Dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan tüketici elektroniği ürünlerinden biri olan Walkman’in ülkemizde yaygınlaşması 80’li yılların sonuna dayanır. Belirli bir yaşın üzerindeki her kullanıcının Walkman ile muhakkak bir hikâyesi vardır. Çok özel görseller ile desteklediğimiz bu yazı ile bir anlamda zamanda yolculuğa çıkacağız.
Bir sonraki görsele geçmek için resmin üzerine tıklayabilirsiniz.
Walkman’in fikir babası amcamız: Akio Morita.
Sony’nin gelmiş geçmiş tartışmasız en başarılı ürünü olan Walkman, firmanın kurucularından Akio Morita’nın müzik tutkusu sonucunda ortaya çıkan bir üründür. İsviçre’de açılan Sony bayilerini bizzat kendisi takip eden Morita, uzun uçak yolculuklarında sıkıldığı için taşınabilir bir kasetçalar yapılmasını istemiş ve 1978 yılında ilk Walkman Sony bünyesinde çalışan ses mühendisi Nobutoshi Kihara tarafından üretilmiştir.
{pagebreak::İlk Walkman TPS-L2}
İlk Walkman TPS-L2
1979 yılında satışa sunulduğunda Japonya’da yoğun ilgi gören Walkman, aynı yıl Amerika’da ve birçok ülkede Soundabout, İsviçre’de Freestyle, İngiltere’de ise Stowaway adı ile piyasaya sürülmüştür. Her ne kadar Morita bu ismi beğenmemiş dahası değiştirmek istemiş de olsa, Walkman artık değeri çok yüksek bir marka haline gelmiştir.
1979 yılında üretilen ilk Walkman TPS-L2 kod adıyla isimlendirilmiş. Stereo kasetçaları ve mini kulaklık jackı bulunan ürün, aynı anda iki kişinin müzik dinleyebilmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştı. Ve çiftli MDR-3L2 kulaklık ile birlikte satılıyordu. Ürünün üzerinde yer alan kırmızı buton ile kaset üzerine ses kaydı yapmak olanaklıydı. Kayıt için harici bir mikrofon kullanmanız gerekiyordu. Bu ürünün ardından çıkan Walkman II ise istekler üzerine çift mikrofon girişi ile üretilmiş.
{pagebreak::İlk Profesyonel Walkman}
İlk Profesyonel Walkman
1984 yılına gelindiğinde Sony yeni bir Walkman projesi geliştirdi. Daha profesyonel bir ürün olan WM-D6C Pro en fazla eleştiri alan walkmanlardandır. Boyutunun biraz büyük olması nedeni ile yerleşik kasetçalarlar ile kıyaslanan ürün, gereksiz olarak nitelenmiş ve kısmen hayal kırıklığı yaratmıştı. Aydınlatmalı kayıt seviye göstergesi, yüksek ses kayıt kalitesi ve berrak ses çıkışı ile profesyonel kayıt cihazları ve kasetçalarlar ile yarışacak düzeyde üretilmişti. Üstelik doğrudan adaptör ile veya 4 adet AA pil ile çalışabilen Walkman’in enerji tüketim değerleri zamanına göre çok çok düşüktü. Tüm bunlara karşın Japonya’daki uygun satış fiyatına karşın cihaz, beklenen ilgiden bir hayli uzak kaldı.
{pagebreak::İlk CD Çalarlı Walkman}
İlk CD Çalarlı Walkman
1984 yılında ilk CD çalarlı Walkman’i duyuran firma, beklediği ilgiye ulaşamadı. D-50 model numaralı ürün Discman olarak da anılmıştır.
{pagebreak::Grafik Ekranlı ve Ekolayzırlı Modeller}
Grafik Ekranlı ve Ekolayzırlı Modeller
1985 yılında piyasaya sunulan grafik ekrana sahip ve ekolayzırlı ürünler ses kalitesinde ciddi bir artış anlamına geliyordu. Bu döneme dair yapılan açıklamalarda Walkman’in 20 yaşın altına hitap eden bir eğlence aracı değil, her yaştan kullanıcı için vazgeçilmez bir kişisel eşya haline geldiği belirtiliyor.
{pagebreak::Walkman 10 Yaşında}
Walkman 10 Yaşında
80’li yıllar boyunca Sony daha önce ürettiği üç model ile Walkman’in 10. Yılına özel bir ürün olan WM-DD9 dışında önemli bir cihaz piyasaya sürmedi. Bu süre zarfında Sony’nin başarısından da etkilenerek Toshiba (Walky), Aiwa (CasetteBoy) ve Panasonic benzer ürünleri piyasaya sundular. Ancak hiçbiri Sony’nin WM-DD9 isimli modelinin yakından bile geçemiyordu. Zira bu cihazda Sony, o zamanın en gelişmiş teknolojilerini kullanmıştı.
{pagebreak::Sony Walkman WM-DD9}
Sony Walkman WM-DD9
Çift Motorlu kasetçalar, otomatik değiştirici, kilitleme özelliği, hız ayarlama, zaman bilgisi, şarj edilebilir ve değiştirilebilen AA batarya, adaptör, 20 ile 20.000 Hz kulaklık frekansı, altın kaplama kulaklık jackı, 2 mm kalınlığında alüminyum gövde, megabass gibi özellikler WM-DD9’un yenilikçi yeteneklerinden sadece birkaçı.
{pagebreak::50 Milyon Walkman}
50 Milyon Walkman
Sony bu 10 yıllık süreçte 50 Milyon Walkman satma başarısını göstererek dünyanın sayılı firmalarından biri haline gelmeyi başardı.
{pagebreak::TV Alıcılı Walkman}
TV Alıcılı Walkman
1989 yılına gelindiğinde görüntülü bir Walkman geliştiren firma, Video 8 formatındaki teyp kasetlerini çalıştırabiliyordu. 3 inçlik bir renkli ekrana sahip olan bu model aynı zamanda VHF ve UHF kanallarındaki TV yayınlarını da alabiliyordu. Şarj edilebilir bataryası bulunan GV-8 model numaralı ürün tam dolu bir batarya ile 45 dakika ile 1 saat arasında çalışabiliyordu.
{pagebreak::Avrupa Pazarı}
Avrupa Pazarı
90’lı yıllarda Sony, Avrupa pazarına yönelik ciddi bir atılım gerçekleştirdi ve bu piyasaya daha fazla önem vermeye başladı. Ülkemizde de Walkmanlerin yaygınlaşması tam olarak bu döneme denk gelmektedir.
{pagebreak::MiniDisc Formatlı İlk Walkman}
MiniDisc Formatlı İlk Walkman
1992 yılında piyasaya sürülen MiniDisc formatlı cihazlardan biri olan MZ-N10 lithum-ion bataryası ve 24 saati bulan pil ömrü ile dikkat çekmişti.
{pagebreak::Sony Walkman WM-EX1HG}
Sony Walkman WM-EX1HG
WM-EX1HG model numaralı ürün uzun pil ömrü, otomatik açılan kapak mekanizması ve eşsiz ses kalitesi ile çok beğenilmişti.
{pagebreak::Modern Anlamda İlk Walkman}
Modern Anlamda İlk Walkman
Sony’nin modern anlamdaki ilk Walkman’i ise NW-MS7 model numaralı ürün olmuştu. 64 MB dahili hafızaya sahip olan bu cihaz, aynı zamanda Memorystick bellek kartlarının kullanılmasına olanak tanıyordu. Bu cihazlara müzik yüklemek için Windows 98SE destekli OpenMG Jukebox yazılımını kullanmak gerekiyordu.
{pagebreak::Walkman vs iPod}
Walkman vs iPod
Epey ilgi gören NW-MS7 modelinin ardından Sony, bu alana yoğunlaşmaya başladı. Aynı ürünün farklı bellek kapasitelerindeki versiyonlarının yanında çok daha gelişmiş bir model olan NW-MS70D kullanıcıların beğenisine sunuldu. Aynı dönemde piyasaya giren bir başka ürün de Apple’ın iPod’u olmuştu. Sony’nin cihazına göre çok daha pahalı olmasına karşın özellikleri ve ses kalitesi ile kullanıcıların ilgisi iPod’a çoktan kaymıştı bile. MS70D’nin 44 saati bulan pil performansına dahası dünyanın en küçük taşınabilir müzik aygıtı olmasına karşılık cihazın başarısız Sonicstage isimli yazılımının sadece Atrac3, Atrac3plus ve Wav desteklemesi satışların tam bir hayal kırıklığı olmasına neden oldu.
{pagebreak::Dijital Müzik Oynatıcılar}
Dijital Müzik Oynatıcılar
Sony’nin dijital müzik oynatıcılar olarak lanse ettiği ve yeni bir başlangıç olarak nitelenen NW-A serisi Walkmanlar de beklenen ilgiden uzak kalan cihazlardan. Aygıtların müzik atmak için kullanılan yazılımlarının sadece Windows desteklemesi en önemli handikap olarak dikkat çekiyor.
{pagebreak::Katı Depolama Birimine Sahip İlk Walkmanler}
Katı Depolama Birimine Sahip İlk Walkmanler
Flash hafızalı ilk Walkmanler NW-E serisi altında adlandırılmıştı. 30 saatten fazla pil ömrü ile dikkat çeken bu cihazlar LCD ekranları ve sadece 25 gram gibi son derece hafif yapıları ile kullanıcıların beğenisini kazanmıştı.
{pagebreak::Walkman X Serisi}
Walkman X Serisi
Walkman X olarak adlandırılan bu modeller OLED dokunmatik ekranları, Wi-Fi bağlantı desteği, YouTube uygulaması gibi özellikleri ile ilgi görmüştü.
{pagebreak::İlk Walkman Telefon}
İlk Walkman Telefon
Sony ile Ericsson’un cep telefonu alanında ortaklığa gitmesinin ardından ortaya çıkan ilk Walkman telefon W800 olmuştu. 2 megapikel kamera, 30 saate kadar müzik dinleme gibi özellikler ve arayüzden dış kasaya kadar turuncu rengin hakim olduğu tasarım çok beğenilmişti.
{pagebreak::Symbianlı İlk Walkman}
Symbianlı İlk Walkman
2005 yılında ortaya çıkan W800’ün ardından dünyanın Symbian’lı ilk Walkman telefonu da ertesi yıl duyuruldu. 3GSM Kongresi’nde 4 GB dahili hafıza, navigasyon gibi özellikler ile lanse edilen W950, ince yapısı ve şık tasarımı ile fark yaratan Walkmanlardan.
{pagebreak::En Yeni Walkman Telefon}
En Yeni Walkman Telefon
SonyEricsson’un an itibari ile en yeni Walkman telefonu ise Yendo oldu. Tümüyle dokunmatik ekrana sahip ilk dokunmatik ekranlı Walkman telefon olan cihaz, 10 farklı renk seçeneği ile önümüzdeki yaz aylarında vitrinlerdeki yerini almış olacak.
:: Sizin hayatınızda yer etmiş bir Walkman var mı? Forumda paylaşın.