Savunma sanayi alanında dışa bağımlılığın azalması konusunda sağlanılan ivmeyi havacılık sektörüne taşımak amacıyla, Türkiye’nin bölgesel uçağı sloganıyla başlatılan yerli uçak projesi TRJET için üzücü haber geldi.
Arabianaerospace isimli site tarafından, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda görevli yetkililerden elde edildiği iddia edilen bilgilere göre, ilk uçuşun 2019 yılında gerçekleştirilmesi planlanan TRJET projesi iptal edildi.
Yerli uçak projesi TRJET iptal edildi!
Temelleri 2015 yılında atılan ve Alman Dornier Luftfahrt GmbH tarafından üretilen Dornier 328‘in modernize edilmesine dayanan projenin iptal edilme gerekçesi olarak yüksek maliyetlerin gösterildiği ifade ediliyor.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve TRJET’in sahibi olan ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri Sierra Nevada Corporation’ın yetkilileri Eren ve Fatih Özmen tarafından konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.
Türkiye’nin ticari uçak üretimi sanayisine dahil olma çabalarının devam edeceğine dair yetkililerden bilgi aldıklarını belirten arabianaerospace sitesi, yeni projeler için farklı uçak modellerinin inceleneceğini ifade ediyor.
kokpit.aero tarafından paylaşılan bilgilere göre, proje kapsamında Dornier 328’in modernize edilmiş versiyonu olan TRJ328 ve daha büyük versiyonu TRJ628 olmak üzere toplamda iki farklı uçak üretilecekti.
PW306B motorlandan güç alacak olan RJET 328’in VIP yolculukların yanı sıra yaralı ve hasta tahliyesi gibi hizmetler için , TRJ628’in ise bölgesel yolcu taşımacılığı için kullanılması bekleniyordu.
Kısa menzilli uçuşların daha ekonomik ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkan TRJET projesi için yetkili kurumlardan resmi bir açıklama gelmediğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.
:: Yerli yolcu uçağı projesinin iptal edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu tarz bir projeler sıfırdan yapılırken her zaman ilk maliyetler çok yüksek olur… Uçağı birebir kopya ile üretseniz bile havayolu firmalarına uçağı satmanız çok zor, ülkemizde havayolu taşımacılığı hızla gelişiyor ama bu tarz küçük uçakları dolduracak hatların sayısı halen çok az. İstanbul’dan Sakarya’ya uçmak yada Bolu’ya uçmak hem havayolu şirketleri hemde yolcular için halen çok maliyetli, aynı noktaya birden fazla otobüs hatta son zamanlarda hızlı tren ile bile çok daha ucuza ulaşabilirsiniz. Bu tür uçakların uçuş yapabilmesi için insanların tercihlerinin değişmesi Zaman-maliyet dengesinin belli bir seviyeye gelmesi lazım, tabiyki insanların gelir düzeylerinin de artması gerekli.
Çok klişe olacak ama; samanı ithal eden bir ülke için kopyalanmış projeli yerli uçak yapımının maliyeti tabiki de yüksek olacaktır. Bence bunun aksini beklemek ahmaklıktır. Bu proje için harcadıkları emek ve zamanı başka projelerde kullanmış olsalardı belki vatana, millete daha faydalı bir iş yapmış olurlardı.
çakma yerli uçak tabiki iptal olacak… seçim için şişirme reklam… çöp…
Kandirdimmmm xDdddddddDddddddd
Daha durun bam neler iptalvedilecek.
Sayın Cumhurbaşkanı’nın Amerika’ya gittiğinde satın aldığı uçaklar yetti galiba. O yüzden para kalmadı
hani cok zengindik gidene gelene borç veriyorduk saraylar yapıyorduk ne oldu ?
Biz yine yaparız ama sizin hükümette boş durmamış zamanında https://savturk.com/tr/ilk-yerli-yolcu-ucagimiz-istanbuldan-ankaraya-uctu
Kaç ülkenin saman ithal ettiğine bir bak istersen internetten. Saman ithal etmek bir tarım ülkesi için ayıp değil. Brezilya, Arjantin, Meksika, Almanya, İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa, İsviçre, Mısır, Asya’nın pek çok ülkesi saman ithal ediyor. Gelişmişlik ile saman ithalatının veya canlı et ya da meyve sebze ithalatının bir alakası yok. Eleştirmek istediğin bir konu var belli ama ne bilgin ne de zerre olmayan entelektüel seviyen buna yetmediği için saman deyip duruyorsun, bence kafanızın içi saman dolu tüm bunların açıklaması ancak böyle yapılabilir.
Yerli projelerin tamamı, seçim zamanında kafası karışık ve parasının ne olacağından endişe eden kesime yönelik bir çalışmadır. Bunu Amerika’da yapar, Almanya’da yapar. Türkiye’de yerli uçak, araba veya bilgisayar bu koşullarda hayaldir. Henüz kendi enerjimizi üretemediğimiz bir ortamda kalkıp İran’dan doğalgazı, Bulgaristan’dan elektriği alarak ne yazık ki 10 yıl sonrasına bir plan yapmak mümkün değil. Bir de bunun yanı sıra, içeride ve dışarıda uğraşılan terör ve para kaybetmemize yol açan faktörleri unutmamak gerek! Bu projeyi başlatıp, sessiz sedasız bitmesine yol açarken, harcanılan kalemlerin çıkarılıp, kimlere peşkeş çekildiğinin mecliste araştırılıp, halka duyurulmasını isterdim! Ama işe yarayacağını da , yapacaklarını da sanmam!
Ne uçağı bee.. Biz çengelli yaka iğnesini bile Çin’den ithal ediyoruz. 1972’den beri bu ülkede araba üretiliyor ammavelakin otomobil yapacak teknolojimiz bulunmuyor, hükümet beş senedir bir babayiğit arıyor…..
Şahinden öteye gidemeyen bir ülke nasıl uçak yapar biri bana açıklasın tabi ki yapamıyorlar
Kesinlikle faal edilmeli proje hayata geçirilmeli hiç vakit kaybedilmeden dışa bağımlılık her türlü yönden azarltılıp güçlü ve istikrarlı Türkiye için zemin oluşturulmalı
ARTIK TFX / ALTAY / T625 DAHA BiRCOK ÜRETiLECEGI SÖYLENEN ARACLARADA iNANASIM GELMiYO HATTA SÜPHEYLE BAKIYOM GERCEKTEN BU PROJELER VARMI DiYE:
SSM projeden çekildi çünkü Sıerra Nevada TRJet ile Türkiye’de montaj üssü açmak istiyor, yerli uçak yapmak gibi bir niyetleri yok. Motor ve elektronik aksam gibi önemli parçaların Türkiye’de üretilmesine sıcak bakmıyorlar. Öyle oldukdan sonra F16 lar da yerli sayılır. Bu yüzden Savunma sanayii müsteşarlığı projeden çekilmiş bulunuyor, görünen oki devlet desteği olmadan SNC de tek başına devam etmek istemiyor. Temel Kotil yerli bölgesel uçak projesinin ertelendiğini ve 2023 de kompozit gövdeli bir yerli uçak için çalışmalara başlanacağını söyledi. Tahminimce TF-X projesinde yetişen mühendisleri burda kullanacaklar. Türkiyenin TF-X projesinde olduğu gibi tüm haklarına sahip olarak bir ortak çalışma yaparak üretmesi iyi olabilir.
Nuri Demirağ’ın fabrikasında yapılan ilk Türk uçağı İstanbul’dan Ankara’ya uçtu.İlk yerli yolcu uçağımız olan NU-D-38 25 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul’dan Ankara’ya başarılı bir uçuş gerçekleştirdi.
Bu habere yeni diye zıplayan ve mevcut hükumete yamayan yorumcuyu ne yapmak lazım?