Kurum ve işletmelerin ağdaki tüm cihazları tek bir noktadan yönetebilmesi gerekiyor. Bu noktada birçok sistemi bir arada toplayarak bizlere hem yönetim hem izleme hem de denetim alanında çok büyük yardımlarda bulunan Pardus, 16 yaşına girdi.
Pardus, 16 yaşına girdi!
TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen ve ülkemizin işletim sistemi olarak tanımlanan Pardus, bugün 16’ıncı yaşını coşkuyla kutluyor. Bu doğrultuda Pardus’un resmi Twitter hesabından paylaşım yapıldı. Paylaşımda “Yerli ve milli işletim sistemimiz Pardus 16 yaşında. Teşekkürler Türkiye!” ifadelerine yer verildi.
İlk olarak 2003 yılında planlanmaya başlayan yerli işletim sistemimiz Pardus, 2005 yılından itibaren ülkemizde faaliyet gösteriyor. GNU/Linux tabanlı açık kaynak kodlu işletim sistemimiz içerisinde hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar için projeler bulunuyor. Bu açık kaynak kodlu projeler sayesinde birçok kullanıcının ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor.
Bunların yanı sıra açık kaynak kodlu projeler şeffaf bir şekilde özgür yazılım dünyasıyla paylaşılıyor. Peki, sizin düşünceleriniz neler? Sizce yerli işletim sistemimiz Pardus nasıl? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi aşağıda belirtmeyi unutmayın.
Debian tabanına geçildikten sonra Pardus, Pardus olmaktan çıktı.
Debian’a geçtikten sonra işe yaramaz hale geldi. Pardus yerine PiSi Linux tercih ederim.
bilgisayarımda olsun istedim, teknik sorunlarla olamayacağını daha zaman geçmesi gerektiğini söyledi bilgisayarcı..
Gelişmesi için daha fazla tanıtım yapılmalı. Kullanım açısından teşvik edilmeli.Diğer işletim sistemlerinden hiç bir farkı yok tüm ihtiyaçları fazlası ile karşılıyor. Deb paket tabanlı olması yazılım açısından çok önemli bir zenginlik katıyor. Ama masaüstü olarak kendimize özgü yazılımlar geliştirmeliyiz. Bir tana masaüstü ortamı oluşturup, içeriği değiştirerek farklı sürümler halinde yayınlayabiliriz. Milis linux gibi çalışmaları da pardus bünyesine alarak zenginlik daha da artırılabilir.
Pardus Debian ile kurtuldu!
Debian a geçtikten sonra Pardus ollaktan çıktı diyenler belki de o zamanlarını bilmiyor. Yeni bir yazılım çıkardı ama Pisi ye gelemezdi güncelleme ya da yazılımın kendisi. Bence kim karar verdi ise doğru kararı geç vermiş.
Ubuntu da Debian tabanlı ve gayet güzel yaygın bir şekilde kullanılıyor. Pardus için de artık aynı şey geçerli. 19 sürümü sonrası Kurumsal olarak bile kullanılacak hale geldi. Geç oldu ama güç olmasın
16 yılda debian kopyası olmaktan ileri gidememiş.
16 yılda debian kopyası olmaktan ileri gidememiş ve bu kadar zaman ve destege ragmen yaygınlıga ulasamamıs gidememiş.Bunun en buyuk sebebi bastan yanlıs kurgulanmıs olmasıdır.
Ben kullanıyorum gayet güzel sıkıntı yok ama coculara kulandiramiyorum sebebi ise oyun crayss çul of dutuy vs… Kolay bı ara programı yapilamazmi tek eksiği bu
Millet yerliliğe ve milliliğe bakmaz işe yarayıp yaramadığına bakar.