Türkiye, çevrimiçi alışveriş konusunda Avrupa’nın önünde ilerliyor. Benzer şekilde online bankacılık ve dijital güvenlik önlemleri konusunda da öncüler arasında. Fakat iş yurt dışından ürün almak olunca değişiyor. Zira geçtiğimiz dönemde yurt dışı alışveriş limiti getirildi. Peki kaç para harcayabiliriz?
Ticari amaçlar dışında yurt dışı alışveriş limiti ne kadar?
Yurt dışı alışveriş limiti ne kadar? Geçtiğimiz dönemde yurt dışından ürün almak istediğimizde 1.500 Euro’ya kadar çıkabileceğimiz bir sınır vardı. Tabii alışverişi Avrupa Birliği ülkelerinden yapıyorsak yüzde 18, diğer ülkelerden yapıyorsak ise yüzde 20 oranında bir vergi ödememiz gerekiyordu.
Fakat 1 Mayıs itibariyle bu kural değiştirildi. Artık 150 Euro’ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Öte yandan 150 Euro’yu aştığımız takdirde 1.500 Euro’ya kadar olan alışverişlerde hızlı kargo seçeneğinin kullanılması zorunlu bir hale geldi. Fakat bu sınırın altındaki alışverişlerde eski vergilendirme aynen devam edecek.
Bunula birlikte alışveriş esnasında satın alınan eşyanın türüne göre Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, ÖTV ve KDV gibi ek vergilendirmeler ile karşılaşılabilir. Ayrıca elektronik, içki, tütün ve kozmetik ürünlerin hızlı kargo seçilse bile ithalinin yasak olduğunu belirtelim.
Örnek verecek olursak ABD’den sipariş edilen bin dolarlık sipariş eğer kanun maddesindeki ek vergi uygulanacak ürünler arasında yer alıyorsa 200 Euro İlave Gümrük Vergisi’ne tabi olacak. Ayrıca 240 Euro ÖTV ve 259 Euro’da KDV ödenerek yaklaşık 1.700 Euro’ya getirilebilecek.
Ek olarak şunu da belirtelim. 1.500 Euro limitini isterseniz aşabilirsiniz. Fakat bu durumda artık bireysel alışveriş sayılmayacaktır. Yani ticari mal ithalatı olarak gözükecek. Bu sebeple tüm prosedür değişecektir ve ödeyeceğiniz vergiler artacaktır.
Dolayısıyla toplu alım yapmayacaksanız oldukça zararlı bir alışveriş olacaktır. Ayrıca aynı üründen çok sayıda alırsanız görevli gümrük memuru bunun ticari amaçla alındığına kanaat getirip bu sınıfta bir vergilendirmeye sokabilir. Zira yasal söz hakkı kontrolü yapan memura aittir.
Not: 150 Euro’yu aşan alışveriş yapan bazı tüketiciler ürünlerinin gümrükte ticari olarak sınıflandırılabildiğini ve neredeyse ürünün kendi fiyatı kadar vergi ödediklerini belirtiyor.
Siz yurt dışı alışveriş limiti hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Bu ülkedekilere lüks yaşamak haram afrikaya döndük.
Sen ne anlatıyorsun kardeşim? Ezbere konuşuyorsun. Daha yeni Fuji X-S10 makina aldım ve yurtdışı fiyatından daha ucuza bu ülkede satılıyor. İhtiyaç olmayan her şey israftır. Sizin bu lüks merakınız cari açığın en büyük nedeni. Elin Avrupalısı ekonomik durumu daha iyi olmasına rağmen, bizdeki telefon değiştirme ve lüks kullanım sıklığı onlardan kat kat fazla. Almanya’dan daha fazla iphone bu ülkede satılıyor. İhtiyaçtan mı? Hayır, lüks merakından… Cari açığı kapatmak, sizi bu lüzumsuz lüks merakından caydırmak için getiriliyor bu sınırlama ve vergiler. Devlet, özellikle teknolojik israfın boyutunun cari açığa ne kadar büyük etkisi olduğunu biliyor. Elbette önlem alınacak.
Size kalsa ülkeyi Yunanistan’a çevireceksiniz. Bir önceki makinam Canon 70D, 2013’te çıkmış bir makina. İhtiyaç oldu, ekonomik durumum el verdi, 9 sene sonra değiştirdim.
Lüks yaşamakmış, kullandığı tabire bak! 30 sene önce biz üniversite okurken cafede çay kahve içmekten kaçınırdık, bunlar lüks yaşamak derdine düşmüş. Hayırdır, ne zaman bu noktaya geldik biz?
Dediğin makine Yurtdışı fiyatından daha ucuz bu ülkede diyorsun da kur ile çarpmasana bu ülkedeki asgari ücrete oranla ordakini ordaki asgari ücrete oranla, en çok 2.el iphone dönen ülkeyiz nerdeyse neden çünkü sıfırı çok zor alıyor insanlar. Ayrıca kim ne isterse alır sanane olayı bireysel çekme. Burda eleştirilmesi gereken neden bu ülke dışardan alınan bir ürüne nerdeyse o ürünün fiyatı kadar da vergi koyuyor?
80 yil yan gelip bir yahudoye taptiniz. Birde Avrupa kadar asgari ucret mi istiuorsunuz
30 sene önce üniversite okuyorduk demeniz herşeyin cevabı aslında.
İsteyen istediğini alır, ister lüks der ister ihtiyaç.
Bunu ürün üretmeyip ihraç etmeyip cari açığı sürekli arttıran devlete söylemelisin, vatandaşa değil…
İnsanların harcamasına engel olamazsınız. İğneden ipliğe ithalat yapılan ülkede lüx denmesi afaki olmuş. Bizde 30 sene önce üniversitede okuduk cafelerde çay da içerdik, Taksimde yemek de yerdik. Durumumuz falanda orta idi. Yazdığınız cep teli ve pc bile ithal lüxten bahsediyorsunuz.
İnsanların harcamasına engel olamazsanız devletin vergi koymasınada bir şey diyemezsiniz.
Sen üniversitedeyken o dönemin ekonomisi düzgündü ve orta halliyken her ihityacını görebiliyor bu dediklerini yapabiliyordun şu anda ben üniversiteye gidiyorum ve orta halliden daha iyi bir durumum var ama senin o zamanki yaşam tarzını her gün yaşayabilmem mümkün değil. Yurt dışından bu ürünleri ticaret amaçlı almamıza ticaret yapmamıza bile sınır koymak için bu yasalar. Lüks merakında değil kendini kurtarma çabasında herkes. Senin gibi yediği ekmeğin fiyatı artınca hesabını devletten değil memurdan soran akp li at gözlüklüler anlamaz bunları. Yürü afrikaya git. Senin gibiler yüzünden ülke geriliyor.
Değil mi? Hatta ne gerek var buzdolabı, TV vb. İthal ürünlere. Mağarada yaşamaya dönelim. Belki cari açık kapanır. (Sabır ya Rab)
Ben senin gibi bilmeden bu kadar çok konuşanlardan bıktım. Kusura bakma da bu konuda bayağı cahilsin de…
Vatandaş ne kadar alışveriş yapacak ki (Hele günümüzde, insanlar zor geçiniyor) dediğin cari açık artacak.
Bakan diyor ki biz Suriyelilere 45 Milyar dolar harcadık. Sence fotoğraf makinası vs olarak 45 milyar dolar harcayabilir miyiz ?
Şu an neden vergiler artıyor ? Çünkü 1) Bunu karşılayacak dövizimiz yok. 2) Hazine tam takır.
Senin mantığına göre su israfı varsa israf yapılmasın diye suları İSKİ vs kesmesi lazım.
Kendinize gelin biraz. O kadar bilgisizsiniz ki Yunanistyan’ın ekonomik verileri daha iyi olmasına rağmen ağzınızdan “Yunanistan’a çevirme” lafı çıkabiliyor.
Özetle, bilmeden konuşmayın. Burası sizin aklınıza her geleni yazabileceğiniz bir ortam değil.
Why you bring Syrians to the subject ? This so stupid from you to be that ignorant and racist that you simply involve Syrians in everything 🤦♂️
Because we spend money for you. It is not a matter of racism. Why do you bring everything to racism immediately? Then go and leave in your country. No war anymore.
boş yapma lan gevşek….bana bi ürün göster türkiye’de daha ucuz olan? ne anlatıyorsun çakal
Senin ekonominden anladığın, sadece senin ihtiyacın olan fotoğraf makinesinin TR’de daha ucuz olması dolayısı ile bilip bilmeden herkese sallaman. Kardeşim vergisi neyse ödeyip bir de ürününü getirememek-yasaklı ürünler hariç tabii ki!-, İNSAN HAKLARI İHLALİDİR! 1 adet ürün getiriyoruz, 1500 euroyu geçmesek de gümrük müşavirine gitmeden kargomuzu alamıyoruz!! Yasa 1500 euroya kadar kargoyu getiren firmaya yetki vermiş olsa da! İnsanların yasalara uygun yapacağı her ithalat ancak kişileri ilgilendirir. Sen git milyonlarca euroyu her sene çöpe atan futbol kulüplerine salla önce! Ya da milyonlarca liralık lüks makam aracı kiralayanlara!
senin adın denyo mu?
telefonunu çıkar göster diyen dayının yeğeni
Merhaba, yazdığınız şeyi detayli okumayinca ne güzel yazmış diyorsunuz. Mercimeğin, mısırın ithal edildiği ülkede buraya ürün almak icin yazan insanlarin aldigi 1 2 parca ürüne bu denli vergi getirilmesini onaylıyorsunuz. Tüm vergi kanunlari bütün olunca anlamli, sadece halki hedef alinca değil.
bu ülkede satınlar ürünler geçmiş teknolojilere ait. yeni teknoloji ürüne ihtiyacın varsa mecbursun dışarıya. sen basit düşünüp basit yaşamaya devam edebilirsin tercih meselesi.
Posta ve hızlı kargo şirketleri ile vatandaşa tanınan yurtdışından alışveriş hakkı, birçok şahıs tarafından salt ticari amaçla kullanılınca, iki kez, gümrük vergisine tâbi limitler düşürüldü ve burada tartışılan zorluklar ortaya çıktı.. Yani, bir kısım “sayın uyanık vatandaşımız” nedeniyle bu zorlukları yaşar hale geldik.
Senin gençliğinde yaşamak isteyip de yaşayamadığın hayatı senden sonrakiler yaşamak istiyor diye kudurma. Her zaman daha iyisini yapacaklar ve her zaman senden daha ileride yaşayacaklar. Kabullen bunu.
“Yaşamak haram” desek daha doğru olur. Lüks diyerek biraz abartmışsınız. Bu bencesi tabi.
Lüksü bırakın , biraz daha iyi yaşamak yok deniliyor. İnsanların zoruna giden bu haliyle.
2023 ü iple çekiyoruz kardeşim başka bişey düşündüğümüz yok.
Çekin çekin gelen sizi ithal ürüne boğacak bi doyarsınız tıka basa
Gelenler 20 milyonluk makam araclarina binmesin, saraylarda oturmasin halk bu haldeyken
Sizin dünyadan haberiniz yok… Bu ülkeye hizmet eden, imf yi gönderen,vs… zihniyet bellidir… Digerlerinde iyilik bulacagınızı sanmak hayal alemidir…
aynen imf yi göderdiler artık dilenen bulgaristan bile gelip burdan arabalar dolusu alışveriş yapıyor kendi vatandaşımız izliyor. İmf nin politikası ile sen düzlüğe çıktın izter bğen ister bğenem evet bizi sömürdüler ama düzlüğede çıktık.
Üretmediğimiz tüketmemeye alışmalıyız. Bu durumun a partisi b partisiyle alakası yok iktidara kim gelirse gelsin. Millet bu şekilde keyfine düşkün oldukça ekonomik düzelmez. Ülkenin faydasına yapılan bir düzenleme gençler üretime katılmadan iphone 14 alma peşinde Avrupada bu telefonu iş adamları bile kullanmıyor.
tek mantıklı yorumu sen yazmışsın…
en mantıklı yorum olmuş
Burası Sovyet blok ülkesi değil evet halk tüketmeden elinden iktidarın hiperenflasyon ile halktan çalmasını da hak görürsünüz siz. Sorunu milyonluk makam otobüs onlarca uçak filosu olan idareci gözüken zalim dumrullara tüy konduramazsınız
Bu sınırlamalar gümrük vergisi ödememek için binlerce dolarlık ürünleri 3-5 dolar olarak gösterenler yüzünden ise o kişilerin ve işini yapmayan gümrük memurlarının cezalandırılması gerekir, bütün insanların değil. 150 EURO saçmalığı yüzünden tıraş makinesi gümrükten geri gitti. Yurtdışından daha ucuza satın alabildiğim bir ürüne Türkiye’de neden daha fazla ödeyeyim? Satıcılar para kazanmasın demiyorum ama haksız kazanç elde etmeyi çok severler. Bugün asgari ücrete zam yapılsın, yarın her şeye zam yaparlar. Bahsettiğim kişiler virüs, yangın ve deprem zamanlarında da her şeye zam yapmıştı. Dürüst satıcılara sözüm yok. Devlet bu kişilere ceza kesmiyor, bize kesiyor. Şu an ki iktidar değişse de zihniyet değişmediği sürece Türkiye’de güzel şeyler görmeyeceğiz. Herkes birbirini kazıklamanın derdinde.
aynen öyle
Harika bir tespit… memleketin dağda gezen terörüstünden daha beteri şehirlerde esnaf görünümünde… tek fark, bunlarla ( şehirdekilerle)
mücadele yapılmıyor….
Benim anlamadığım ben bu ülkede euro ya da dolar mı kazanıyorum da o ülkenin para birimi üzerinden vergi veriyorum? 200 euro gümrük vergisi 240 euro ötv 259 € kdv neredeyse ürün kadar vergi. Zaten bu yüzden yurtdışı alışverişi mantıklı oluyorken şimdi bundan da gelir kapısı yaptılar şaka gibi
Paran varsa Range Rover yoksa game over…Dağılabilirsiniz arkadaşlar
150€ sınırı vergiler dahil olan sınır mı? Yoksa sadece ürünlerin fiyatı mı 150€ yu geçmemesi gerek?
Allah Turgut Özaldan razı olsun.
Plastik kova dahi çin malı, ne hikaye, üretemiyoruz, ucuza üretemiyoruz, katma değerli ürün yok denecek seviyede senede 250 iha satsak ne genel durum değişmez
Çok kötü ve ülkemizde dolar Euro çıkmışken buna düzenleme gelmesi lazım 150 Euro 750 Euro ya veya 1000 Euro ya kadar çıkılması lazım
Yaklaşık 4 ay önce evimde kullanmak için 320 euro ödeyip satın almak istediğim kahve değirmeni gümrük tarafından ticari olarak kullanacakmışım gibi algılandı ve imada da bulundular. Zar zor ikna olduklarında da 430 küsür euro masrafı olduğunu söylediler. Üründen fazla bir ücreti ödeyip üstüne de evime kadar getirecek olan kargo şirketini devre dışı bırakıp yaşamadığım şehir olan İstanbul’dan gidip kendim alıp yaşadığım şehre getirebilirmişim. Bu zor gelirse eğer ekstra kargo ücreti ile de getirtebilirmişim. Tek kelimeyle yazıklar olsun. Satın aldığım Alman şirketine bu durumu izah ettim ve çok üzüldüklerini belirterek kargo masrafı dahil tüm paramı iade etti. İşin enteresan tarafı euro kuru artması nedeniyle de kazanç sağladım. Geldiğimiz nokta bu.
Ben nisan da koreye gidecegim. Cocuklarima bulursam ucuz ikinciel laptap ve telefon getirecektim.ikinciel urunde de havaalninda canta mi kontrol mu edecekler?ilk defa yurtdisina gidecegim.nedir bu olay?hicbisey alamayacakmiyim?ne vergisi bu?150€ luk ürün mü kaldi simdi?de ustunun vergisi isteniyor .of ömrümde bir kez gisecegim yerden alisveris bile yapamayacakmiyim
150 euro dediğin nedir ki. koşu için profesyonel bir spor bile ayakkabı alamıyorum. yani tam bir rezillik. çağ atladık.
Merhaba nisanda kördür gidecegim. Ordan ucuza bulursam ikinciel iki tane ceo telefonu ve laptap almayi dusunuyordum.koreden çıkışta ve türkiye ye girişte sorun yasarmiyim?her hangi extra ödeme yapmam gerekiyor mu?
Merhaba arkadaşlar yurtdışından 380 Euro tutarında saat aldım ve 150 Euro sınırından haberim yoktu. 13.03.2024 te İstanbul havaalanı gümrükte kaldı ve FedEX tem mail geldi. FedEX in gümrükleme hizmeti var ve daha ucuz olur diye Anlaşmalı gümrük müşavirliğine ürünün bilgilerini gönderdim. Ürün için hesaplanan ücreti aşağıda belirteceğim.
Gümrük vergisi: 15.500 TL
Ardiye: 4500 TL
Küşat: 1700 TL
Yolluk: 1400 TL
Müş. Hiz. Bed.:3300 TL
Cıf Süre Uzatımı:1300 TL
Tarex DTS: 3300 tl
CE tercüme: 2000 TL
TOPLAM :48.000,00 TL
İnternette bu konuda yeterli bilgi yok. Ben şuan şahsi aldığım bir saat için hükümet gözünde sanki milyonlarca dolarlık bir şirket gibi ithalatçıyım ve bu işlemlerle uğraşmak zorundayım. Başka bir arkadaşıma akrabası Almanya’dan ps5 gönderdi onda da aynı problemler var. Saati geri göndermek istedim ve FedEX 400USD geri gönderim bedeli istedi. Ben bunu her yerde yazacağım belki birisinin parasını kurtarırım.
Bende aynı durumu yaşadım. Üstelik Eğer ürünü almazsanız orda ürün gümrüğe kalıyor. Birde yıllarr sonra İMHA parası diye haciz gelebilir korkusuyla Gümrük müşsaviri tuttum. Aldığım ürünün 2 katı para ödedim. Ürün gümrükte kalır geri gitmezse onlar İmha diye yine masfraf istiyorlar. Sonrada bizim gümrüğe terk ettiğimiz ürünü gidip Gümrük satabiliryor.
30 euro luk ücrete gümrük verisi dahil mi hariç mi? Kimse bunun cevabını veremiyor mk