YouTube her ne kadar 2 milyardan fazla kullanıcıya ev sahipliği yapıyor olsa da, birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Bu konuda birçok gerekçe bulunuyor olsa da, BBC tarafından yakın zamanda önemli bir rapor yayınlandı.
WhatsApp günlüğü: Gelecek yeni özellikler!
Bildiğiniz gibi YouTube‘da bir video izlediğinizde benzer videolar sizlere öneriliyor. Yalan içerik sunulan kanser videolarındaki artışı gözlemleyen BBC muhabirleri, kolları sıvamış ve konuyu araştırmaya başlamış.
Muhabirler 10 farklı dilde binlerce kanseri konu alan video olduğunu belirtiyor. Bu videoların çoğunda, kanıtlanmamış “kürler” zerdeçal veya kabartma tozu gibi belirli maddelerin tüketilmesini içeren tedavilerin reçeteleri sunuluyor.
YouTube video önerileri sağlık kategorisinde tehlikeli!
Saydığımız türden besinlerin yanında İspanya ve İtalya gibi ülkelere özgü baharatlar ve sebzeler de bu önerilen besinler arasında yer alıyor. İşin en tehlikeli kısmı ise bu değil. YouTube algoritması bu tarz videoların içeriklerini kontrol etse de milyonlarca izlenen bu tarz videoları kaldırmıyor. Aksine güvenilen markaların da bu videolarda yer almasına neden oluyor.
Bilinen markalar bu girdabın içinde!
Hatta araştırmaya göre, birçok dilde sahte kanser tedavilerinin teşvik edildiğini ve yanıltıcı videoların yanı sıra büyük markalar ve üniversiteler için reklamlar yayınladığı sonucuna ulaşıldı. Sahte kanser tedavi videolarından önce ortaya çıkan, Samsung, Heinz ve Clinique dahil olmak üzere tanınmış markaların reklamları olduğu görüldü. YouTube’un reklamcılık sistemi, hem Google’a ait şirketin hem de video yapımcılarının yanıltıcı kliplerden para kazandığı anlamına geliyor.
YouTube video önerileri ve reklam algoritması nasıl çalışıyor?
Öncelikle bu kadar sahte YouTube sağlık videoları hakkında konuştuktan sonra algoritmasına bir bakalım. YouTube video önerileri ve YouTube’daki reklamlar belirli bölgelere veya kitlelere hedeflenebiliyor. Hangi reklamın hangi kişiye hangi zamanda göstereceğinin karmaşık olduğunu aktaran YouTube Video Creators’ın kurucusu Tim Schmoyer şöyle devam ediyor:
“YouTube, platformdaki videodan ayrılmayı en aza indirmek ve reklam verene, içerik üreticisine ve elbette kendilerine en fazla değeri sağlamak için doğru reklamları doğru kişilere doğru zamanda gösterme deneyimini optimize ediyor” diyor.
BBC, sahte tedavi videolarının ayrıntılarını YouTube’a aktardı ve para kazanma politikalarını ihlal ettiği için bugüne kadar videoların 70’inden fazlasında uyarılar yayınlandı. Ancak yine de BBC’nin bu adımları kanıtlanmamış tedavileri savunan kanallar için caydırıcı oldu. Birçok kanal ya videosunu kaldırdı, ya da özel ayarlarla herkesin ulaşamayacağı videolar haline getirdi.
Uzmanların bu konuya dair açıklaması kesinlikle profesyonellerin daha fazla içerik oluşturması gerektiği. Zira profesyonel olmayanlar, profesyonel olanların yerine geçerek yanlış tedavi yöntemlerinin yayılmasına neden olabilir.
2 yıl iyi makyaj yapabilen birinin sonrasında cilt uzmanı sıfatıyla dolaştığı bi dünyada ne olabilirdi ki zaten. Şaştık mı hayır. İnternet %50 -%50 fakat hangisi doğru olan, hangisi yanlış olan 50 onu bilmiyoruz. Dikkatli olmak lazım.
Ben spamliyorum geciyorum 🙂
spekülatif yaşamın kaptialist yaklaşımını kirli temeller üzerine kurmasıyla, bilgi kirliliğinin global seviyeye ulaşması kaçınılmaz bir sonu hazırlarken, tedavisine geç kalınmış hastaya verebleceğin tek şey DUA’ dır…