Ordusunu yenileyen Amerika Birleşik devletleri, önümüzdeki yıl, yeni robotik savaş araçlarının yangın testlerinde kullanılacağını belirtti. Testler, savaşa girmesi planlanan araçları içermeyecek fakat savaş araçlarına bir ek özellik olarak ekleneceği düşünülen çeşitli teknolojilerin denenmesini sağlayacak.
Zırhlı robotik araçlar askerlere rehberlik edecek
Bu denemelerin bir diğer amacı, askerlere bu yeniliklerin savaş alanlarında nasıl kullanılacağını göstermek. Araçlar, bu bağlamda, erlerin savaş alanındaki robotları nasıl yöneteceklerini görmek için tasarlandı. Kısacası, orduya mensup olan kişilerin becerileri ölçülecek.
Bradley model savaş aracının bir üst versiyonu olarak hizmet verecek olan zırhlı robotik araç, Mission Enabler Technologies-Demonstrators (MET-Ds) adını taşıyacak ve askerlerin kontrolü altında çalışacak. Araç içerisinde dokunmatik panellerle kontrol edilecek olan kameralar ile uzaktan kumandalar bulunacak.
Testin ilk aşaması, 2020 yılının Mart ayında, Colorado Fort Carson’da başlayacak. Burada bir çift MET-D aracı ile dört adet RCVS olacak. Her bir MET-D, bir çift RCV modelini kontrol edecek. Bir ekip ile yürütülecek olan kontroller, bir topçu ve dört asker tarafından yönetilecek.
Amerikan Muharebe Yetenekleri Geliştirme Komutanlığı ile Amerikan Kara Taşıt Sistemleri Merkezi, yeni nesil muharebe araçlarının sonuçlarına bakacak. Üst düzey yöneticiler, sonuçlara göre çeşitli radikal değişiklikler yapabilir.
Mission Enabler Technologies-Demonstrator (MET-D) vehicles: leveraging the latest tech in cameras, data display, GUI, drive-by-wire capability, unmanned aerial vehicle-provided video, & advanced comms to help w/ battlefield situational awareness & enhance communication capability pic.twitter.com/SyWTwohq5g
— U.S. Army DEVCOM Ground Vehicle Systems Center (@devcom_gvsc) July 1, 2019
Mission Enabler Technologies-Demonstrator, yukarıdaki mesaja göre, şu fonksiyonlara sahip olacak:
— En son teknolojiye sahip olan kameralar
— Veri görüntüleme (veri gösterme) sistemi
— Grafiksel kullanıcı arayüzü
— Kablo kumandalı sürüş kapasitesi
— İnsansız hava aracı tarafından sağlanan video akışı
— Gelişmiş iletişim sistemi
— Savaşa dair durumsal farkındalık
— İletişim yeteneğini geliştirme sistemi
Amerikan ordusu, birkaç yıldır zırhlı robotik araçlar geliştirmek için çalışıyor ancak bu testlerde kullanılan araçlar, savaşa girecek olan gerçek robotik araçlar değil. Bu yapay zekalar, gelecekteki bir platformu simüle etmek için tasarlanmış olan vekiller kategorisinde yer alıyor.
Sınamalar, askerlerin araç kullanım becerilerini artırmak için gerçekleştirilecek. Yönetime göre buradaki temel amaç, Amerikan askerlerinin ateş hattına direkt bir şekilde sızmadan düşmanları nasıl ekarte edebileceğinin bulunması. Ordu, şu anda, kendini gelecekte kullanılacak olan RCV platformlarını geliştirmeye adamış bir durumda. Savaş araçlarının hızlı olması için de ayrıca özen gösterildiği ifade edildi.