Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan ZY Elektrikli Traktör tarafından üretilen yerli traktörün prototipleri 39 farklı alanda yapılan testlerin ardından başarılı bir sonuç ortaya koyunca seri üretime geçilmesinin kararı alındı. Bugün itibariyle de prototipin özellikleri güncellendi. Biz de bu araçlar hakkında bilinen her şeyi bir araya getirdik.

Yerli elektrikli traktör için performans verileri değiştirildi! 3 kat arttı

ZY Elektrikli Traktör, yerli ve yabancı pek çok hibrit traktör projesinden farklı olarak yüzde 100 elektrikli motora sahip bir şekilde üretilecek. Geçtiğimiz dönemde aracın 105 beygir gücüne, 494 Nm torka ve 53 kWh bataryaya sahip olacağı söyleniyordu.

Yerli elektrikli traktör

Fakat yeni yapılan güncelleme sonrasında yerli elektrikli traktör verileri değişti. Üretime geçmesi beklenen son prototipin 318 beygir güce ve 777 Nm torka ve 155 kWh bataryaya sahip olacağı belirtiliyor. Fakat bunun dışındaki özellikler oldukça benzer.

Togg, TruGo şarj istasyonu kurulumuna başladı!

Togg, TruGo şarj istasyonu kurulumuna başladı!

Togg, bugün itibariyle TruGo şarj istasyonu kurulumuna başladı. Şu an için ilk cihaz üzerinde testlerin sürdüğü söylendi. İşte detaylar...

Örneğin içten yanmalı rakiplerine kıyasla yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor. Hatta ZY’nin verilerine göre 100 kilometrelik mesafeyi 3 TL civarında bir maliyetle gidebiliyor. Ayrıca elektrik motorunun tüm imkanlarından faydalanan araç en yüksek iş yükü altındayken bile oldukça sessiz bir şekilde çalışmasıyla öne çıkıyor.

Buna ek olarak yine doğası gereği, bakım masrafları çok daha düşük olacak. Ayrıca ZY tarafından açıklanan verilere göre de 45 dakikanın altında bir hızlı şarj süresine sahip olacak. Burada kullanılacak şarj ünitesiyse aracın içerisine entegre edilecek.

Yerli elektrikli traktör

Buna ek olarak, geçtiğimiz yıllarda yapılan açıklamada ortalama bir çiftçinin yıllık 133 bin TL yakıt giderini cebinde tutabileceği belirtilmişti. Tabii zaman içerisinde elektrik ve mazot fiyatları 2-3 katına kadar çıktı. Dolayısıyla şu anda bu miktarın 200 bin TL seviyesini aştığını söyleyebiliriz.

Bu traktörlerin üretileceği fabrikanın 2023’e kadar tamamlanması bekleniyor. 2023 içerisinde ise 1200 adet üretim yapılacak. Fakat devlet firmadan bu sayıyı 10 bin seviyesine çıkarmasını istiyor. Tabii bu bir anda olmayacaktır. Ancak 2024 ila 2025 yıllarında bu hedefe de ulaşılması bekleniyor.

  • Güç (Bg): 318
  • Tork (Nm): 777+
  • Batarya kapasitesi (kWh): 155+
  • Manevra (Wd): 4+
  • Hızlı şarj: 45 dakikada tam dolum

Not: Şirket tarafından paylaşılan eski verilerin yukarıda görselleri bulunan küçük boyutlara sahip 2. traktör prototipine ait olabileceği düşünülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!