Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) bilim insanları, ışık yelkeni (Lightsail) teknolojisinde önemli bir ilerleme kaydetti. Gerçekleştirdikleri ölçümlere baktığımızda, gelecekte mikro uzay araçlarının yıldızlararası seyahatini mümkün kılabilecek “Breakthrough Starshot” girişimi için kritik bir adım olduğu söyleniyor. Peki, yıldızlararası yolculuk gerçek mi oluyor? Ayrıntılar haberimizde…
Bilim insanları ışık yelkeni itmesini ölçmeyi başardı: Yıldızlararası yolculuk gerçek olabilir!
Aslında, 2016 yılında Stephen Hawking ve yatırımcı Yuri Milner tarafından başlatılan “Breakthrough Starshot” projesinin amacı, Dünya’ya en yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri’ye mikro uzay araçları göndermek. Bu projede, güçlü lazer ışınları kullanılarak ince ve hafif bir yelkenin itmesi sağlanacak, böylece kimyasal yakıta ihtiyaç duymadan uzay araçları çok yüksek hızlara ulaşabilecek.

Işık yelkeni, fotonların çarptığı yüzeye momentum aktararak bir itme gücü oluşturması prensibine dayanıyor. Fotonların kütlesi olmasa da, çarptıkları yüzeye küçük de olsa bir kuvvet uygulayabiliyorlar. Milyarlarca fotonun etkisi birleştiğinde, bir uzay aracını hızlandırabilecek kadar güçlü bir itme kuvveti ortaya çıkabiliyor.

Meğer yanlış biliniyormuş! Kara delikler bilim insanlarını şaşırttı
Süper kütleli kara deliklerin hızı hakkında çarpıcı bir keşif yapıldı, İşte, uluslararası bilim insanlarının araştırma sonuçları...Öyle ki bu prensip, Güneş ışığının uzay araçlarını yörüngeden saptırabileceği gerçeğiyle de destekleniyor. Daha yüksek enerjili lazerler kullanılarak, ışık yelkenleri çok daha kontrollü ve güçlü bir itme gücü sağlayabilir. Caltech ekibi, lazer ışığının nano ölçekli malzemelere uyguladığı itme gücünü ölçmek için özel bir test platformu geliştirdi. Araştırmacılar, yalnızca 50 nanometre kalınlığında bir silikon nitrür (Si3N4) film kullanarak, lazerin bu malzemeye uyguladığı itme kuvvetini analiz etti.
Dr. Harry Atwater liderliğindeki ekip, bu teknolojiyle uzay araçlarının bugüne kadar mümkün olandan çok daha hızlı seyahat edebileceğini belirtiyor. Yapılan testler sonucunda, ışık yelkenlerinin lazer ışını boyunca dengeli şekilde hareket edebileceği doğrulandı.

Yani araştırmacılar, gelecekte nanomalzemeler ve metamaddeler kullanarak ışık yelkenlerinin daha stabil ve verimli hale getirilebileceğini öngörüyor. NASA’nın önceki güneş yelkeni projeleri bazı teknik sorunlar yaşasa da, Caltech ekibinin bu keşfi, gelecekte ışık yelkeni teknolojisinin daha fazla geliştirilmesine yardımcı olacak. Bu arada, araştırmanın detayları, 30 Ocak’ta Nature Photonics dergisinde yayımlandı. Buradan ulaşabilirsiniz.
Işık yelkenleri, gelecekte yıldızlararası yolculuğun anahtarı olabilir mi? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz…
Hızlanmasına hızlanır, peki hedeflenen bölgeye ulaşınca nasıl yavaşlayacak? Bunu konuşan kimse yok.
Işık fotonlarını plazma ile birleştirip hareket etmesini sağlayabilecek bir yöntem bulsak. Proxima sentoria B ye 5 yılda gideriz. Yelkenli ile zor iş. Ya da mini nükleer plazma patlamaları yapan bir motor.
GASTROKNEMİUS KASI DERİSİNİ YAPAY OLARAK IŞIK YELKENİ GİBİ DÜŞÜNÜRSEK VE UZAYIN GAZ DOLU GEZEGENLER OLDUĞUNU SÖYLERSEK, KESİNLİKLE MÜMKÜN…GASTROKNEMİUS KASI DERİSİ FİZYOGRAFİĞİ…
O yelken en ufak metor taşında erir gider kalırsın dımdızlak yıldızlararası boşlukta.
Uzaya çıkınca hani yakıta ihtiyaç olmuyordu? Uzayda sürtünme etkisi neredeyse yoksa bunu yapmanın amacı ne ki? Milyarlarca foton 10 sene önce uzay gemisini itebilir dense herkes gülerdi. Bugün asla olmayacak denen şeyin sadece fikir koltuğuna oturması yeterli! Trilyonlarca fotonda olsa senin uzay aracındaki iyon motorları yada roket motorlarının verdiği hız tepkimesini veremez zaten ivmeye sahip hızı kazandığında cisim sürekli hareket etmeye devam eder, lazer olmadan markerlanmadan önce yıldızları atalet olarak markerlama, dopler etkisi, radyo frekans vs vs vardı.. Büyük yenilik değil sadece bütçe koparma girişimi!
V=ışık hızı:astro zaman
gerçekleştiği gün….
Kütlesi olmayan foton nasıl olur da çarptığında kuvvet etkisi oluşturur. Bence saçma
İtme kuvveti varsa , geminin arkasına güneş enerjisiyle çalışan lazer bağlayın :))
Çok heyecanlı
Çok acı Dünyada bukadar sıkıntı variken bir milyon lira televizyona verebilmek ALLAH bunun hesabını soracak
Yakın bir gelecekte olmasa da bir gün bu da gerçekleşecek.
Kanımca olamaz çünkü deneyde kullanılan lazer ışını kuvveti nano mikro büyüklükteki maddelere etki etmiş. Böylece ışık yelkeni adı verilen bu mikro araç yıldızlar arasında seyahat edebilir ama peki insanların veya robotların içinde yer alacağı büyük gemiler için bu keşif yeterli olacak mı? Olmaz çünkü daha güçlü ve uzun ömürlü bir güç kaynağı gerekecek. Ayrıca geminin dengesi, yer çekimi-basıncı ve oksijen üretmesi gereği ile ilgili farklı enerji ve farklı teknolojilere ihtiyaç olacak. Fakat bu deneyden elde edilen veriler ve keşifler bahsettiğim ihtiyaçların geliştirilmesinde faydalı olabilir.