Uzay teknolojileri konusunda günümüzde artık sıklıkla yeni gelişmeler yaşanıyor. Onlardan birisi de yerli bir girişim olan Hello Space‘in cep uydusunun Space X roketiyle uzaya fırlatılması. Mayıs 2022’de Muzaffer Duysal ve Zafer Şen tarafından kurulan Hello Space’in 1 yıl gibi kısa bir sürede geliştirip uzaya gönderdiği uyduya ve Hello Space’in hedeflerine yakından bakalım.
1 senede üretip uzaya gönderdiler!
Türkiye’nin ilk cep uydu girişimi olan Hello Space 2022 mayıs ayında Muzaffer Duysal ve Zafer Şen tarafından kuruldu. Ekip, yaklaşık 1 sene içerisinde ilk test cep uydularını üretip uzaya göndermeyi başardı. “İstanbul” adı verilen uydu, 13 haziranda Space X‘in Falcon 9 roketi ile Transporter-8 misyonuyla Kalifornya’dan uzaya doğru yola çıktı.
İstanbul cep uydusu, Dünya’nın en küçük ve en yeni uydu standardında yani cep uydusu (pocketqube) tarzında. 5cm x 5cm x 5cm’lik boyutlarıyla ele ya da adı üstünde cebe sığabilen ilk Türk uydusu olma özelliğine sahip İstanbul uydusunun yazılımı ve donanımını da şirket Türkiye’de geliştirdi.
https://shiftdelete.net/turk-hava-yollarinin-ilk-ucagi-tc-kus
Hello Space, uydu üretimiyle birlikte Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi’nde takım uydu ağı yönetim ve kontrol merkezi olarak kullanacağı bir yer istasyonu oluşturdu. Şirket anlamlı bir hamle yaparak uzaya gönderdiği ilk uydunun içine özel bir yazılımla ekip üyelerinin isimlerini yazdı ve böylece ekibin isimleride uyduyla beraber uzaya gitti.
Şirketin Kurucu Ortağı Muzaffer Duysal yaptığı açıklamada: “Bir uydunun üretim ve uzaya gönderim süresi ortalama 2-2.5 seneyi bulurken, yepyeni bir teknoloji olan cep uydusu teknolojilerindeki bilgi birikimimiz ve takımımızın gücüyle bu süreyi 1 sene gibi dünya çapında görülmemiş bir süreye indirdik.
Kısa zamanda kuracağımız takım-uydu ağıyla, bugün veri takibi zor olan okyanuslar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, üretim gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz darbant veri hizmeti sunan global bir girişim haline gelmeyi hedefliyoruz. İstanbul, girişimimizin ilk uydusu, fırlatılışı için çok heyecanlıyız.” dedi.
Nesnelerin interneti (IOT) uydu kapsamında!
Hello Space, çok gelişmiş dar bant veri iletişimi teknolojisiyle birlikte, uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak, denizcilik, tarım, lojistik, enerji ve imalat endüstrilerinde, kesintisiz ve güvenilir veri hizmet sunacak.
Uydular, mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan ve insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ile okyanuslarda dahi nesnelerin interneti (IOT) hizmeti sağlayacak. Mesela okyanuslardaki konteynerlerden lokasyon, kapsanamayan tarım arazilerinden nem, ısı gibi verileri, uydu teknolojileri aracılığıyla uçtan uca istikrarlı ve doğru şekilde sunarak iş ortaklarının verimliliğini üst seviyeye çıkaracak.
Bir takım uydu ağı oluşturmayı planlayan Hello Space, uzaya gönderdiği ilk cep uydusu İstanbul’un ardından 4 test uydusunu daha göndermeye hazırlanıyor. Şirket bu 4 test uydusunu da ekim ayında göndermeyi planlıyor.
Benimde yakın zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir konferansta dinleme şansı bulduğum şirketin ortaklarından Muzaffer Bey konuşmasının başında “Yanımda bir uydu getirdim.” diyerek ceketinin cebinden şaşırtıcı şekilde minik bir uydu çıkarıp dinleyicilere göstermişti.
Yerli uydu girişimi Hello Space’ten ve uzaya gönderdiği ilk uydusundan bahsettik. Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.
mükemmel
Ankara merkezli PlanS şirketi de benzeri amaçla uzaya uydular gönderiyor ancak daha büyük ebatlarda. Bu kadar kıt kaynaklara sahipken neden bu 2 şirket birlikte hareket etmiyor acaba? Bahsi geçen iş fikrini hayata geçirmek için yüzlerce uydu lazım ve bunlarda milyonlarca dolar demek. Her 2 şirket ayrı ayrı bu finansal kaynağı sağlayabilecek mı?