Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, gıda marketlerinde cep telefonu gibi elektronik aletlerin satışı yapılamayacak. Ayrıca yeni düzenleme neticesinde zincir marketler sigara satışı da yapamayacak.
Perakende ticaret yapan zincir marketlere yeni kurallar geliyor. Alışveriş merkezleri ile zincir marketlerin satış esaslarında da bir takım değişikliğe gidilecek.
Zincir marketlerin satış esaslarında değişikliğe gidiliyor
Ticaret Bakanlığı’nın taslak olarak hazırladığı düzenlemeye göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak.
Bu kurallara ek olarak küçük esnafı koruma amacıyla, zincir gıda marketlerinin pazar günleri saat 11.00’den önce açılamasına izin verilmeyecek.
Hazırlanan kanun teklifi taslağının, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılmasını, tüketicinin korunmasını ve perakende işletmelerin dengeli bir şekilde büyümesini sağlamak amacıyla yapıldığı ifade ediliyor.
Ek olarak yeni taslağa göre hızlı tüketim mallarını satan mağaza ve zincir marketlerin, raflarının yüzde 1’ini coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayırması gerekecek. Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra yüzde 1‘lik alanda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler de yer alacak.
Ayrıca marketler, promosyonlu ürünlerde yaşanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak. Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden para talep edemeyecek. Ancak taraflar arasındaikili sözleşme yapılması halinde gerekli bedel alınabilecek.
Aynı zamanda tarım ve gıda ürünlerinin markete düzgün bir şekilde teslim edilmesinin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarara ilişkin ücret talep edilemeyecek. Ek olarak gıda ürünlerine karşı müşteri şikayeti olduğundan, üreticiye bir bedel kesilemeyecek.
Yeni taslak neticesinde sebze ve meyvenin yanı sıra bir ay süre içierisinde bozulabilen ürünlerin bedelinin, üreticiye 30 gün içinde ödenmesi gerekecek. Zincir marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi davranışlarda bulunamayacak.
Ticaret Bakanlığı’nın zincir marketler için hazırladığı taslak düzenlemesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Zincir market için çok zor değil. Mağazayı 2, 3 parçaya böler, Tüm mağazalarının yanlarına birer tane, ayrı unvana sahip şirket oluşturup tobacco shop ve teklonoji mağazası açar.
Yönetimde sıkıntı yok kendi aralarında hallediyorlar asıl sıkıntı hala oy veren a.tal Türkiye halkı
muhalaefete oy veren a.tal ve s.ğır sürüsüne ne demeli adam 20 seçimdir kaybediyor ama hala %25 oy alıyor harbi tam s.ğır sürüsü yaa oraya eşş.k koysan yine %25 alır ahahahaha m.llar:)
Çok yazık gerçekten. Millet bu mağazalara gelen ürünler sayesinde evine ihtiyacı olan üç beş şeyi alabiliyordu. Şimdi hiç bir şey alamayacaklar. Sözde küçük esnafı koruma ama daha çok yine milletin üstüne çökme hareketi bunlar
iyice tekel oluşturdular, biraz daha fazla denetim gerekli diye düşünüyorum
Bence büyük market zincirlerini etkilemeyecek yasadır. Tütün hariç herşeyi online dan satarlar olur biter. Yasaklamak çözüm değil.Sorun Bir sokakta 3 tane farklı marketin yeri olması veya 30 metre arayla devasa avmlerin yan yana açılması. Önce böyle düzensiz işyerlerinin açılmasına düzenleme getirmeleri gerekir. Son olarak rekabet iyidir fiyatlar düşer deniyor ama malesef marketler arasında adı konulmamış bir anlaşmayla fiyatlar hep yukarıda tutuluyor.
çok doğru söylüyorsun helal valla
Gerçekten yazık millet ucuza birşey almasın diye uğraşıyorlar herhalde
Zincir mağaza sigara satsa ne olur satmasa ne olur? Bu, Alanya’nın cimboma basmış olmasını değiştirmez ki?
Konuyla ne alakası var . Salak mısın kardeşim. Burda ne sormuşlar sen ne diyorsun.
Önce ülkede üretilen ürünlerin ithalatına fahiş gümrük vergisi gelsin de önce üretici korunsun sonra adil vergi indirimi getirilsin ( zincir mağza veya market ) aldığı kalemi dahi vergiden düşürtüyor mahale esnafı bunu yapamıyor veya tadilatlar daki gider ve zararları bir taraf düşürte biliyor diğeri düşürtemiyor bu kalkmalı
Gümrük vergisi üreticiyi korumaz tam tersi ezdirir
Vestel magazasi buzdolabini 2.700₺ Satarken aynisini A101 2.400 e satiyor. Neden zincirden almayayim?
Bu habere üzülenler de olmuş. insanlar neye kızacağını şaşırdı aga
Maksat ne? Bu işte iyi niyet var mı? Küçük esnafı korumakmış! Benim oturduğum yerde bakkal yok. Zincir olmayan marketlerdeki fiyatlar da zincir marketlere göre çok pahalı. Siz kimi koruyorsunuz Allah aşkına?Önce vatandaşı, yani son tüketiciyi koruyun. Bakkalın dönemi bittiyse kapanır. Herşeyin tarihsel bir ömrü vardır. Zorla yaşatılmaz. Bu zamanın bakkalları A101’ler, Şok’lar, Bim’ler. Ben işin içinde rant olduğunu düşünüyorum. Bu sektör biraz büyüdü tabii. Ee, birilerinin ağzı sulandı. Gerisi bahane.
Geç kalınmış güzel bir karar
Pazar günü 11den önce açılmayacak olması iyi ama sigara ve elektronik ürün yasağı saçma
Şimdiye kadar neden gelmedi ki
Sigara tamam da neden teknolojik ürün satışı da durucak
Mükemmel herkes işini yapsın
Kücuk esnaf dolandırıcı gibi davranmasalardı onlardan alınırdı 6000 tl nin altındaki telefonu 8400 tl ye satıyor şimdi bunlardan neden alalım
elektronik ürün mağazaları şikayet etmiş olabilir 3 kuruşluk tv yi 5 kuruşa satamıyorlar tabi istedikleri gibi zam yapamıyorlar rekabet edebilmek için kafalarına göre fiyat çekemiyorlar yakında elektronik ürünlere büyük fiyat artışı gelecek demek bu
her mahalle başına avm açılırken küçük esnaf düşünülmedi de şimdi mi düşünülüyor?
Mükemmel diyenlere şaşıyorum. Resmen piyasa da kazıklanıyoduk. Adamlar 100-150 tl olan ürünleri nerdeyse yarı yarıya getiriyor. Bunun nesi kötü. Demek ki öyle de kurtarıyormuş. Adı da üreticiyi korumak. Tüketiciyi daha iyi okşasın diye. Yok abi siz akıllanmazsınız. Kazıklanmaya devam 👎🏻
Bu yasalaşmış gibi millet hemen yorum yapmış. Bu bir taslak. Devlet kurumları işleyişini bilmeyenler için söyle söyleyim bu taslak en az 20 kere değişir tartışılır sonra bakana sunulur bakan saraya sorar sonra büyük zincir marketlerin patronları bastırır ve karar filan çıkmaz. Hatta bakana sunulmadan tasarı çöp bile olabilir. Bakanlıklar içinde o kadar çok fazla böyle taslakalar hazırlanır ki sonra hepsi çöp olur……
Maksat tüketici ve üreticiyi korumaksa nüfusu 50 bin üstünde olan ilçelerde 1000 metrekare altında olanlarda 500 mkare halk tanzim satış mağazaları açarsın. En temel sebze meyve ve un şeker yağ gibi temel tüketim mallarını maks yüzde on ile satarsın. Gerisi göz boyama.
saçmalık ya ne güzel her mahallede herkes ihtiyacını gideriyor. evet uygun olması da çok güzel. niye vatandaş sömürülüyor