Microsoft, 14 Temmuz 2015 tarihinde Windows Server 2003 için verdiği desteği sona erdirdi. Dünyada ve Türkiye’de yıllardır pek çok kurumsal sistemi barındırmış olan işletim sistemi, artık böylelikle emekliye ayrılmış.
Windows Server 2003’ün desteği sona erdi!
Desteğin sona ermesi, bu tarihten sonra güncellemelerin ve yamaların yayınlanmayacağı ve bu işletim sistemini çalıştıran sistemlerde güvenlik ve uyumluluk kaybı oluşabileceği anlamına geliyor.
:: Windows Server 2003 desteği sona erdi
Kurumlar Windows Server 2003 sunucularını güncellemeyi ertelerse, tüm BT altyapılarını risk altına sokmuş olurlar.
Peki bu riskler neler?
Gartner’ın hazırladığı raporu sizlerle paylaşıyoruz. İşte raporun maddeleri ve infografik:
Etkileri
– BT operasyon ekipleri, iş açısından kritik uygulamalar da dahil olmak üzere sistemlerin tehlikede olabileceğini fark edeceklerdir. Bu tehlikeler, veri hırsızlığı ve yetkisiz işlemlerin yanı sıra veri merkezinin içindeki diğer sistemlere karşı yapılabilecek barındırma saldırılarını da içermektedir.
– BT operasyon ekipleri, uygulamaların ve diğer yazılım ürünlerinin, Windows Server 2003’ün bundan sonra düzeltilemeyecek olan açıkları nedeniyle ortaya çıkabilecek hatalı çalışmalarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu da bu uygulamalara ait işlevlerin uzun bir süre veya kalıcı olarak kaybına yol açabilir.
– Windows Server 2003’ün kullanılmaya devam edilmesi, bazı kurumların yasal gereksinimleri ve uyumluluk gereksinimlerini yerine getirememesine neden olabilir.
– Kurum yöneticileri, Windows Server 2003 sistemlerinin taşınmaması nedeniyle karşı karşıya kalabilecekleri risklerin farkında olmayabilir, ancak bu durum BT yöneticilerini ileride ortaya çıkacak sorunlarda eksik açıklamalar nedeniyle hatalı konuma düşürecektir.
Öneriler
BT operasyon ekiplerinin yapması gerekenler şunlardır
– Windows Server 2003 çalıştırmaya devam etmenin risklerini, etkilerini, yeniden yapılanmadaki sınırlamaları ve belli başlı kesintilerin genişletilmiş doğasını ortaya koyan, kurum yöneticilerine yönelik net, açık ve eksiksiz bir görüş belgesi hazırlayın.
– Risk belgesini kurumun kritik noktalardaki yöneticilerine mümkün olduğunca kısa sürede sunarak, 2015’in Temmuz ayından önce Windows Server 2003 geçişini tamamlamak üzere gerekli çalışma ve maliyetler konusunda destek vermeleri için müzakere edin.
– Proje için onay ve finansal destek kazanabilmek amacıyla geçiş çalışmalarını uygun bir şekilde önceliğinize alın ve böylece tüm işlemleri ürünün desteği sona ermeden tamamlayabilirsiniz.
ADVERTORIAL
Sonunda advertorial yazmışsınız, tebrikler.
ücretsiz apache varken paralı sunucuya ne gerek var
Çinde gene isyan çıkar
abi ben bunu indirirsem oyun falan silinmez dimi bir sıkıntı çıkarmazsa indireyim yani ne olucak
windowsla server kurmak nedir tak bi linux oh mis
apache + debian
Olağan dışı şekilde yorumlarda çok fazla yanlış anlaşılma olduğu gözüküyor. Öncelikle bu haber ev kullanıcılarını ilgilendirmiyor yani eğer "Windows Server" işletim sistemine sahip bir "sunucunuz" yok ise bu haberi es geçebilirsiniz. Bir diğer yanlış anlaşılma ise Apache konusu. Apache cross-platform çalışan bir http protokolu uygulamasıdır/programıdır/yazılımıdır (ne demek istiyorsanız). Windows Server ise Win7 veya Win8 gibi bir Microsoft tarafından geliştirilen işletim sistemidir. Linux varken Windows Server'a ne gerek var diye düşünen kullanıcılar için ise kesin olarak söyliyebilirimki fazlasıyla gerek var. Çoğu kişinin baktığı gibi olaya Web yönünden baktığımızda göze çarpan en büyük özellik Microsoft'un geliştirdiği IIS servisi olmakta. Bunun dışında ise Türkiye'de çoğu kurumsal şirketde ve devletde Windows Server, çalışanların Windows* işletim sistemi yüklü olan bilgisayarların bulunduğu networkleri (ağları) yönetmekte kullanılıyor. Buna en büyük örnek ise 200 çalışanlı bir şirketde herkes için ayrı bir kullanıcı hesabı oluşturma ve bu hesaplarda ayrı ayrı yetkilendirmede bulunmaktır.
Whatsapp