Türkiye’de otomobil fiyatlarının son durumuna bakan herkesin ya umutları kırılıyor ya da çareyi yeni yollar aramakta buluyorlar. Bu yollardan biri de yurt dışından otomobil getirmek. Almanya gibi otomotiv alanında gelişmiş ülkelerden araç getirmek Türkiye’ye göre daha hesaplı olabiliyor. Peki yurt dışından ikinci el otomobil ithali karlı olabilir mi?
Yurt dışından nasıl araç getirilir?
Yurt dışından araba getirmek ile ilgili bilinmesi gereken çok sayıda önemli nokta vardır. Tabii karşılaşılacak senaryolara göre bu işlemler değişiklik gösterir. Bu konuda aslında iki senaryo vardır. Halihazırda Türkiye dışında farklı bir ülkede yaşayanlar ile Türkiye’de yaşayanlar arasında araba alım ve kullanımı gibi konular farklılık gösterir.
Yurt dışından sıfır araç alımı
Yurt dışından plakasız araç getirmek için öncelikle yerine getirilmesi gereken hususlar vardır. Aracın Türkiye’ye getirtilebilmesi için öncelik olarak yabancı olan bir ülkeden faturalı bir biçimde satın alma işleminin yapılmış olması gerekir. Gelen otomobil mutlaka gümrüğe sokulmalıdır. Burada önce aracın cinsine ve motor hacmine göre ÖTV, ardından tüm ücrete ek KDV uygulanır.
Togg fiyat listesi: Yerli otomobil ne kadar?
Otomotiv sektörünün çiçeği burnunda oyuncusu Togg, ülkemizde en çok gündem olan firmaların başında geliyor. İşte Togg T10X fiyat listesi!Ödeme işleminden sonra arabanın plakasının ve ruhsatının yasal hükümlere uygun bir biçimde çıkarılması gerekir. Ancak burada çok dikkat edilmesi gereken bir husus var. Bu da aracın gümrüğe getirilme şekli. Aldığınız aracı kendiniz gümrüğe getirmek istediğinizde veya bir ay sonra başka bir ulaşım aracılığıyla ülkeye getirmek istediğinizde aracı satın aldığınız ülkeye de KDV ödemek durumunda kalırsınız.
Yani Türkiye’deki KDV ile birlikte iki defa KDV ödemesi yapmış olursunuz. Ancak birçok Avrupa Birliği ülkesi, sizin araç almanız ve birkaç gün içinde nakliyat yolu ile aracınızı çıkarmanız halinde sizlerden KDV istemez. Bundan dolayı aldığınız aracın deniz ya da kara yoluyla bir an önce nakliyesini sağlamak sizi bu maliyetten kurtarır.
Yabancı plakalı araç getirmek
Yurt dışında yaşayan kişilerin geçici olarak Türkiye’ye araç getirmesi hususunda araç sahibi hiçbir vergi ödemediği için başka şartlar bulunur. Burada aracın geçici olarak getirilmesi en önemli noktadır. Yani Türkiye Cumhuriyeti’ne kalıcı bir şekilde yurt dışından araç getirmek istiyorsanız vergi ödemek zorundasınız.
Yabancı plakalı aracı (geçici süreyle) getirmek için aranan şartlar şöyle:
- Son 1 yılın 185 günü yurt dışında olmanız gerekir. Bu süre ikamet belgenize göre belirlenir.
- Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir.
- Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz.
- Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez.
- Taşıtın ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir.
Dipnot olarak, 185 gün aralıksız yurt dışında kalmanıza gerek yok. Yani bir yıl içinde aralıklı bir şekilde yurt dışında bulunmanız yeterli olacaktır.
Yurt dışında araç kiralama hakkında bilinmesi gerekenler
Yurt dışında araç kiralama hakkında bilinmesi gereken her şeyi sizler için anlattık. İşte dikkat etmeniz gerekenler.Bedelsiz ithalat yöntemi
Gelelim en merak edilen konuya. Yabancı plakalı bir aracı gümrük vergisiz olarak satın alıp Türkiye’de tescil ettirmeniz de mümkün. Bu işleme bedelsiz ithalat denir. Fakat bu durumdan herkes yararlanamaz ve bunun için de belli şartlar gerekir. Eğer bu şartları sağlamıyorsanız ÖTV ve KDV’ye ek gümrük vergisi de ödemeniz gerekir.
Gümrük vergisi ödememeniz için gereken şartlar şunlardır:
- Türkiye dışında 2 yıl yaşamış ve tekrar ülkeye ikametini taşıyıp yerleşecek olmak.
- Türkiye Cumhuriyeti tarafından yurt dışına bir görevi yerine getirmek için gönderilmek.
- Yurt dışında emekli olmak.
- Türk vatandaşlığına geçecek ve ikametini kalıcı olarak Türkiye sınırları içerisine taşıyacak olmak.
Bu şartları sağlamıyorsanız yurt dışından ikinci el araç aldığınızda gümrük vergisi de ödemek zorundasınız.
Türkiye plakası nasıl alınır?
Yukarıdaki şartları sağlamayan ve arabayı normal otomobiliniz olarak satın alıp iki yıldan fazla bir süreyle kullanmak isterseniz otomobili Türkiye’ye ithal etmeniz gerekir. Türkiye’ye ithal edilecek araçların sıfır kilometre alınmış olması veya elli yaşının üzerinde klasik sınıfında olması gerekli.
Sonuç olarak eğer yurt dışındaysanız ve Türkiye’ye dönmeden önce ikinci el bir araç satın almak istiyorsanız bunu yapabilirsiniz ancak üstte belirttiğimiz şartları sağlamıyorsanız bunu yapmak da mantıksız. Çünkü Türkiye’de sizden bir de gümrük vergisi alınır ve bu sayede hiçbir şekilde karlı bir hesap olmaz. Şartları sağlıyorsanız yalnızca ÖTV ve KDV ödeyerek güzel aracınızı Türkiye’de kullanabilirsiniz.
Yurt dışından araç getirirken ödemeniz gereken ÖTV:
- 600 cm3 silindir hacmine sahip ve de vergi dışında satış değeri 70.000,00-TL’ye kadar olan araçlarda %45.
- 1600 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 70.000,00-TL – 120.000,00-TL arası olan araçlarda %50, 120.000,00-TL üzerinde ise %60.
- 1600 cm3 – 20000 cm3 silindir hacmine sahip olan ve de vergi dışında satış değeri 170.000,00-TL’ye kadar olan araçlarda %100.
- 20000 cm3 ve üzerinde silindir hacmine sahip olan ve vergi dışında satış değeri 170.000,00-TL’ye kadar olan araçlarda ise %160 oranında ÖTV ödenmesi gerekir.
Katma değer vergisi (KDV) ise tüm bu eklemelerden sonra bir de yüzde 18’lik bir ekleme yapar. Yani eğer Türkiye’de yaşayan normal bir insansanız ancak sıfır veya elli yaşında bir arabayı Türkiye’ye getirebilirsiniz. Onlarda da sadece ÖTV ve KDV ödemeyeceğiniz için karlı çıkmanız oldukça zor.
Peki siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Türkiye’de bu yönetim zengini zengin yaptı normal çalışanına tamamen zoronlu köle yapti zengine böyle gelir adaletsi olmas
Engelliler için yurt dışından araç getirme konusunda da bir bilgilendirme yaparmisiniz
Engelli aracı getirme şartıda türkiyeye kesin ikametgah taşıma sarti var.
Yurt dışından emekli olan türkiyede yaşayan kesin dönüş yapmayan kişilerin ötv,kdv.siz araba getirme hakkı tanınmasını isterim.
Biz Türkler el attığımız dalı kuruturuz tıpkı ülkemizde bu sıkıntıyı el birliğiyle yarattığımız gibi temiz toplum değiliz
Çok güzel bı yorum katılıyorum size
Türkler dediginizde ,sanki bu uygulamalari halk yapiyor anlamina geliyor.Bu adaletsizligin bas sorumlusu ve uygulayicisi AKP hirsiz iktidaridir. Bundan sonra AKP ve türevlerine, halkin ensesinde boza pisirmeleriune Oy vermemeliyiz.Hak ve hukukun olmadigi yerde ekonomi iyi yürümez…
Biz Türkler el attığımız dalı kuruturuz tıpkı ülkemizde bu sıkıntıyı el birliğiyle yarattığımız gibi temiz toplum değiliz
hayat ne zaman yüzümüze güldü ki….
TOGG u yurtdışına satarken… alıcı ülkeler gümrük vergisi uygulayacaktır. Karşılıklı indirime gidilir.
Çok mantıksız hiç bir avantaj sağlamıyor
Millet piyasayı perişan etti devlette hiç yardımcı olmuyor sözde bu sene 20binin üzerinde toog teslim edeceklerdi biraz teslim ettiler ses seda yok
Merhaba ikinci el otomobil ithalatı yasak
Sadece 45 yaş ve 35.000 USD ve üzeri araçlar ithalatı izin verilir yani klasik otomobil 15.000 USD aldınız 35.000 USD izerinden vergilendirme yapılacaktır .bilginize Nafiz Murat özevin Toprak global gümrük müşavirliği
Aynı zamansa sıfır otomobil ithalatı sadece şahıslara getirilebilir aynı zamanda o ülkenin bayisinden alınması fatura edilmesi ve kesinlikle plaka takılmaması gerekir
tr de yaşayıp turist gibi gidip, gelirken bir araba alıp 2 yılda 1 gümrükden geçirme şansımız da mı yok?
Yinede Burdan daha ucuz bilesin.
Bilgiler faydali; çok tesekkurler.
Okuyucu araç bedelinin 121 bin/ 1600 cc olduğunu ve verginin %60 olduğunu dusunecek ama gercek öyle değil.
Her aracin gumrukte vergi matrahi var, o rakam üzerinden vergiye tabidir.
Türkiyede araç almayı kolaylaştıran bir uygulama bekliyoruz. Asgari ücretlinin araba alması hayal . Asgari ücretliye araç aldırabilecek bir sistem gelmeli ôtv uygulaması araç fiyatlarını yarı yarıyadan fazla hatta aracın ücte bir fiyata geldiği durumlar yaşanıyor. ÖTV uygulaması kaldırılmalı bunun yerine daha adaletli bir sistem getirilmeli. Asgari ücretli hususi araca bindiğinde bu sorun çözülmüş olur. Bunun için ikinci el araç mı getirilecek yoksa vetmrgi mi düşecek devletin bileceği bir iş.
Engelliler durumu hakkinda bir bilgilendirme yapabilirmisiniz bu konu hakkinda
Ötv kâbusu her yerde.
Keşke Avrupa’da yaşasaydım.
Merhaba öncelikli olarak ikinci el araç satışı Türkiye’de çok pahalı olduğu için devlet kontröl ünde olmak kaydıyla Türkiye’yide hurdalık haline çevirmeyecek şekilde ikinci el araç alımı şerbet olmalı yoksa galericiler veya satış temsilcileri hak etmedikleri paraları kazanmaya devam ederler eğerki ital edilecek ikinci el araçlar devlet kontröl ünde gümrük ğirişı olur ise hem devlet kazanır hem vatandaş düzğün bir araçla yoluna devam eder en azından makul rakamlarla devlet kazanmış olur
Bi haberde okumuştum. Dünya elektirikli araçlara geçerken avrupanin yakıtlı araç çöplüğüne dönüşmesin türkiye diye.
daha ne kadar çöplüğe dönüşecek… arkadaşım enson 20 milyara 10 yıldır ahırda yatan 83 model reno 12 alıp toplattı ona biniyor.. o haliyle 95 bin tlye maletti. köylerdeki bütün hurda toroslar şehirlere gelmiş arkadaş diyorki gavurun 2020 model son sistem arabası türkiyeyi çöplüğe çevirirmiş..
Bu fiyat neee cok pahaliii
Ben 50 senedir kesintisiz Almanyada çalıştım şimdilik emekliyim şahsįma kayitli arabamı yurda gümrük üdemeden hakım değilmi teşekür ederim
Çok saçma.eger Türkiye’de arabaların ucuzlamasin istiyorsaniz serbest bırakmalısınız.ki herkes rahat etsin çöp aabalar ortadan kalksın.
Türkiye okadarda açmı kaldıki yurt dışından ikinci el araç aliy
Yanduk anam ne düşüneyim tr deki ikinci el birinci el fiyatlarını geçiyorsa bir sefere mahsus yurt dışında yasayanlara hak taninsa uykun bir vergiylen ozaman tr deki fiyatlarda ayağı gelir diye düşünüyorum
Bu işi tam bilen yok.ben Avusturya vatandaşıyım.avusturyadan emekliyim.ve 15 yıldan beri türkiyede ikamet etmekteyim ve türk vatandaşı ile evliyim .benim araç getirmem için 6:ay Avusturya’da yaşamam gerekiyormuş.üstelik getirebildiğim aracımıda 2 yıl kullanabiliyormuşum.bu kanunu kim çıkarttıysa aklına şaşarım.birileride çıkıp siz ne yapıyorsunuz kardeşim demiyor.maasimi döviz olarak alıp türkiyede harciyorum üstelik bu ülkeye faydam var.bunu bile hesaplayamayan kişiler kafalarına göre kanunlar çıkarıp bizim gibi emeklileri mağdur edip huzursuz ediyorlar.bu işin en azından yurtdışı emeklileri için acilen düzeltilmesi lazım.BURDAN YETKİLİLERE DUYURULUR .
Türk vatandaşı olmanın cezasını çekiyorsunuz. Türkiye Türklere ceza evi mi oldu? derseniz, bir ceza daha yersiniz. Hiç afiyet olmaz.
Merhaba ben çift vatandaşlığı olan biriyim TR ve BG Yaklaşık 4 yıl Almanya da yaşıyorum ve çalışıyorum Bu durumun bana sıfır araç veya 3 yıldan daha yeni bir aracı Türkiye’ye ithal edebilirmiyim ve ne gibi bir avantajım olabilir Teşekkürler
Ne yazık her zaman almancılar ezilen oluyor
yurtdisi dan getirdiğimiz araraclari 2sene sonra çıkartıp 185 gün değil de 1 ay olsa biz yurd dışından gelen emekliler olarak çok iyi olur şimdiden teşekkürler
Secim doneminde soz verilde ama yerine getirilmedi hepimizin bekliyoruz ama olacagini tahmin etmiyorum
Yurt dışından hurda niyetine ucuza ikinci el getirilse. Bizdeki çoğu külüstürden iyi olurdur. Zaten araç kullanırken vergisi oluyor. Birde akaryakıttan vergi oluyor. Daha ne olsun. Trafik Kazalar azalır. Sağlam ucuz araba binelim param az bütçem az. Kolaylık lazım. Artık yatırım için araç alanlar sermaye peşinde koşan sıtokçular var. Araç bu araba ihtiyaç daa.
Geçen gün yotupta yabancı bir adam. Yapmış tahtadan sonmodel yarış otosu gb. dedim izlerken yok artık. Bu tahta araba gitmez dedim. Gideyo hemde nasıl. Tahdan yapmış. Elektiriklide yapmış. Ee biz dede pahalı oluyo neymiş bu çağda araba yapmak zormuş. Adam tahdadan kartondan Tank yapmış video ları var yotubede. İzleyin. Off ötv tamamda. Sanki yerli araç çok ucuzmu. Bari şu 4 tekerli 5 kişilik bisklet yapılsın çoğaltılsın. Pedal çevirir dururuz iş görür belki. Ucuz olur. Yakıt derdide olmazdır. 78 model arabalan hergün bozulması çalışmaması yolda bırakması yaşamak zor hemşerim. Bütçem dar. Şükür şükür hamdolsun. Ya ucuzluk da biran önce bulunsun çaresi. Bu araç fiyatları sıfırda gözüm yok. İkinci elde cep yakıyor alması zor.
Modern külelik
Yurd Dışında yıllarını ver ūlkeni maddi manevi destekle..yatırım yap.ūlke kalkınmasına katkı sagla.ūlkeye gelirken 1 araba getireme .sartlara takıl.yapmayin bòyle .artik şartlar .AB de yaşamaya .mecbur bırakılma .ūlkemizden uzaklaşmamıza ve yatırımları bulundugumuz ūlkeye yapmaya başladık.politikacılarımız .vatandaşlarımıza deger verip .haklar tanımalı ..yoksa yeni nesilleride kaybedeceksiniz..uyarı bizden ūlkemizi ve cocuklarımızı arabalarla getiremiyoruz.Tūrkiye ye ..ÖTV KDV siz ve yaş sınırını kaldırın..TŪRKİYE den emekli olanlar .da ve yurd disinda .20 yıl kalanlarda ötv..kdv siz araba getire bilmeli .gūmrūkte Vergi alınmamalı..sadece kayıt plaka deyisme ūcreti alinmali ve bu makul olmali..uyarı bizden deger sizden
Araba yatırım aracı olmaktan çıkarsa zaten fiyatlar düşecek de … Belki ithal arabanın önü açılırsa araba fiyatları da daha gerçekçi seviyelere döner.
Bir örnek verebilir misiniz mesela 1999 cc ve fiyatı tl olarak 1200000 ( bir milyon ikiyüz bin ) olan aracı kaça malederiz
araba satışı-kiralık ev-satılık ev olayında serbest piyasa denen saçmalık ortadan kaldırılmalı. kolay para kazanma yani başkasının sırtından asalak gibi yaşamanın önü kapatılmalı. bu ülkeye boşunamı böyle büyük depremler oluyor demekki çok büyük pislik dönüyor ki başımıza bunlar geliyor.
70 bin tlye 170 bin tlye varsa sıfır araba alıp gelelim.. nasıl rakamlar o 83 model reno 12 bile yok o fiyatlara…
Istediginiz, arabayi baska ulkeye goturdugunuzde oduyeceginiz Para 500 ile 1000 Dolar dir malisef Burda araba nin fiyati Kat Kat fazlasini vergi odemek zorundayiz
Uluslararası Arası tır şoförüyüm. Yıllardır Avrupa,ya gidip geliyorum.
Yaşımız 50 ömrümüz bitti.
Emekli olduk Arkadaşım bu kadar etmekten sonra bir araba sahibi olamayacakmıyız?
Bu yaşımızda ancak ev sahibi olduk.
Üniversite, de ve lise,de okuyan öğrencilerimiz var. Devlet bu konuda tek sefere mahsus enaz 5 yıl satmamak şartı ile Bir yasa çıkarırsa seviniriz.
En azından 2. El piyasası biraz kendine gelir.