Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada üretilen yüzde 100 elektrikli hizmet aracı Tragger, 2018’den bu yana kullanıcılara hizmet veriyor. Lojistik alandaki ihtiyaçları gidermesi amacıyla tasarlanan yerli aracın sürücüsüz hale geleceği açıklandı. Tragger ile FEV Türkiye arasındaki anlaşma kapsamında atılan yeni hamlede merkez üssü Bilişim Vadisi olacak. Elektrikli aracın otonomi testleri Bilişim Vadisi’nde başlıyor.
Otonomi Tragger, Avrupa ve ABD pazarını hedefliyor
Kocaeli’de yer alan Bilişim Vadisi bünyesinde gerçekleşecek otonomi testleri yakında başlayacak. Araç geliştirme, yazılım, otonom sürüş, konvansiyonel ve elektrikli itki sistemleri geliştirme alanlarında faaliyet gösteren FEV Türkiye’nin de desteğini alan Tragger, işler planlandığı gibi giderse 2022 yılında ticarileşmeye hazır olacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, otonomi Tragger’in ilk etapta ABD ve Avrupa pazarında görücüye çıkacağı belirtildi.
Tragger Kurucu Ortağı Ali Serdar Emre konuyla alakalı açıklama yaptı. Aracın manevra kabiliyeti yüksek, sessiz ve çevreci olduğunu söyledi. Devamında Emre, şu sözleri ekledi:
“Bunun üzerine otonomi geliyor. Dolayısıyla heyecanlıyız. 2022‘nin ilk çeyreğinde bunu ticari olarak belirlediğimiz spesifik yerlerde satışa sunmayı hedefliyoruz. Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi belirlediğimiz pazarlarda bu çalışmalarımıza başladık.” dedi.
7,4 kW’lik motoru ile tek şarjda 6 saat hizmet verebilen Tragger, 700 kg yük taşıyabiliyor ve 2 ton çekme kapasitesi bulunuyor. Aracın otonomi 4. seviyede geliştirileceği açıklandı. Bu doğrultuda 7 lidar, 1 radar ve 1 kameradan oluşan sensör seti tasarlandı. Sensörler sayesinde, çevresindeki ortamı 360 derece algılayabilecek. Böylelikle olası bir çarpışma ihtimaline karşı 80 metreye kadar hareketli nesneleri ayrıştırabilecek. Ayrıca ilgili yazılım ve bağlantı modülleri sayesinde, Tragger’ın tamamen internet üzerinden kontrol edilebilmesi ve verilerin bulut ortamında depolanmaya elverişli olması planlanıyor.
ilk gördüğümde normal araçlarla karşılaştırıp biraz tipsiz gibi geldi ama kullanım amacını dikkate alınca tipi de oldukça cazip göründü. özellikle büyük fabrika, sanayi sitesi , kampüs gibi trafiğe kapalı alanlarda çok kullanışlı olacak..