Pandemi ile popüler hale gelen Zoom uygulaması kurucusunu da gündeme taşıdı. Bugün “Eric Yuan kimdir?” sorusu pek çok kişi tarafından soruluyor. Koronavirüsü salgınından önce ismi iş dünyasında pek bilinmeyen Çinli girişimci, COVID-19’la beraber kendisinin ve şirketinin adını zirveye taşıdı.
Yuan ismi Çincede “Bir sefere, yolculuğa çıkmak” anlamına geliyor. Şüphesiz ki ünlü yazılımcının yaşamı da bir yolculuktan ibaret. Çünkü deneyimli iş insanı hayatının girişimi olarak nitelendirdiği Zoom uygulamasını da bir tren yolculuğunda keşfetti.
Popüler video konferans uygulaması Zoom, COVID-19 salgınıyla birlikte insanların çevrimiçi sosyalleşmelerinde önemli rol üstlendi. Bu dönemde Zoom’un hisse fiyatı katlanarak arttı. Bloomberg Milyarderler Endeksi‘ne göre Yuan’ın serveti 17 milyar doları aştı. Peki ya Eric Yuan gerçekte kimdir? Bu soruyu yanıtlamak için girişimcinin hırslı yaşantısına göz atmak gerek. Zira Zoom’un başarısı da yine aynı soruda gizli.
Eric Yuan’ın çocukluğu
Eric Yuan, Jeoloji mühendisi bir ailenin çocuğu olarak Çin’in Shandong eyaletinde dünyaya geldi. İlkokul yıllarında ailesine destek olmak için inşaat hurdacılığı yapan geleceğin milyarderi, üniversite yıllarına kadar pek çok iş deneyimledi.
1987 yılında doğup büyüdüğü kentte üniversite okuyan Yuan, kız arkadaşını ziyaret etmek için 10 saatlik bir tren yolculuğuna çıktı. Henüz erken yaşlarda aklına takılan bir fikir, sevgilisine “daha kolay ulaşmanın” bir yolu olup olmayacağıydı. Eric bu fikri yıllarca aklında tuttu. İleride görüntülü konuşma yapabilen bir telefon yazılımı geliştirme hayali vardı. Henüz o yıllarda “Eric Yuan kimdir?” sorusu bir anlam ifade etmese de genç adamın ileride kim olacağı, yenilikçi fikirlerinden kendini belli etmeye başlamıştı.
ABD vizesi dokuz kez reddedildi
Yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra Pekin’e yerleşen Eric Yuan, Japonya’da bir eğitim programına katıldı. Bu yıllarda genç adam konferansa katıldı. Konuşmacı olarak sahnede Microsoft’un kurucusu Bill Gates vardı. O gün Eric hayattaki rol modelini seçti ve Silikon Vadisi’ne gitmek için kolları sıvadı. Fakat Amerika Birleşik Devletleri tam dokuz kez vize başvurusunu reddetti. Yine de bu durum Yuan’ı hayallerinden geri koymadı. Onuncu başvurusu kabul edildi.
1997 yılında Silikon Vadisi‘ne yerleşen Eric Yuan sınırlı İngilizcesi ile WebEx adlı web konferansları geliştiren şirkette yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladı. On yıl sonra firmanın Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı unvanını elde etti. 2007’de şirket Cisco Systems tarafından 3,2 milyar dolara satıldı. Yüzlerce personel işten çıkarılırken Eric’in pozisyonu sabit kaldı.
WebEx’ten ayrılıp Zoom’un ilk tohumunu attı
WebEx’te 14 yıl boyunca kendine güçlü bir kariyer inşa eden yazılımcı, artık “Eric Yuan kimdir,” herkese göstermek istiyordu. Bunun için şirkete ürünlerini sıfırdan tasarlamayı teklif etti. Fakat patronlar böylesine radikal bir dönüşüme hazır olmadıklarını söylediler. Yuan’ın aklında ise yıllar önce sevgilisini görmek için 10 saat tren yolculuğu yaptığı sırada aklına gelen o fikir vardı.
2011 yılının yaz ayında Eric Yuan şirketten istifa etti. WebEx’e rakip bir platform için çalışmaya başladı. Fakat söz konusu uygulama henüz Zoom değildi. SaaSbee adlı bir yazılım ile Yuan ilk fikrini harekete geçirdi. Fakat pek de başarılı olamadı. 3 milyon dolarlık yatırım toplayan girişimcinin hayallerine ulaşması için ufak bir değişiklik daha yapması gerekiyordu.
Zoom’un yükselen başarısı
Tarihler 2012’yi gösterdiğinde SaaSbee’nin ismi Zoom Video Communications, Inc olarak değişti. Ağustos ayında uygulamanın ilk sürümü piyasaya çıktı. Uygulama birçok gazeteci tarafından incelendi ve tam not aldı. Yuan’ın trende kurduğu hayal gerçek olmuş ve şirket yükselişe geçmişti. Art arda gelen başarıların ardından Eric, WebEx’ten 45 mühendisi Zoom’a davet etti ve ekibini büyüttü.
Altı ayrı fondan toplamda 146 milyon dolar toplayan Zoom, 2015’te 100 çalışana ulaştı. 2016’da aylık video görüşme süresi 500 milyon dakikayı aştı. 2019’da ise bu rakamlar 5 milyar dakikayı gördü. Fakat şirketin asıl başarısı henüz gerçekleşmemişti.
COVID-19 salgınının Zoom’a etkisi
2019 yılının sonlarında başlayan Koronavirüsü salgını ile Zoom’da bir hareketlenme yaşandı. 2020’de artık tüm dünyaya yayılan pandemi milyonlarca insanın çevrimiçi çalışma ve eğitime geçmesine neden oldu. Bu sırada insanlar Zoom kullanmaya başladı ve şirketin Ekim 2020’deki piyasa değeri 140 milyar doları aştı.
Kasım sonunda hisselerde yüzde 15’lik bir düşüş yaşandı. Ancak yine de 2021’de platform hisse senetlerini halka arz etmesiyle 2 milyar dolar topladı. Artık halka açık bir şirket haline gelen Zoom, kurucusu Yuan’ın servetine şimdiye kadar toplamda 16,4 milyar dolar kattı. Böylelikle “Eric Yuan kimdir?” sorusu artık internetin en popüler aramalarından biri haline geldi.
Özel yaşantısı ile Eric Yuan kimdir?
Zoom’un kurucusu Eric Yuan, platformun ilk tohumlarını ektiği 10 saatlik tren yolculuğunda kız arkadaşı Sherry‘i ziyaret ediyordu. 22 yaşındayken çift henüz öğrencilik yıllarında evlilik gerçekleştirdi. Günümüzde halen devam eden bu ilişkiden ikilinin üç çocuğu oldu.
2020 yılında Time Dergisi tarafından Yılın İş İnsanı seçilen ünlü girişimci, tüm zamanların en etkili 100 kişisi listesine girdi. 2007’den bu yana ABD vatandaşı olarak hayatını California’da sürdürüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}