12 – 18 Aralık arası kutlanan Yerli Malı Haftası için Türkiye’de üretilen ve Türk üreticilerin sattığı, özellikleriyle iddialı yerli akıllı telefonları bir araya getirdik.
Yerli akıllı telefonlar
Akıllı cihazlara global olarak baktığımızda, küresel olarak yüzde 100 yerli üretim ürüne bakmamız oldukça zor.
Bir telefon yerli üretim de olsa, yüzde yüz yerli üretim oranını hedeflemek, küresel rekabette neredeyse imkansız. Bunu global markalar da yapmıyor. Örneğin Apple.
Bu ideali gerçekleştirmek için piyasa şartlarında anca Samsung gibi işlemcisinden tutun, RAM ve NAND Flash depolama yongalarından, ekran panelleri ve kamera sensörlerine kadar geniş bir yelpazede üretim gücüne sahipseniz gerçekleştirebilirsiniz.
Akıllı telefon üretilirken, en çok hangi bileşenler dışardan temin ediliyor?
Telefonların en önemli bileşenleri olan işlemci dediğimiz ama işlemciyle beraber telefonda kullandığımız pek çok özelliği kapsayan SoC (System on Chip) üretimini yapan dünyada belli markalar var.
Telefonun işlemcisi, bataryası, ekran paneli gibi nano teknoloji seviyesinde üretim gerektiren pek çok parça, global markaların da yaptığı dışarıdan satın alınarak gideriliyor. Örneğin Qualcomm bir işlemci üretiyorken, kendinize bir işlemci üretmek demek, hem standartlardan uzaklaşmak hem de üretim için çok ciddi bir yatırım ve ilk üretimlerde oluşabilecek hatalar başta olmak üzere tüm risklerin maliyetini üstüne bindiriyor. Bu yüzden her bileşenin üretilmesi, hem sanayide hem elektronikte hem de otomotivde genel olarak aranan bir durum değil.
Kamera sensörlerinde uzmanlaşan başta Sony olmak üzere, pek çok üreticiden kamera sensörleri, telefon üreticileri tarafından satın alınıyor. Aynı şekilde RAM ve NAND Flash depolama ürünleri, bataryalar ve ekran panelleri genel olarak dışarıdan satın alınan ekipmanlardan.
Yazının devamını okumak için videonun altından devam edebilirsiniz.
Made in Turkey ibaresini Vestel Venus Z10‘da görüyoruz
Ülkemizde Vestel, Manisa’daki fabrikasında telefonlarını üretiyor. Bunlardan birisi de arkasında Made in Turkey yazan Vestel Z10.
Üretimin, ülkede bıraktığı katma değer çok daha fazla olduğu için, oldukça değerli. Kasa tasarımı ve üretimi, anakart tasarımı, telefonun içerisinde yer alan pek çok devre elemanının montajı ve devre tasarımları, hem istihdamı artırıyor hem de bilgili, konusunda pratik yapan bir iş gücü yetiştirme imkanı sağlıyor. Ayrıca bir telefon için yurt dışına ödediğiniz parayı da minimize ediyor. Cari açık açısından en faydalı üretim şekli diyebiliriz.
Yerli markaların yurt dışı başarıları da çok önemli
Telefonun bedelini X olarak düşünün. Burada ülkede kalan Y değeri çok önemli. Y değeri ne kadar az olursa, o ürün en fazla cari açık oluşturan ürünlerdendir. Y değeri ne kadar çok olursa, cari açığa o kadar olumlu etki eden ürünler arasındadır.
Bu üstteki paragraf, üretilen bir telefonun iç piyasa koşullarındaki cari açığa etkilerinden bahsettim. Peki ihracat yapıldığındaki durum ne?
İhracat yaptığınızda da tam tersi. Bu sefer telefonun bedeli X. Siz bunu dışarıdan ürettiriyorsanız, üretim bedelini düştükten sonraki tüm kısım, şirketinizde kalıyor ve bu da ihracat geliri olarak haneye yazılıyor. Yani ekonomiye para kazandırıyor.
Android One ile General Mobile başarısı
General Mobile, Android One projesiyle beraber dünyada milyonlarca adet GM 4G modeli satarak, iyi bir ihracat başarısı yakaladı.
Üretim yeri Türkiye olmamasına rağmen, Apple’ın iPhone’u Foxconn fabrikasında, Çin’de ürettirmesi gibi, hem ihracat hem teknoloji gelişimi ve ARGE konusunda ülkemize katma değerleri ciddi seviyede.
Ortalama üst seviye bir akıllı telefonun üretim maliyeti 250 – 300 dolar seviyesinde. Bu orta segment telefonlarda çok daha aşağı seviyelere kadar inebiliyor. İşte bu noktada bir telefon yurt dışında üretilmiş olsa bile, ARGE ve satışı bir Türk markası tarafından yapıldığında, sizin bir telefona satın alırken ödediğiniz farkın ülke dışına çıkma oranını azaltıyor ve cari açığa bu da bir katkı sağlıyor.
Casper da son dönemlerde yeni trendleri izleyen akıllı telefonlarıyla ülkemizde satış adetlerini artırmayı hedefleyen yerli bir üretici. Özellikle son dönemlerde çift kameralı F1 ve 18:9 ekran oranıyla dikkat çeken VIA G1 modeliyle yeni trendleri izlediğini piyasaya duyurdu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}