Yenilenmiş akıllı telefon satışlarının ardından bilgisayar ve konsol gibi talebin oldukça yüksek olduğu teknolojik ürünler için de yeni bir karar alındı. Artık yenilenerek satılan ikinci el ürün kategorisine bilgisayar, konsol, akıllı saat ve modem de dahil edildi.
Yenilenmiş bilgisayar, konsol, akıllı saat ve modem satışı başlıyor!
Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile, yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklik yapıldığı görüldü. Artık, akıllı telefonlarla birlikte yenilenmiş bilgisayar, konsol, akıllı saat ve modem satışı da yapılacak.
Yapılan değişiklik sonrasında bugün itibariyle pil ömrü yüzde 85’in altında olan akıllı telefonlar yenilenmiş olarak satılamayacak. Fakat bu durumdaki cihazlara sıfır pil takılması da zorunlu değil. Testleri başarıyla geçen ve belirtilen aralıkta, yani yüzde 85 üstü durumda olan piller ile değiştirilerek satılabilecek.
Buna ek olarak, mevcutta yenilenmiş akıllı telefon satışı yapan şirketler, listeye yeni eklenen ürünlerin de satışını gerçekleştirebilecekler. Yani her ürün için ayrı bir başvuru şartı aranmayacak. Ayrıca üretici veya ithalatçı ile de direkt olarak yetkili servis sözleşmesi yapabilecekler.
Resmi Gazete’de paylaşılan “Yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik”
“MADDE 1- 22/8/2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “57 nci” ibaresi “57/A, 58 inci” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(10) Pil kapasitesi %85’in altında olan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmiş ürün olarak satışa sunulabilmesi için pillerinin değiştirilmesi zorunludur.
(11) Yenileme merkezleri, ilgili standarda göre alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması şartı ile ayrıca yenileme yetki belgesi almasına gerek olmaksızın Ek-1’de yer alan tüm ürünler için yenileme yapabilir.
(12) Yenileme merkezlerinin 13/6/2014 tarihli ve 29029 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği uyarınca yetkili servis istasyonu sıfatıyla faaliyet göstermelerine ilişkin olarak;
a) Yenileme merkezleri, Ek-1’de yer alan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı ile yetkili servis sözleşmesi yapabilir.
b) Ek-1’de yer alan ürünlerin üreticisi veya ithalatçısı olan ticari işletmelerin yenileme merkezleri, bu ürünler için kurulması zorunlu olan yetkili servis istasyonlarından biri olarak faaliyet gösterebilir.
(13) Yenilenmiş olan bir ürün birden çok yenilemeye tabi tutulabilir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “On” ibaresi “Otuz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin on ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(12) Yenileme merkezlerinin şubelerine ilişkin olarak;
a) Yenileme merkezi, bu Yönetmelik kapsamında yürütülen faaliyetlerin tamamının veya bir kısmının gerçekleştirilmesi için 8 inci maddedeki sermaye şartı dışında bu Yönetmelikteki diğer şartları sağlayan kendisine bağlı şubeler kurabilir.
b) Şubenin faaliyete geçebilmesi için Bakanlıkça veya Türk Standardları Enstitüsü tarafından şubeler için belirlenen düzenleme veya standartlarda yer alan özelliklere uygun olarak alınmış hizmet yeri yeterlilik belgesine sahip olması ve Bakanlığa bildirimde bulunması zorunludur.
c) Bu Yönetmelik kapsamında şubeler tarafından yürütülen faaliyetler bakımından şube ve bağlı oldukları yenileme merkezi müteselsilen sorumludur.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Ek-1’de yer alan yenilenmiş ürünlerin uzaktan iletişim araçları kullanılarak satışa sunulması halinde bu ürünlerin kullanılmamış mallardan ve diğer kullanılmış mallardan ayırt edilebilecek şekilde ayrı bir kategoride satışa sunulması zorunludur.
(3) Yenileme merkezi, şube, yetkili satıcı ve yetkili alıcı, yenilenmiş ürünler için Bakanlık tarafından belirlenen ayırt edici logoyu reklam ve tanıtımlarında kullanabilirler.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçiş hükmü
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibarıyla yenileme yetki belgesine sahip ticari işletmelerden ödenmiş sermaye tutarı otuz milyon Türk Lirasından az olanlar, 1/1/2024 tarihine kadar ödenmiş sermaye tutarını otuz milyon Türk Lirasına tamamlar.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin Ek-1’inde yer alan listeye aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
3 | Akıllı Saatler |
4 | Bilgisayarlar (Dizüstü, Masaüstü) |
5 | Oyun Konsolları |
6 | Modemler |
MADDE 8- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 9- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.“
Koca bir hiç bir şey anladım daha doğrusu hiç Bir şey anlamadım konular ile açıklanan maddeleri bağlantısını anlamadım Bilgisayar ile pil ömrü dizüstü ile alakalı galiba bana ucuz ekran kartı almama sebep olacak mı sanmıyorum ?
Şimdi yukarının özeti nedir
3 cümle yazıyı okumaya üşendin mi cidden. Bazen başımıza gelenleri hakettiğimizi düşünüyorum.
Türk milleti çalışkandır dedikten sonra gelen pişmanlık hissi
Hepsini okudum ama anlamadım bu yüzden sade bir özet istiyoruz basitçe bu
Ülke olarak fakirlikten artık her şeyi yenilenmiş olarak alacağız gibi duruyor.
Ülke olarak fakir edebiyatından vazgeçmiyoruz. Fakirliğin ne olduğunu da bilmiyoruz adam bayramda tatile gidiyor sma param yok diyır fakirlik bu değil.
Tuttum bu yorumu, aynen öyle. Fakirlik başkasına edebiyatı bu konsolcu, tatilci, telefoncu tayfaya kaldı…
Ucuz ekran kartı varmı peki
Sence var mı Alihan?
Hulk gerçek olabilir mi Alihan?
Alihan Spiderman gerçek mi
Ne kadar vahim durumdayız… Uyanın gençler
Amazon, bestbuy gir bakalim Amerika sitelerine, sıfır ürün bulabilecek misin bilgisayar kategorilerinde, hepsi refurbished yani yenilenmiş, çip krizi bunu tetikledi ve Amerika’da gıda vs herşeyin fiyatı artarken teknolojik ürünlerin düşüyor çünkü ekonomik ömrünü doldurmamış cihazlar çöp olmuyor tekrar tekrar kullanıma sunuluyor. Bizim ülkemizde ise durum tam bir felaket teknoloji çöplüğüyüz, herkes iligine kadar kullanirken malzemeyi biz plastik kasası çizildi diye telefon değiştiriyoruz, bizi buna sevk ediyorlar yani tüketim toplumu olmaya. Çok yerinde bir karar daha da yaygınlaşması dileğiyle.
Gülünecek haldeyiz adamlar öyle bi haber yazmışki sanki harika bir haber gibi
Tüketici lehine açıklayıcı onu koruyan hiçbir şey yazmıyor cihaz bir çok kez yenilenebilir diyor ben bunu anladım
Orjinal batarya ve parça takılmaz sa tüketici çok sıkıntı yaşar maddeler orijinal parça ibaresi de koysalar mış keşke alanın elinde batlarsa sıkıntı sonuçta yenilen makine de olsa ucuz olmucak.