Reklam

Yüzünüze Gülümseyen Tehlike

1
Reklam

Virüslerin tarihi, bilgisayarın gelişimi kadar önemli bir yere sahip. İlk başlarda şaka için tasarlanan ve sinir bozucu özellikleri olan bu zararlı yazılımlar şu anda ise tüm dünya için büyük bir tehlike oluşturuyor.(Eugune Kaspersky’le Güvenliği Konuştuk)

Chernobil‘e kadar, kullanıcıların ciddiye bile almadığı bu virüsler günümüzde milyonlarca dolarlık bir güvenlik pazarının oluşmasını sağladı.

 

Reklam

İnternette gördüğünüz her kuzu güvenilir olmayabilir!

Kuzu Postundaki Kurtlar

Eskiden sadece, büyük şirketlerin ve zenginlerin özenle kullandığı güvenlik yazılımları şu anda her bilgisayar sahibi tarafından mutlaka sahip olunması gereken bir demirbaş haline geldi.

Bugün malware ve spyware gibi yazılımlar sayesinde tüm hayatınız olumsuz yönde değişebilir. Bu çok ufak yazılımcıklar, bilgisayarınızdaki her türlü hayati bilgiyi organize çalışan suç şebekelerinin eline ulaştırıyor.

{pagebreak::Virüs Çağı Başladı }

Virüs Çağı Başladı

Ufak bir fotoğraf bile, aile sırlarınızın kötü niyetli insanların ellerine geçmesini sağlayabilir. Ancak bazı kullanıcılar, pahalı anti virüs lisansları almak yerine bu programların ücretsiz alternatiflerini kullanmayı tercih ediyor.

 

Virüsler bu işlemi çok daha kolay ve hızlı şekilde hallediyor

Hakları olan ücretsiz hizmeti talep eden bu kullanıcılar, ne yazık ki bir süredir kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Web üzerinde bulanan ve parıltılı tanıtımlara sahip olan bazı anti virüsler aslında hiç de dost değil.

Yüzünüze gülümseyen bu programlar virüs arama bahanesiyle bilgisayarınızdaki her bilgiyi gözden geçiriyor ve hacker’ların sisteminize girmesi için izin veriyor. Sahte anti virüs ya da scareware olarak bilinen bu yazılımlara karşı hazırlıklı mısınız? İşte koyun postundaki kurtla ilgili gerçekler…

{pagebreak::Bu Tehlike Nasıl Başladı?}

Bu Tehlike Nasıl Başladı?

Bundan 5-6 yıl önce, web üzerinde sörf yapan kullanıcılar bazı güvenilir sitelerde dolaşırken birden bilgisayarlarında virüs olduğunu belirten pencerelerle karşılaştı. İşte bu pencereler büyük bir çılgınlığın başlangıcıydı.

Yeni yeni organize olmaya başlayan sanal korsan şebekleri bu ufak yeme güvenen kullanıcıların bilgisayarlarına ciddi hasarlar verdi.

Eğlenmeye çalışan kötü yazılımcılar zamanla organize hale geldi

Bu reklamların amacı ortaya çıkınca, kullanıcılar ve web sitesi sahipleri bu tarz bannerlara ilgi göstermemeye başladı. Yine de, bilgisayara yeni tanışan insanlar için bu tarz tehditler devam etti.

Tarayıcı programların bu tarz pop up (açılır pencereleri) engelleyen sistemler geliştirmesiyle birlikte sahte virüs uyarıları zararsız bir hale geldi. Ancak, bunlar yaşanırken Rusya, Çin ve Amerika‘daki hacker’lar büyük finansörlerin altında toplanmaya başlamıştı.

{pagebreak::Sanal Suç Örgütleri }

Sanal Suç Örgütleri

Yasadışı yollarla para kazanan suç şebekeleri, 2000‘li yıllarla birlikte sanal dünyadaki tatlı paranın farkına varmaya başladı.

İnternetten alışveriş döneminin başlamasıyla, birlikte suç örgütleri sahne sitelerle insanları dolandırmaya başladı. Sanal alışverişi tehlikeye sokan bu durum, ilginç bir şekilde engellendi.

 

Malware ve trojan’ler bilgisayarınızı açık kapı haline getiriyor

Gerçek hayattan farklı olarak internette dolandırıcılara karşı halka daha bilinçliydi. Şikayet siteleri sayesinde, bu tarz paravan sayfalar tek tek ifşa ediliyordu. Devletin de olaya el atmasıyla birlikte, sanal suç örgütleri eylemlerine devam etmek için alternatif yollar aramaya başladı.

Malware ve trojan gibi bilgisayar kullanıcılarının hayatını zorlaştıran yazılımların bir şekilde internetten yayılması gerekiyordu. Sahte anti virüs yönteminin başarılı olmasıyla birlikte, kara yazılım sektörünün yükselişi de başladı.

Sanal suç örgütleri, geliştiriciler kiralayıp sahte programlar ve haber sitleri hazırladılar. 2008 yılında ise bu örgütlerden bazıları şirketleşti ve tamamen güvenilir gözüken sahte anti virüsleri de piyasaya sürmeye başladı.

{pagebreak::Sahte Anti Virüs Nedir?}

Sahte Anti Virüs Nedir?

Şu sıralar piyasada 250‘den fazla sahte anti virüs programı bulunuyor. Bunların birçoğunun kendi siteleri var. Kendinize, ücretsiz bir virüs ararken, mutlaka bu sitelerden biriyle karşılaşıyorsunuz.

Firmalar, XP AntiSpyware 2010 gibi her yıl güncellenen ve değişen isimler kullanıyor. Scareware‘leri bilgisayarınızı kurduğunuz zaman, hemen tarama başlıyor.

 

Sahte anti virüsler büyük soygunlara neden oluyor 

Ara yüzü, adı ve kurulum ekranı profesyonel bir anti virüsten farksız olan scareware‘ler bir süre sonra bilgisayarınızda var olmayan tehditleri bulduğunu söylüyor.

Program yer yer kendine patch kurup sürekli güncel olduğunu bile size kanıtlıyor. Eski anti virüslerinizin bulamadığı zararlı dosyaları keşfettiği için siz ise bu programın çok faydalı olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak bu sırada bilgisayarınız saldırılara açık hale geliyor.

{pagebreak::Scareware’ler Nasıl Çalışıyor?}

Scareware’ler Nasıl Çalışıyor?

Programı kurduğunuz zaman, eğer bilgisayarınızda gerçek bir anti virüs varsa onun içine trojan ve zararlı yazılım yüklemeye başlıyor. Böylece, o programı güvensiz hale geliyor.

Scareware gerçek anti virüsü devreden çıkarttıktan sonra, sizin makineniz hakkında otomatik bir rapor hazırlıyor.

 

 

Bu rapor, programı hazırlayan şebekeye online olarak yollanıyor. İşte bu raporda sahip olduğunuz tüm dosyaların, sayısı türü ve web üzerinden yaptığınız işlemlerin ayrıntılı bir listesi bulunuyor.

Bundan sonra, en iyi ihtimalle bilgisayarınız bir malware yüzünden kullanılmaz hale gelecek şekilde zarar görüyor.

{pagebreak::Geçtiğimiz Yıl Ne kadar Zarar Verdi?}

Geçtiğimiz Yıl Ne kadar Zarar Verdi?

Güvenlik firmalarının araştırmasına göre geçtiğimiz yıl dünya çapında 43 milyon kişi bilerek ya da bilmeyerek bilgisayarınıza scareware kurulmasını sağladı.

Bu kişilerin zararları ve sanal suç örgütlerinin yıllık kârları düşünülürse bu işin nasılda büyük bir Pazar haline geldiği ortaya çıkıyor.

 

 

2008 ve 2009 döneminde scareware‘ler sahipleri olan örgütlere yıllık 75 milyon dolar kazandırdı. Bu kara sektördeki en ufak sayılacak bir scareware’in programcısına sağladığı aylık kazanç ise 150 bin dolar oluyor.

{pagebreak::Ne Gibi Zararlar Veriyor?}

Ne Gibi Zararlar Veriyor?

Program sadece virüsler ve malware‘lerle bilgisayarınızı tehdit etmiyor. Aynı zamanda kazandığı güveni sonuna kadar kullanıyor.

Bilgisayarınıza yüklediği virüsleri silah haline getiren scareware size cazip bir teklifte sunuyor? Bir süre sonra bu tehlikeli yazılımları silemediğini söyleyen sahte anti virüs, cüzi bir miktar karşılığında size gelişmiş versiyonunu öneriyor.

 

 

Bu yalana kanan kullanıcılar ise pro versiyonu satın alıyor ancak, hiçbir zaman ellerindeki CD key bir işe yaramıyor.

Diğer bir tehlike ise sizi sosyal ağlar üzerinden bekliyor. Sahte AV‘ler, Facebook sayfanızı kullandığınız sırada orada bulunan tüm bilgileri hacker’lara yolluyor. Bu programları ise normal yoldan silmeniz gerçekten zor.

{pagebreak::Nasıl Engellersiniz?}

Nasıl Engellersiniz?

Bu tehlikeye karşı kendinizi korumak için aslında bazın basit çözümler ve ilkeler bulunuyor. Öncellikle, güvenlik programları konusunda yeni firmalara ve ufuklara fazla açık olmayın.

Piyasada, tüm editörlerin test ettiği ve göz önünde bulunan ünlü programları kullanın. AVG ve Antivir gibi firmalar zaten ücretsiz anti virüsleri bulunuyor. Microsoft ise Essentials adı altında ücretsiz bir koruma sunuyor.

 

 

Bilgisayarınızda mutlaka tüm alınan bilgileri, kontrol eden bir firewall bulunmalı. Orijinal işletim sistemi kullanın eğer buna paranız yetmiyorsa açık kaynak kodlu ücretsiz OS’lara yönelin. En önemlisi ise internette bedava dağıtılan her şeyden şüphelenin. Çünkü bedava çoğu zaman sorunlara davetiye demektir.

:: Hiç sahte anti virüs tehtidiyle karşılaştınız mı?

  1. Yazınız için teşekkürler.Hiç duymadım bir virsüs çeşidiymiş.Kendimizi koruma konusunda yardımcı oldu bu yazı.Bu arada Avast için ne dersiniz?Bu yazıdaki gibi bir ilegal firmamıdır?

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version