YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? – 2021
YÖK Atlas (Yükseköğretim Program Atlası) Üniversite adaylarının doğru tercih yapması için önemli bir işlev görüyor. Üniversite adayları, üniversitelerin taban puanları, mezunların sınavlardaki başarı sıralaması, üniversitelerle ilgili kapsamlı bilgi gibi bir çok istatistiksel veriye buradan ulaşıyor. Peki YÖK Atlas nedir? YÖK Atlas robotu nasıl kullanılır? 2021 platform güncellemeleri neler? Tüm soruların detaylı cevabını hazırladık.

YÖK Atlas 2021’de neler var?
Yüksek Öğretim Kurumu, YÖK Atlas’ı, 2021-YKS’de tercih yapacak üniversite öğrenci adayları için güncelledi. Yükseköğretim Program Atlası içerisinde yer alan bazı modüller için güncelleme çalışmaları, öğrencilerin talepleri dikkate alınarak tamamladı.
YÖK, Yükseköğretim Program Atlası’nda yer alan bazı modülleri de 2020-YKS verileri kullanılarak güncelledi ve 2021-YKS’de tercih yapacak adayların ve ilgili kişilerin kullanımına sundu.

Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) tercih yapacak adayların daha doğru karar vermesine yardımcı olmak için YÖK Atlas içerisindeki bazı modülleri güncelledi. YÖK, platformu “Lisans ve Ön lisans Tercih Robotu” ile “Meslek Atlası” modülleri yenileyerek adayların kullanımına sundu.
İlk olarak 2016-ÖSYS için adaylara rehber niteliğinde hizmet sunmaya başlayan YÖK Atlas, özellikle YKS tercih dönemlerinde adaylar tarafından başvurulan güncel ve hatasız bir kaynak.

YÖK Atlas programında Lisans ve Ön lisans Tercih Robotları, Meslek Atlası, Üniversitelerimiz, Lisans / Ön lisans Atlası, Mezun Başarı Atlası, Net Sihirbazı ve Tercih Listem gibi modüller yer alıyor.
YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır?
Peki YÖK Atlas 2021 tercih robotu nasıl nedir? Hep beraber detaylara bakalım. YÖK Atlas‘ın internet sitesine girdiğinizde modüllerin sol kısımda alt alta sıralanmış olduğunu göreceksiniz. Üst kısımda da yan yana sıralı bir şekilde modülleri kullanabilirsiniz. Lisans ya da ön lisans tercih sihirbazı/robotu seçeneklerinden size uygun olanı seçtikten sonra puan türünüzü seçebilirsiniz. (eşit ağırlık, sözel vb.)

Bu ekranda şehir, üniversite türü, öğretim türü gibi filtreleme seçenekleri yer alıyor. Bu filtreleri kullanarak sonuca hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Sağ üst köşede yer alan arama alanına üniversite adı, bölüm adı gibi bilgileri girerek de listeyi daraltabilirsiniz.
YÖK Atlas net sihirbazı nasıl kullanılır?
Üniversite adayları, en çok istedikleri bölüm için kaç net gerektiğini düşünüyor. YÖK Atlas TYT-AYT Net Sihirbazı, bu soruya en güvenilir cevabı veriyor.
YKS TYT-AYT test puanlarına göre herhangi bir üniversiteye yerleşen son kişi, netleri bu modülde yer alıyor. Bilgiler, ÖSYM verilerinin düzenlenerek işlenmesi ile oluşturuluyor. 2020 yılına ait net bilgileri bu modül sayesinde görebilirsiniz.
Net sihirbazı, gerçek verileri barındırıyor. Yerleşen son kişinin net değerleri, doğrudan 2020’de lisans/ön lisans programların taban puanı oluyor. Bu puan, TYT-AYT’deki net sayıları ile ortaya çıkıyor. Ancak bu değerler tahmini değil, gerçek değerlerdir.
Lisan ya da ön lisans programına yerleşen son kişinin netleri ile bu taban puan ortaya çıkıyor. (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

YÖK Atlas Tercih Listem Nedir?
Tercih listem modülü, tercih yapmayı düşündüğünüz üniversiteleri liste şeklinde tutabileceğiniz YÖK Atlas’a ait bir modüldür. Burada YKS’de mesleklerin tercih edilme verilerini inceleyerek hangi mesleklerin daha fazla tercih edildiğini görüntüleyebilirsiniz. Öte yandan sitenin üst kısmında yer alan meslek sihirbazı modülünü seçtikten sonra lisans ya da ön lisans seçeneklerinden birini seçin. Karşınıza yerleşenlerin puan analizi, kontenjan ve yerleşen sayıları gibi bir çok seçenek çıkacak. Ancak bu şekilde buradan meslekler hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Lisans ve ön lisans atlası nasıl kullanılır?
YÖK lisans ve ön lisans atlası, üniversite adaylarının, daha bilinçli tercihler yapabilmesini amaçlıyor. “Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.

“Program Seç” alanına hedeflediğiniz programı (mesleği) girin, ancak bu şekilde bu isme sahip programların yer aldığı üniversiteleri görüntüleyebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversite ismine tıklayabilirsiniz.

Mezun başarı atlası nedir nasıl kullanılır?
2020 Tercih Kılavuzu’nda yer alan mezunların merkezi uzmanlık sınavlarında gösterdikleri başarıyı görüp değerlendirebilirsiniz. Sadece girdi değil, çıktı kalitesini de incelemeniz mümkün. Adaylar, mezunların KPSS-1, KPSS-2, TUS-TT1, TUS-TT2, TUS-KTP, DUS, AB-AYB sınav türlerine ait başarılarını inceleyip değerlendirebiliyor. Mezun başarı atlası başlığına tıklayın ve sınav seçin. Puan bilgilerini, tablo halinde listeleyin.

Üniversitelerimiz modülü nedir?
YÖK Atlas’ın yeni bir bölümü olan üniversitelerimiz modülünde, seçtiğiniz üniversite ile ilgili detaylı bilgileri ulaşabilirsiniz. Üniversitenin sitesinin adresi, iletişim bilgileri, yurt kapasitesi, gibi bilgi adaylara ve meraklılara açık.


Medipol Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü mezunu. Üniversite boyunca teknolojik gelişmelerle ilgilendi. Haber sitelerinde teknoloji editörlüğü deneyimleri bulunuyor ve bu alanda kendini geliştirmeye devam ediyor.
Yazarın diğer haberlerine ulaşmak için tıklayın.
" YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? – 2021 konulu haberimizde ShiftDelete.Net olarak sizlere YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? – 2021 ile ilgili son gelişmeleri aktarmak istedik. Hemen yukarıda YÖK Atlas tercih robotu nasıl kullanılır? – 2021 ile ilgili yorum ve görüşleri inceleyerek sizlerde yorum bırakabilirsiniz. "
Popüler Haberler
- 1
Meizu 18 serisi 1 dakikada 15 milyon dolar kazandırdı
- 2
iOS 14.4.1 güncellemesi çıktı! Nasıl yüklenir?
- 3
Motorola 4K Android TV satışta: İşte özellikleri
- 4
OPPO Türkiye fabrikası için heyecanlandıran açıklama
- 5
Huawei P50 için çarpıcı iddia: Android çıkmayacak
- 6
Beklenen Marvel dizisinden yeni fragman geldi
- 7
Resident Evil Village'ın boyutu belli oldu
- 8
Oppo Reno5 K 5G fiyatı belli oldu
- 9
Türkiye'de kaç bilgisayar ve telefon satıldı?
- 10
The Division 2 oyuncuları için iyi haber
En yeni Videolar
- 1
AliExpress'te ihracat nasıl yapılır?
- 2
20 TL'lik Platoon Pars Bluetooth Kulaklık incelemesi
- 3
Scratch Cup 2021'de miniklerin kod eğitimine katıldık
- 4
C4U akıllı güvenlik kamerası incelemesi!
- 5
Xiaomi Mi 10T Lite kutusundan çıkıyor!
- 6
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 7
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 8
9.000 TL'lik Vivo X51'i kutusundan çıkardık!
- 9
2.850 TL’ye en iyi sistemi topladık, size hediye!
- 10
Arzum Mixtech Multi Blender inceleme
Forumdan Son Başlıklar Tümü
En Yeni İncelemeler Tümü
- 1
20 TL'lik Platoon Pars Bluetooth Kulaklık incelemesi
- 2
C4U akıllı güvenlik kamerası incelemesi!
- 3
MSI Clutch GM41 Lightweight mouse inceleme
- 4
11 yıllık HTC Desire HD ne durumda?
- 5
Konuşmanızı size gösteren Sunny SeeTalk mikrofon!
- 6
600 TL'ye hangi oyuncu kulaklığını alalım?
- 7
Xiaomi Mi Watch UKT - Saat hakkında son sözler!
- 8
Kerem'in gözünden 8. Nesil iPad!
- 9
iPhone 12 mini UKT! - 2 ayda neler yaşadık?
- 10
Xiaomi Hutt akıllı cam temizleme robotu inceleme!
- 11
SteelSeries Aerox 3 Wireless incelemesi
- 12
Evin tek gözlü koruyucusu EZVIZ C6N incelemesi
- 13
Performans canavarı Monster Abra A7 V12.4 inceleme!
- 14
990 TL'lik bilgisayar Raspberry Pi 400 inceleme
- 15
Fiyatıyla öne çıkan Reeder P13 Blue Max'i inceledik