Design Museum yani Tasarım Müzesi, İngiltere’nin kültürel anlamda en önde gelen kuruluşlarından birisidir. 1989 yılında kurulan Tasarım Müzesi’nin geçmişi çok eskiye dayanmasa da, yine de yaptığı çalışmalar ve düzenlediği yarışmalarla kısa sürede kendisini kabul ettirmiş bir isim. Üstelik namı sadece İngiltere ya da Birleşik Krallıklarla da sınırlı değil. Ona dünya çapında ün getiren şey ise, artık geleneksel hale gelen “Yılın Tasarımı” ödülleri.
Bu yıl Designs of the Year 2015 adıyla sekizinci defa düzenlenen ödül törenleri sonucunda, birçok farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu. Pek çok farklı kategoride dağıtılan ödüllerden bizleri en çok ilgilendirenler ise; Mimari, Dijital, Bilim ve Ulaşım.
Teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğinin bir kanıtı olan bu ödüllerin verilme amaçlarından birisi de aslında, oldukça güçlü bir tabunun yıkılması. O da gelişen teknolojinin yaşamı ve insan hayatını olumsuz etkilediği. Evet bazı teknolojik gelişmelerin yaşamımızı olumsuz etkilediği bir gerçek, ancak bunu tümüne mal etmek doğru olmaz. Eğer siz de hızla gelişen teknolojinin çok da iyi olmadığını düşünenlerdenseniz, o zaman şu tasarımlara göz attıktan sonra bir kez daha düşünmenizi istiyoruz.
{pagebreak::1}
Mimari
Santiago’da tasarlanan bu çevre dostu üniversitenin tamamı organik malzeme kullanılarak yapıldı. Kendi enerjisini kendisi üreten üniversite (Güneş Enerjisi) ne ısınmada ne de diğer ihtiyaçlarda hiç bir yakıt kullanmıyor.
{pagebreak::2}
Dijital
Boyan Slat tarafından geliştirilen ve Okyanus Temizleyicisi adı verilen bu sistem, dünyadaki tüm okyanusların yüzeyini temizlemeyi amaçlıyor. Testlerden çıkan sonuçsa inanılmaz. Okyanus Temizleyicisi şu an ki haliyle bile 5 yılda 7.250.000.000 kg plastiği su yüzeyinden temizleyecek.
{pagebreak::3}
{pagebreak::4}
{pagebreak::5}
{pagebreak::6}
{pagebreak::7}
{pagebreak::9}
{pagebreak::10}
Bilim
Çip Organ olarak isimlendirilen bu çalışma sayesinde artık hayvanlar üzerinde test yapılmasına gerek kalmayacak. Örneğin akciğer için yapılan bir ilacın etkilerini anlamak için, akciğerlerden alınan doku ve kişinin kan örneği bu çiplere entegre edilecek ve sonuçlar gözlemlenebilecek.
{pagebreak::11}
{pagebreak::12}
{pagebreak::13}
Ulaşım
YooJung Ahn tarafından tasarlanan ve Google’ın kendi kendisine giden aracı olarak bildiğimiz bu araç, yılın en iyi ulaşım tasarımı seçildi. Araç bu yıl sonunda California sokaklarına çıkacak.
{pagebreak::14}
:: Sizce teknolojinin bu kadar hızlı gelişmesi, iyi mi yoksa kötü bir şey mi?
iphone 6 ya öldülü unutmuşlar
Bence çok iyi…
İphone 6nın endistüriyel tasarım fiyaskosu ödülünü unutmuşlar
şu okyonusu plastikten temizleyen aleti sevdim. İstanbul belediyesi bundan hemen bir adet satın alsın. Dünya okyonuslarına katkımız olsun. Eline ne geçerse denize atan, yolda yürükken çiçek yada bir ağacın yaprağını koparan yeşili sadece ağaçlandırma adı altında büyük rantlar elde ederken hatırlayan ve seven yüce bir odunsu halklar topluluğuyuz. Oğlum adam ol vatana millete hayırlı ol diyen anne baba kaldımı!?! Oğlum oku CEO lara bakan ol, halkın gözünün içine baka baka paracıkları hoppi yap diyen anne babaların devrinde yaşıyoruz. Üniversite giriş sınavında kapı önünde bekleyen anne-babalar onca duayı (hatta hatim indirenler var) yavrum okusun büyük adam olsun halkının cebini boşaltsın diyemi ediyor merak ediyorum; zira duaları kabul olmuş ki O CEO lar tamda bunu yapıyor.
Elin çocuğu neler tasarlamış; bizimkiler daha halkın benimseyeceği bir çaydanlık bile tasarlayamadı. Tasarla kardeşim ucuz ve fonksiyonel bir çaydanlık kurtar bizi yok dem koy yok su koy, ay olmadı biraz dök dem koy sonra şeker koy, ben demli içemiyorum bana açık koy vallhi daral geldi bu çay kolik koy koy muhabbetlerinden… Tek bir bilek hareketiyle çayıda suyuda çay bardağına koyalım gitsin bee.
Sony daha cıkmadı 😉