iPhone piyasaya sürüldüğü dönemden bu yana, akılı telefon sektöründe zirvelerden inmeyen bir telefon oldu. Apple, her zaman iPhone platformuna büyük destek yaptı. Apple uygulama mağazası da, bünyesindeki yüzbinlerce uygulama ile iPhone platformunun, sektörde hızla yükselmesini sağladı.

2009 Haziranı‘nda piyasaya sürülen iPhone 3GS ile birlikte iPhone, bir kez daha zirveye demir atmayı başarmıştı. Şimdi iPhone’a bir kardeş geldi: iPad!

Aslında iPad’e iPhone’un kardeşi diyemeyiz. Zira yepyeni bir sektöre öncülük yapıyor iPad. Bu sektörün adı Tablet PC. Sektörün, son kullanıcı düzleminde ne gibi karşılıkları var henüz bilinmiyor.

Dolayısıyla Apple, iPad’i piyasaya sürerek belki pastadan büyük bir dilim kapmayı garantiledi fakat, çok da cesur bir harekete imza atmış oldu. Bu bağlamda iPad’e, iPhone’un üvey kardeşi diyebiliriz. Zira sektörleri farklı, fakat görünüşleri hemen hemen aynı!

{pagebreak::Sektörde Durumlar Neler}

Sektörde Durumlar Neler

Tablet PC sektöründe cevabı bilinmeyen birçok soru mevcut. Bunların arasında şüphesiz ki en önemlisi, teknoloji kullanıcılarının sektöre ilgisi olup olmayacağıdır.

Eğer iPad‘in satışları başarılı giderse (ki görünüşe göre iPad’in başarısı beklenenden de fazla olacak), diğer firmalar Tablet PC geliştirmeye hız verecek. Halihazırda Microsoft ve HP‘nin ortaklaşa bir çalışma içerisine girerek, yeni bir Tablet PC üzerinde çalıştığını biliyoruz.

Aynı şekilde, HTC de bir Tablet PC projesine sahip. iPad’in oluşturduğu pastadan daha fazla dilim kapmaya çalışan firmalar, iPad’in davranışlarına göre stratejilerini kesinleştirecek.

{pagebreak::iPhone ve iPad}

iPhone ve iPad

iPhone konusuna geri dönelim. iPhone 3GS piyasaya sürüldüğünden itibaren cihaz yoğun ilgi görüyor. Teknoloji kullanıcıları, iPhone’u seviyor diyebiliriz. Hatta iPhone’un fanatikleri bile mevcut. Apple, bu kadar sadık bir hayran kitlesi elde etmişken, birçok açıdan eleştirilen iPad’i, bu kullanıcılara sevdirmeyi başarabilecek mi?

Kendi oluşturduğu bir kitle, yine kendi ürettiği bir ürünü yerin dibine sokacak mı? Bunu, iki cihazın karşılaştırmasını yaptıktan sonra düşünelim. Fakat bir yandan da, iPhone 3GS’in akıllı telefon, iPad’in ise Tablet PC olduğunu unutmayalım.

Yani iki cihaz da farklı kulvarlarda mücadele edecek. Peki bu karşılaştırma niye? Bu karşılaştırma ile birlikte sadık Apple kullanıcılarının, yine bir diğer Apple ürünü olan iPad’i benimseyip benimsemeyecekleri konusunda fikir yürüteceğiz. Dolayısıyla olaya aynı pazardaki ürünlerin karşılaştırması olarak bakmaktan ziyade, iki multimedya ürününün özelliklerini tartmak olarak bakabiliriz.

{pagebreak::Yongaseti ve Grafik}

Yongaseti ve Grafik

iPhone 3GS’in en başarılı olduğu konulardan biri işlemcisi. Samsung ARM Cortex-A8 tabanlı S5PC100 yongasetini kullanan iPhone 3GS, 600 MHz işlemci hızına sahip. Bu, iPhone 3GS’in başarılı olduğu bir alandı. iPad’in işlemcisi ile iPhone 3GS’in işlemcisini karşılaştırmak için ise bir dizi mobil benchmark testi yapmak gerekiyor.

Zira Apple, bu sefer bir başka firmanın geliştirdiği yongaseti kullanmaktansa, kendi ürettiği ARM tabanlı The Apple A4 işlemcisini kullanıyor.


iPhone 3GS’nin işlemcisi

İşlemci hızı ise 1 GHz. iPad’in işlemcisinin işlemci hızının 1 GHz olmasına karşın iPhone 3GS’ten çok daha üstün bir performans gösterememesi, hiç de sürpriz olmaz. Ayrıca, iPhone 3GS 16GB veya 32GB versiyonları ile piyasaya sürüldü. iPad, bu seçeneği 64GB’a kadar çıkarıyor.

{pagebreak::Grafik Altyapısı}

Grafik Altyapısı

Grafik konusuna gelirsek, iPad burada iPhone ile kafa kafaya gidiyor diyebiliriz. İki cihaz da PowerVR SGX grafik yongasetini kullanıyor. Bu, geliştiriciler açısından oldukça önemli bir olay. Zira iki platformun da farklı altyapılar kullanması sebebiyle biri için üretilene uygulama, diğeriyle uyumlu olmayacak.

Dolayısıyla geliştiriciler, uygulama mağazasına eklemek üzerine bir uygulama geliştirirlerken iki farklı platform üzerinde de çalışmaları gerekecek. Kullanıcıya ise bu, büyük ihtimalle uygulamanın fiyatının artması olarak yansıyacak.


iPad’in güçlü grafik yongaseti sayesinde gelişmiş grafikleri cihazda görmek mümkün

Grafikten bahsettikten sonra şimdi de, bu grafiklerin kullanıcılara nasıl aktarılacağından bahsedelim. Bu alanda iPhone’un, iPad’e karşı üstünlük taslayamayacağını tahmin edebiliyorsunuzdur. iPhone 3GS, iPad’in ekranından çok daha küçük bir ekrana sahip.

{pagebreak::Dış Özellikler}

Dış Özellikler

Çoklu dokunma teknolojisine sahip 3.5 inç’lik iPhone‘un ekran çözünürlüğü ise 480×320. iPad‘in ise 9.7 inç’lik LED arka ışıklandırmalı ekranının çözünürlüğü ise 1024×768. Çoklu dokunma, iPad’te de mevcut tabii ki.

Galibinin kağıt üzerinde kazandığı belli olan ekran konusunda iPad, iPhone 3GS karşısında avantajlı duruma geçiyor. Bu aşamada şu soru akıllara geliyor. iPad, ekran konusunda iPhone 3GS’ten daha üstün özelliklere sahipken, daha iyi bir grafik işlemcisine sahip olamaz mıydı?

{pagebreak::Ağ Bağlantıları}

Ağ Bağlantıları

iPad’in piyasaya sürülmesinin ardından satış raporları da hazırlanmaya başlandı. İki adet iPad sürümü raflardaki yerini aldı. Bunlardan biri standart iPad iken, diğeri 3G özelliklerine sahip iPad olacak. Standart iPad’te ise 802.11n Wi-Fi özelliği bulunuyor.

Bu sayede cihaz, internete bağlanabiliyor ve çeşitli VoiP yazılımları aracılığıyla diğer kullanıcılarla bire bir olarak (sesli/görüntülü) iletişime geçebiliyor. Bu durum, tıpkı iPhone ile iPod Touch arasındaki duruma benziyor. iPod Touch’ta da Wi-Fi özellikleri sayesinde internete, dolayısıyla diğer internet kullanıcıları ile iletişime geçilebiliyordu.

Ayrıca Bluetooth teknolojisi sayesinde kullanıcıların seçenekleri de iPhone 3GS’e bir adım daha yaklaşıyor. Fakat tahmin edersiniz ki, ne olursa olsun iletişim konusunda iPad’in iPhone 3GS‘yi geçmesi beklenemez.

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

iPad, tıpkı iPhone 3GS gibi hassas ışık sensörüne sahip. Fakat iPhone’da olduğuğ gibi, işinizi yarım bırakacak şekilde cihazın ışığı birden bire kapanmıyor. Zira bu sorunun en çok görüldüğü telefonla konuşma olayı, iPad’te yer almıyor. Apple’ın ses ürünleriyle bire bir uyumlu olması, iPad için belki de en büyük ama gizli avantajlardan biri diyebiliriz.

Dokunmatik ekranın kullanımı, iPhone 3GS ile aynı fakat büyük ekran olması dolayısıyla parmak hareketlerini yaparken, kendinizi iPhone kadar rahat hissetmeyebilirsiniz. Ağırlık konusuna gelirsek, işin en ayırıcı kısmının burada yer aldığını söylemeden edemeyeceğim. Ayrıca iPad, iPhone 3GS’ten 1.2 inç daha kalın. Ağırlığı ise iPhone 3GS’in 3 katına kadar çıkabiliyor (versiyona göre değişiyor).

Sonuç olarak, eğer aklınızda iPad almak varsa, almak istediğiniz cihazın hemen hemen her özelliği iPhone 3GS‘te mevccut. Fakat küçük ekran kullanmak istemiyor ve daha kompakt bir cihaz arıyorsanız, iPad’in sizi kesinlikle memnun edeceğini söyleyebiliriz.

:: Sizce iPad, sektörde iPhone kadar ilgi görecek mi?