Onun dışında her şeyi gördük: Yerli elektrikli traktöre ne oldu?

120

Yerli elektrikli traktör olarak geçtiğimiz yıllarda basına lanse edilen ve Cumhurbaşkanı’ndan bakanlara kadar birçok üst düzey bürokratın bizzat binerek test etme şansı bulduğu, 2022 sonunda da özellikleri güncellenen ZY Elektrikli Traktör ne oldu? Seri üretim için 2023 planları devam ediyor mu?

Yerli elektrikli traktör bu yıl seri üretime geçecek mi?

Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan ZY Teknoloji tarafından üretilen yerli elektrikli traktör 2021 yılında 39 farklı alanda yapılan testlerden başarılı sonuçlar almayı başardı. Bunun ardından seri üretime geçileceği söylenerek gelecek planları açıklandı.

2022 yılının 3. çeyreğinde yapılan açıklamada yerli traktörün üretileceği fabrikanın 2023’e kadar tamamlanacağı ve 2023’te 1200 adet üretileceği söylendi. Hatta devletin şirketten bu sayıyı yıllık 10 bin adete kadar çıkarmasını istediği belirtildi.

Togg almak kolaylaşacak: Elektrikli otomobilde kredi düzenlemesi!

Bugün itibariyle 2023 yılının 2. çeyreğini, yani neredeyse yarısını bitirmek üzereyiz. Fakat yerli traktörün seri üretime geçip geçmediği ve fabrikanın hangi aşamada olduğu bilgileri paylaşılmadı. Son olarak geçtiğimiz ocak ayında Tip Onay Belgesi’nin alındığı ve bu sayede yurt dışına da satılabileceği söylendi. Konuyla ilgili aksi bir açıklama yapılmadığı için seri üretime bu yıl başlanacağı varsayımını yapabiliriz.

Yine de üretim bugün başlasa bile ilk yıl için planlanan 1200 adetlik hedefin altında kalınacağını belirtelim. Fakat 3. çeyrek sonu veya 4. çeyrekte bu adımı beklemek daha doğru olacaktır. Zira 3 yıldır seri üretime hazır olduğu söylenen aracın prototiplerini Teknofest gibi etkinliklerde de görmedik.

Bu noktada bir dönem Altay tankında olduğu gibi projede farklı nedenler veya ihtiyaçlar doğrultusunda yeni bir rotanın çizilmiş olabileceği ve aracın bilinen özellikleri veya tasarımında değişikliğe gidilmiş olabileceği yönünde bir algının da olduğunu söyleyelim.

ZY Elektrikli Traktör özellikleri

ZY Elektrikli Traktör, yerli ve yabancı pek çok hibrit traktör projesinden farklı olarak yüzde 100 elektrikli motora sahip bir şekilde üretilecek. Geçtiğimiz dönemde aracın 105 beygir gücüne, 494 Nm torka ve 53 kWh bataryaya sahip olacağı söyleniyordu.

Fakat son güncellemenin ardından yerli elektrikli traktör verileri değişti. Üretime geçmesi beklenen prototipin 318 beygir güce ve 777 Nm torka ve 155+ kWh bataryaya sahip olacağı belirtiliyor. Fakat bunun dışındaki özellikler oldukça benzer.

Örneğin içten yanmalı rakiplerine kıyasla yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor. Hatta ZY’nin verilerine göre 100 kilometrelik mesafeyi 3 TL (2022 verisi) civarında bir maliyetle gidebiliyor. Ayrıca elektrik motorunun tüm imkanlarından faydalanan araç en yüksek iş yükü altındayken bile oldukça sessiz bir şekilde çalışmasıyla öne çıkıyor.

Buna ek olarak yine elektrikli doğası gereği bakım masrafları çok daha düşük olacak. Ayrıca ZY tarafından açıklanan verilere göre de 45 dakikanın altında bir hızlı şarj süresine sahip olacak. Burada kullanılacak şarj ünitesiyse aracın içerisine entegre edilecek.

  • Güç (Bg): 318
  • Tork (Nm): 777+
  • Batarya kapasitesi (kWh): 155+
  • Manevra (Wd): 4+
  • Hızlı şarj: 45 dakikada tam dolum

120 YORUMLAR

    • Kimsenin yapılan iyiliklere morali bozulmaz. Teknoloji her yerde gelişiyor. Afrikanın en ücra köşelerinde bile internet ulaşmış. 20 yıl önce internet yoktu diyebiliriz ama gerçek şu ki teknoloji bu. Sadece bizde değil her yerde var

    • Tai eski İha geliştirme müdürü geçen açıklamasını yaptı. Haberi çok kaynakta var. Dönemin özeti gibi adamın anlattıkları. Kısaca; Bayraktarlara ihalesiz iha ihaleleri kazandırılmış. Resmi 600m destek verilmiş. (ki belgeselinde sıfır destek gördük diyordu) O dönem istenen şartların 3ünü karşılayan bayraktarlar, 15 şartın 10unu karşılayan Tai. Kime ihalesi verilmiş, cevap belli. Zamanla şartları karşılamış Bayraktarlar. Ne kadarını bilmiyorum. Tusaşın uzmanlığını kimse burada tartışamaz şimdi. Yurtdışı ihalelere katılmak istemiş Tai, yukarıdan çekilmeleri istenmiş. Türkiye’den tek Bayraktar grubu katılmış, malum kayıp çoğu. Azerbaycan sonrası sipariş almaya, Ukrayna sonrası satış yapmaya başlamışlar. Kalanını açın söyleyenden okuyun.

  1. seneler once ilk kez projesi tanitildigindan beri takip ediyorum traktoru. bircok tarla surum videosu mevcut gerek websitesinde gerek youtube da. bu traktor nasil 300 beygir? ve nasil 700 tork? videolarda tarla surerken ufak pullukla bile zorlaniyor. madem traktor yapmayi bilmiyorsunuz seneler once kurulan yerli tümosan a gidin birlikte uretin. o kadar para harcayip cercop etmeyin gene

    • Haberi yapmadan firmadan bilgi talep etmemeniz enteresan bu tip önemli büyük projelerde revizyonlar teknolojik değişimler yaşandığı için sarkmalar doğal inşa Allah seri üretime geçilir.koaylıklar dilerim

          • Pek tabii olur Göksel bey 🙂 İsmail bey önyargılı davranarak firmadan bilgi talep etmeden haber yaptığımızı iddia etti. Daha önce kendilerine sorular yönelttik mi, cevaplandı mı yoksa dönüş bile olmadı mı bilmeden konuşmuş. Dolayısıyla cevabımız onun anlayacağı dilden. Yine de yeterince net olduğu kanaatindeyim. Her detay açık bir şekilde paylaşılmaz.

      • Yahu şu işgüzar gekemeyenler takımı aynı desteklediği iz liderler gibisiniz habire muhalefet yahu herşey biranda olmuyor sabredin kimsenin elinde sihirli değnek yok eğer var diyorsanız onu önce desteklediği iz liderlerinin kullansin en azından yalan söylemezler habire bir sürü icat çıktı arabası uçağı tankı gemisi ama ne dediler yok yalan dolan ama hepsi görülüyor şimdi sonra kem kum gakguk yahu bırakın bu işleri artık hazimlizlik yapıyorsa söyleyin bana ilaciniz bende bundan sonra

    • Sen yanlış videolara bakmışın kral çok başarılı ve seri traktöre çamur atmak kolay yada tümosan çalışanısın hiçbişeyi beğenmiyorsunuz denedinmi bizzat gördünmü adamlar pulluğu zor çeken traktör reklamı yapmaz heralde

  2. Altay tankına dönecekse bununda hikayesi vay yazık bu millete, demekki planlama mühendislerinde sorun var, 2007de projesine başlanan altay tankı ne dolaplar döndü, kimler engelledi bilemiyoruz ama 16 sene sonra anca ortaya çıkabildi, hesapta 18 ay sonra seri üretime geçiyordu, ülkemiz, insanlarımız ve ordumuz için büyük bir zaman kaybı

    • Vay be 80 sene saman yiyin put yapın dağa taşa put dikin yok kitap okuyan eşşek kafası büyük abdestini yapan put say say bitmez ama 20 yılı sorgulayın yargılayın sizce adaletli misiniz soruyorum yurdumun zeki insanları TOGG SİHA İHA HÜRJET KIZILELMA TCG ANADOLU MERSİN AKKUYU NÜKLEER SANTRAL BARAJLAR ŞEHİR HASTANELERİ bunları ve bunun gibi ismini sayamadığım projeleri yapanları hayata geçirenleri alaycı bir dille eleştirmenizi kınıyorum

      • TOGG SİHA İHA HÜRJET KIZILELMA TCG ANADOLU MERSİN AKKUYU NÜKLEER SANTRAL BARAJLAR ŞEHİR HASTANELERİ bunları ve bunun gibi ismini sayamadığın projeler kişi başına düşen milli geliri ne kadar arttımış, bunlar olurken halkın gelir düzeyi, geçim seviyesi ne kadar artmış? Bunlarla birlikte değerlendirin.

      • Kardeşim bunlar gibisine ne desen boş.Çünkü bu kafalar bu icraatları hayallerinde bile göremezler.Bunlar Avrupa seviciler istemezükçüler bunlar ancak eşşek heykeli yapıp onun açılışını yaparlar.

    • Altay tankı 2007 de proje başladı.otokar prototipleri yaptı.teslim etti.Nihai üretim süreci için teklifler alındı.Otokar ın verdiği teklif diğerine göre oldukça yüksek kaldı.Otokar Alman güç grubu ve mekanik aktarmalarini kullanacakti.Fakat Alman firması diğer firmaya (Türkiye’ye vermedi).Daha başka kısıtlarda vardı.Fakat en önemlisi Suriye’de yapılan operasyon ve harekatlarda elimizdeki tanklardan Leopard serilerinin bu tür operasyonlarda önemli eksikliklerinin olduğu,Amerikan m60 ların nispeten Leopard Lara göre iyi fakat onunda eksik kaldiği görüldü.Prototip Altay tankı ićinde mevcut haliyle oldukça eksik kaldiği görüldü..Tank tank savaşinda kullanılabilir ama Suriye’de yaşanan tecrübe ile aktif ve pasif savunma sistemleri yetersiz.Bunun üzerine motor temin problemi olan tanka.. diğer sistemlerin imalatı temini montajı testi projeyi oldukça oteledi…ki hala yerli guç grubu geliştirime aşamasında.Yani sonuçta bu iş olacak ama..içerde dışarda bu iş olmasın diye o kadar çok kişi kurum devlet var ki..isteyenlerden çok daha fazla..birde unutmadan söyleyeyim bu tür projelerde kullanılan özel alaşımlı çelikleri Türkiye daha yeni yeni üretmeye başladı..hatta bazıları hala malesef uretilemiyor..Sonuç olarak bu proje Ahmet’in Mehmet’in değil Türkiye’nin projesi.. Herkes olumlu yaklaşmalı..elinden geleni yapmalıdır..Hiç bir şey yapamiyorsan susmalisin..Kimse merak etmesin bu tank akpartiliyede..CHP liyede..MHP liyede iyi partiliyede herkese lazım..Savaşirken hangi partilisin diye sorulmuyor

  3. Öncelikle bu seviyeye gelen bir traktörün üretiminden bir biçimde vazgeçilmeyeceğine inanıyorum,inşallah . Gerçekleşmesinin Türk tarımında gerçek bir devrim etkisi oluşturacağını düşünüyorum.

    • Senin köylerden haberin yok şuan sınırsız düşük faizli ve 24ay ödemesiz 5 yıl vadeli kredi kullanabilen tek sektör çiftçilik, evleri yeni dubleks ve ve enaz 250 m2. Evinin önünde 3 milyonluk traktörü 1 milyonluk sıfır aracı 2 milyonluk traktör ve sulama malzemeleri şehirde yatırımları var memur bankaya gittiği zaman 50 bin tl krediyi bile vermeyen banka ile karşılaşıyor.

  4. İçten yanmalı Traktör üreticileri engelliyor çünkü rakabet edemeyecekeleri için fabrikaları kapanacağından korkuyorlar. Yerli üretim değilsede yabancı üretimler onların fabrikalarını kapatacak birgün. Olan köylüye oluyor.

  5. Ukala bir toplum olduk sizin düşünd7klerinizi düşünen çok büyük para yatiran insanlardan daha mi akillisiniz kaldiki sizin bilmediklerinizide biliyorlar

    • Kendinizi aşağılamayın lütfen. Konuya vakıfsanız fikir sahibi olabilir ve bu fikri paylaşabilirsiniz. Piyasa o sizin bahsettiğiniz çok akıllı olup da milyonlar yatırıp batanlarla dolu. Nitekim proje hakkında olumsuz bir şey söylemedik. Geçtiğimiz yıl 2023’e kadar fabrika bitecek seri üretime geçilecek dendi. Fabrika ne durumda, vaatler hangi evrede diye bilinmiyor demek ve bunu sormak ukalalık değil. Gecikecekse gecikir. Yeni projelerde olağan bir süreçtir. Aylarca hatta yıllarca saklamanın anlamı yok.

  6. Bu traktör Toyota Derindere zamanında üretildi. açAynı dönemde Toyota araçlar ile elektrikli araçlar da yapıldı. DMA olarak bakabilirsiniz. Fazlası var

  7. Altay tankını engeleyen mevcug hükümet. Tutturdular bizim yandaşlar yapacak diye. Hırsızların arsızların yapacağı işler değil bunlar. Liyakat gerekli liyakat.

  8. Abdülhamit de bogazin altindan tup gecit projesi vardı ama tayyip erdoğan gerçekleştirdi devlet proje yaptıysa vakti geldiğinde birileri gerçekleştirir bunuda bakarsın kılıçdaroğlu yapar bellimi olur

  9. Siz traktör yapana kadar cifci kalmiyacak kendim 68 yad 4 çocuktan hiç biri çiftçilik yapmak istemiyor sebeb mozot tarlayı bir sefer sur ucyuz kg mahsul üç sefer sur altı yüz kg mahsul ucuz elektirik olsa olacak acil elektirikli traktor

  10. Bu yapılırsa tarımda maliyetler aşağı çekilir..tarı ürünleri ucuzlamasa bike fiyat artışı olmaz, çiftçinin maliyeti mazot fiyatı yükselmesi

    • Devletten hibe veya teşvik alıpta işletmesini kuran ne kadar çok insan var biliyormusun.? Ki damat deyipte ötelediğin o büyük insan açıklama yaptı devletten para almadık diye. Biraz dünyadan haberiniz olsun be. Yuh.!!!

  11. Ağzı olan konuşuyor. Bu kadar yorum yapan içinde kaç tanesi çıkarsa traktör alacak acaba? Bir günde elinize sağlık, olursa ülkem adına olur. Gurur duyarım deyin. Bu kadar yapılanlardan çokmu gurur duydunuzda, bununla gurur duyacaksınız? Çıksa bile rengini tekerini eleştirirsiniz. Yazıklar olsun. Düşmana gerek yok zaten güzelim ülkemde vesselam…

  12. Tank Şavaş Gemisi savaş Uçağı Togg Bunları Nasıl Yaptığ Şak Traktörüde Yaparız İnşallah Çok Yakında Tarlalarda Görürüz

  13. Origami yapmıyorlar uğraştıklatı şeyler geleceğin teknolojileri yorum yazarken lütfen bunu göz ardı edip kendinizi küçük düşürmeyin. Altay tankına IHA’ları sihalara nasıl ambargo konuldu ne kadar engelleme yapıldı hiç onlardan bahsedeniniz yok. Niye çıkmadı niye yapmadılar F35 ler daha hiç bir savaşa girmeden 20 adet düştü bu işler kolay iş değil saçmalamayı bırakın gurur duymuyorsanızda aptallığınızı belli etmeyin adam sansınlar…

  14. Bunu hangi Çiftçi hangi parayla alıcakmış biz burda salatalığın kilosunun toptancı haline 3 TL
    verdik bayram günü zararına veriyoruz ne hikmetse büyük marketler manavlar da kilo 20 25 TL bı doyuramadı şu godamanların goca karınlarını

  15. Sıkıntıları nedir herkes biliyor. Bütün bunları biz yapmalıyız yapmalıydık modunda hepsi. Hazımsızlık kötü bir durum. Sindirmek kolay değil tabi.

  16. Varsayımlarla yazı yazacağınıza arasanızda bize sorsanıza veya gelin fabrikamızı ziyarete çayımızı için konuşalım. İnternetteki geçmiş bilgileri kopyala yapıştır yapıp üstüne de kendi yorumlarınızı katınca teknoloji haberi mi yapmış oluyorsunuz? Yoksa amacını zaten haber yapmak değil de algı mı yapmak?

    • İddia ettiğiniz kişiyseniz mail üzerinden iletişime geçmenizi tercih ederiz. Bizim de kapımız her zaman açık. İşin aslı neyse öğrenip insanlara en doğru şekilde aktarmak istediğimize emin olabilirsiniz. Ancak mailere dönüş yapılmadığı halde tekrar tekrar yazacak değiliz. Son olarak, algı olmadığını siz de biliyorsunuz. Sadece bir soru soruyoruz. Ne oldu? Şirketler şeffaf paylaşım yapmıyorsa, geri dönüş yapmıyorsa, sitesindeki veriler eski kalmışsa, bu kimin suçudur?

  17. Elektrik Tahrikli ve Sürücüsüz traktör tasarlayıp üretmek, serifikalandırmak farklı, seri traktör üretime başlayıp sürdürebilmek farklı iş. 1200 adet /yıl satış ancak piyasada üretim yapıp ayakta kalmayı becermiş markaların alternatif ürünü ile büyüme stratejisi olarak piyasaya sürülebilir. Veya girişimcinin çuvalla doları başka yerden kazanıyor olması ve kafayı e traktöre takmış olması lazım.

  18. Devletimizin acilen bu traktörü üretip çiftçimize kavuşturması elzemdir. Neden hala çıkarılamadı Fatih Erbakan nın tarım bakanlığı için söylediği gerçek mi ..

  19. Siz hep olumsuz olun fesat düşünün hatta direk olmaz deyin çünkü bu zihniyetiniz üzerinizde adeta çıkarmadığınız kirden leş gibi olmuş gömleğe benzetiyorum Allah sizi ekmeğini yiyip suyunu içtiğiniz bu ülkeye musallat etmiş ettiği gibi de alayınızı temizleye içimizden hortlaklar.

  20. İsmi Ahmet,Mehmet olarak geçmekte aslında türk değil 1925 mubadelede türk ırkini bozmak için yaplimis bir oyun olduğunu bir yerlerde okumuştum.Rum Ermeni yahudilerin yarsindan fazlası ist.da yaşiyor.İcimizde bunlar hergun Türkiye’nin aleyhinde karar verirler.Müslumanlikla alakaları yoktur.Böyle yerli bir imalatımız olduğu zaman desteklemeler, cekemezler,Türklerden fazla hakka sahiptirler,zengin yaşarlar belli bir kosebasindadirlar.istedigi gibi fiattan satarlar içinde dürüst olanda vardır ama ekseriyetle kinini kusarlar.Turkiyenin geri kalmasını isterler.

  21. abd ve avrupayı kutsayan, aşağılız ezikleri memnun eder bu haber. Ama kısa bir süre memnun eder. Sonra traktör yapılır, satışa çıkar ve sonuç: “tyaktöyley italyadan geliyoy”

    • bak bindin traktörüne. hcoam bu traktörü soldaki traktör daha prototip ale gelmemişten beridir takip ediyoruz. zy traktör adında adamlar kosgebden ödenek almak için yaptılar projeyi. soldaki büyük traktör 3 seçim önce seri üretime girecekti. adamlar baktılar artık yemleyecek birşey yok küçülttüler agrolia diye bi model çıkardılar. o da yetmedi bu fotoğraflardaki bahçe traktörü bile olamayacak şeyi çıkardılar. adamlar 2 sene önce bakanlığa 50 test traktörü üreteceklerdi daha o fabrika 30 u bile görmedi. 10 senedir bekliyoruz neden çıkmadı bu? togg konusunda o uyuzlarla beni karıştırma. onu sadece iktidar partisi nin ortağı chp nin paralı trolleri diyor. biz hepinize diyoruz.

    • togg 2018 de ortaya çıktı üretildi. bu proje 10 senelik ama 50 tane prototip bile çıkmadı. bu prototipleri önce bakanlık arazilerinde test edilecek sonra seri üretime geçecekti. bu proje çıktığında dünyada elektrikli traktör yoktu bunlar seri üretime geçene kadar bunlar piyasaya en son girmeyi başaracak gibi

  22. Jarz istasyonları nasıl olacak herkes kedi evinde telefon jarz eder gibi mi olcak kası takdirde bizim arazilari arası köyden 10 kilometre ile 30 kilometre arsası uzaklıkta kır yuzundesin birde adam çift sürmeye gidiyor 2 veye 3 yerde parça tarlası yada 80 ve 100 dölüm tarlası var buna jarz yetermi

  23. Komik buluyorum, aşırı güç gerektiren makinalarin şu an için elektrikli olmasi cok zor, o kadar kolay olsaydi birçok dünyaca taninan dev firma tarafindan üretilmiş olurdu…

  24. Bu ürün sahaya surelemeyecek kadar tehlikeli! Zira bir çok insan ekmek teknesi den olacak diye maalesef uretilmeyecek gibi duruyor.

  25. Buda olacak inşallah bir an önce bitsin bir zamanlar ödöbüs firmalarinin hızlı Trene karşi cikdiğini gibi şimdide azotlu Traktör fabrikalar karşi cikmasin

  26. Elektrikli traktörlerimizin hızlı üretimi devam ediyor.Ancak piyasaya henuz verilmiyor çünkü Karadeniz doğal gazını taşıma işinde kullanilliyor .Acele etmeyin gaz nakliye isi bitince piyasaya sürülecek.

  27. Bunlar soyguncularin bitmez yalanlari
    Fakir ciftci bu yalanlar uyusun devletin ustu soyguna devam yakinda elektrikli tank yaprariz deseler artik sasmayiz
    Ama erdogan ve yalakalari kimin mallarina cokerlerse onu duymazyiz

  28. Bu bir gecis surecidir elektirikli arac togg yapildiysa Buda yapilir Biz sanayi devrimini kacirdik bu devrimi kacirmadik zamanla yapilir onemli olan bu teknolojiyi yakalayabilmektir gerisini gelir.

  29. Elektrikli araba kullanan bir kişi olarak yazıyorum. Elektrikli traktörleri muhtemelen bizim ömrümüz görmeyecek. Sebepleri sunlar.
    1. Evde şarj çok uzun sürüyor. Ortalama bataryaya sahip bir arabayı ( benimki 77kwh) 0-100 şarjı evde yaklaşık 35-40 saat. 11kwh hızındaki şarj cihazı ile 8-10 saat arası ( şarj ilerledikce yavaşlıyor). Bu durumda hasat beklerken şarj olmasını beklemek para kaybetmek demektir.
    2. Traktörler yılın çoğunda yatar ama kullanıldıkları zaman günde en az 14-15 saat kullanılır. 50kwh batarya traktörü tarlada çalışırken en fazla 30-40 çalıştırır o da iyimser.
    3. Batarya pahalı. Bu da traktörün fiyatına direk olarak etkiler
    4. Kırsal alanda hızlı şarj sistemi kurmak çok maliyetli ve herkes aynı zamanda kullanmak isteyecegi için verimsiz ( hızlı şarj da olsa yaklaşık 1 saat)
    Kısaca traktörler elektrikli olacak bence son araclardir. Hatta arttırıyorum, uçak, gemi hepsi olur ama en son traktör. Belki uzay araçlarından once olabilir o kadar. Traktörler uzun bir süre dizel olarak kalacak bı ihtimal hidrojen olabilir.

    • ne yazıkki sektöre ilk girip başarma potansiyeli olan bir ülke olsakta daha prototip testleri bile tamamlanmadı. seçim zamanı oyuncak olarak kullanıp gidiyorlar. neyse konuyu geçtim elektrikli traktör konusunda ne yazıkki kimse snein kadar bilgili değil . aslında önemli olan şarj olma süresi ve batarya süresi nedeniyle elektrikli traktörler şimdilik randımanlı sayılmazlar. o nedenle çoğu marka metan gazıyla çalışacak traktör üretmeye yöneliyorlar. bizimkilerin umrunda değil. bütçesi olsa belki başak erkunt deneyebilir. fakat metan gazında da üretim sorunu var. konsept olarak hayvancılıkla uğraşan çiftliklerde hayvan atıkları için metan gazı için özle bir yapı kurulmalı. buradan elde edilen metan ile iş yapılabilir. fakat her tarla sahibi havyvancılıkla uğraşmıyor. o nedenle metan üretim tesislerinin kurulması ve yaygınlaşması uzun süreceğinden o fikir de şimdilik gelişme aşamasında. bu arada elektrikli traktör konusunda 300 bg falan diyorlar. faka to traktör 300 bglik traktörlere göre hafif. o nedenle 300bgik makinaların aletlerini çekemez. fiyatı nedeniyle ancak 300bglik iş yapan traktör ihtiyaç sahipleri bu traktörü tercih edebilir. batarya nedeniyle fiyatı yüksek oldugundan o nedenle dünya için bile gelişmesi ne daha uzun zaman var. ha büyük çiftlikler yerine yılda 40-50 dönüm işleyenler için 90bg ayarında birşey yaparlarsa o zaman olur. ama o çiftçiler için bile fiyatı çok yüksek. 50 dönüm arazieden o traktörün parasının çıkması bile uzun sürecek. batarya teknolojileri çok daha gelişirse daha fazla enerjiyi daha küçük bataryalarda depolayabilir hale gelir ve çok daha hızlı şarj edebilir hale gelirsek o zaman elektrikli traktörler tercih sebebi olmaya başlar. aslıdna bunu çoğu teknoloji meraklısı bilir fakat genelde teknoloji meraklıları siyaset tarafın çok bakmadıklarından muhtemelen traktör konusundan da haberleri yoktur

  30. Aylar önce traktörmetre programında seri üretime hazır olduğunu paylaştılar ancak yatırımcı olan Ziraat Bankasının seri üretim için yatırım yapması bekleniyormuş. En az elektrikli araba kadar önemli olduğunu düşündüğüm bir proje. Evet pazar payı olarak otomobil daha öncelikli tutuluyor ancak küresel ısınmanın etkilerini daha çok hissettiğimiz ve hem çiftçinin hem de orta ve alt gelir seviyesine sahip insanların ekonomik olarak zorlandığı bir ortamda verimli tarıma geçip çiftçinin giderleri azaltılmalı. Her otomobil kullanıcısının elektrikli otomobil kullanamadığı gibi her çiftçi de elektrikli traktör kullanamayacak belki ancak birden fazla traktörü olan çiftçi veya işletmeler bu traktörü tercih edebilir. Traktör sadece tarla sürmek için kullanılmıyor hayvancılık ve birçok alanda kullanılıyor ve oralarda şarj süresi ve kullanım süreleri çokta kritik olmuyor. Orada ön plana çıkan maliyet avantajı oluyor. Besi hayvancılığı yapan küçük işletmeler sırf hayvan yemi karıştırmak için traktör çalıştırıp mazot tüketiyor. Bu nedenle bu proje desteklenip hem çiftçinin maliyetleri düşürülmeli hemde bu alanda küresel anlamda liderlik asıl hedef olmalı. Son zamanlarda Önder Yol beyin Reeder ile elektrikli araç ortaklığı yapacağı söyleniyor. Elektrikli traktörden ses çıkmıyor. Öncelikli olarak Hakkı Alkan beyden bu konuya yoğunlaşıp ön plana çıkması noktasında yardımcı olmasını talep ediyorum ayrıca proje hakkında son zamanlarda çok bilgi paylaşımı olmadığı için süreç hakkında bizleri aydınlatmasını rica ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version