Avrupa ve Ortadoğu’da eşi benzeri olmayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasının yanı sıra 1 GW kurulu güç ile Türkiye’nin en büyük güneş santrali Karapınar Güneş Santrali, ülkemizin sürdürülebilir enerji alanındaki varlığına öncülük ediyorlar. Ankara’da bulunan fabrikayı gezerek yerli güneş paneli üretimi teknolojilerine yakından baktık.
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikasını gezdik!
SolarUP Hızlandırma Programı 2022 hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın
100 bin metrekare kapalı alana sahip Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, ülkemizin yüksek teknoloji kabiliyeti olan en önemli endüstriyel tesislerinden biri olarak yaşama değer, ekonomiye güç katıyor. Güneş panellerinin yüzde yüz yerli üretimi hedefi ile kurulmuş bu fabrika, 2.100 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanan ar-ge dahil güneş paneli üretiminin 4 aşamasının tek çatı altında toplandığı tesis dünyada da bu yönüyle ilk ve tek.
1 GW güneş paneli üretim kapasitesine sahip fabrikada üretilecek 3.5 milyon güneş paneli, Karapınar Güneş Santrali’nin kurulumunda kullanılacak. Ardından hem Türkiye’de kurulacak diğer santrallere yerli çözümler sağlayacak hem de üretilecek yeni teknolojilerle ihracat başarılarına odaklanılacak.
2,5 yıl içinde tamamlanması hedeflenen Karapınar Güneş Santrali, Türkiye’nin güneş enerjisindeki yaklaşık 7 bin MW gücünü, 8 bin MW’a çıkaracak. Fabrika ve santralin üretime geçişiyle yıllık 345 milyon dolarlık döviz ikamesi sağlanacak.
SolarUP projesi detayları
Kalyon-PV tarafından düzenlenen ve Viveka iş birliği ile yürütülen SolarUP Hızlandırma Programı, sürdürülebilir enerji sektöründe etki yaratabilecek girişimleri desteklemeyi hedefleyen bir hızlandırma programı olarak dikkat çekiyor.
Ürünleştirme ve ticarileştirme desteği veren programda hedef; Kalyon PV üretim kapasitesinin iyileştirilmesi, Kriz zamanlarında dahi kolay uyum sağlayabilecek ve ölçeklenebilecek çözümler ile girişimlerin büyümesine katkı sağlanması oluyor.
Program sektör ayrımı yapmaksızın yenilenebilir enerji, yenilikçi malzemeler, dijital dönüşüm, üretim teknolojileri, geri dönüşüm teknolojileri, güneş enerjisi üretim teknolojileri, sürdürülebilirlik ve enerji alanındaki iş güvenliği konularında çalışan; yenilikçi teknoloji ürün veya prototipi olan Kalyon-PV’nin de odak alanlarına çözümler geliştirebilecek girişimlere yönelik.
Aşırı ilgiyle takip ettim. Ama neden video kısa?
Şahsi düşüncem daha da uzun olmalı… Böyle bir teknolıjiyi kimse sıkılarak izlemez, aksine sever diye düşünüyorum.
Video görselleri bir bütünü parçalıyor.
Kurgu bağlamı daha iyi olabilirmiş.
Emeğinize sağlık.
Yüzde yüz yerlilik ile üretim yapan bir panel üreticisinin diğer üreticilere göre daha makul fiyatlı olması gerekirken piyasada 8tgalat ile maliyetleri yüksek üreticilerle aynı fiyattan satış yapmalarının nedenini de öğrenip, paylasabilirseniz çok sevinirim.
Çok önemli bir yatırım burda edinilen tecrübe ile benzer fabrikaların açılması ülke ekonomisi için çok önemli. Kalyon grubu yakında rüzgar türbini de yapacak bu da yenilenebilir enerjideki hedeflerimizin önemini vurguluyor. Ama toplumun ilgisi çok az halbuki enerjide ki yatırımlar son model bir telefonun tanıtım videosundan daha çok ilgi çekmeli diye düşünüyorum.