniyor. Bu sayede gelir elde etme imkanı oluyor.
Elo Solar Enerji Genel Müdürü Ali Sami KILINÇ, öz tüketim modelinde enerjinin şebekeye gönderilmediği iki farklı çözüm daha bulunduğunu belirtiyor. Bunlardan birisinde akü kullanılıyor ve gündüz üretilen elektriğin bir kısmı gece için akülere depolanıyor. Diğer sistemde ise akü yer almıyor ve gece oluşan açık elektrik şebekesi ile kapatılıyor.
Gündüz tüketimi fazla olan ev ve işletmeler için ideal olan bu sistemler sayesinde elektrik faturasını yüzde 30 ile yüzde 90 arasında düşürmek mümkün hale geliyor. Sizin yenilenebilir enerji konusunda ülkemizde en çok ilgi gösterdiğiniz sistem nedir? Yorumlarınızı bekliyoruz.