Apple’ın yeni mobil işletim sistemi iOS 6 sonunda çıktı. Henüz indirmediyseniz indirmeyle ilgili talimatlara buradan ulaşabilirsiniz. iPhone ve iPad’lere 200’ün üzerinde yenilik getiren iOS 6 işletim sistemine gelin yakından bakalım.

Geliştirilmiş Siri ve iPad entegrasyonu

iPhone 4S ile ortaya çıkan Siri özelliği artık genişliyor. Yeni iPad‘e de iOS 6 ile birlikte gelecek olan kişisel asistan Siri’ye yeni özellikler geliyor. Siri‘nin yapabildikleri artık çok daha fazla diyebiliriz. Örneğin sinemada hangi filmlerin vizyona girdiğini, hangi sinema salonunda hangi filmlerin oynadığını, istediğiniz oyuncunun filminin olup olmadığını söyleyebiliriz.

Sinemanın yanı sıra sporda da Siri artık çok daha etkin. Birçok spor dalında ki buna daha çok Amerika’da gerçekleşen sporları sayabiliriz (NBA gibi), skorlarından oyuncu bilgilerine kadar bilgiler sunabiliyor. Örneğin dün geceki NBA finali ne oldu diye sorduğunuzda Siri size anında cevabını veriyor. Yine aynı şekilde sporcuların da tek tek istatistiklerini sunabiliyor. Sirinin yemek konusunda da özellikleri geliştirilmiş. Artık daha detaylı restorant bilgileri sunuyor, restorant yorumları gösterebiliyor ve en önemlisi rezervasyon oluşturabiliyor. İstediğiniz restorantta Siri ile rezervasyon yapabiliyorsunuz. Tabii bu özelliğin Türkiye’de çalışmayacağını söylemeye gerek yok herhalde.

Siri’nin işimize yarayacak olan en önemli özelliklerinden biri de artık uygulama açabiliyor olması. Yani Siri’ye Temple Run’ı aç dediğimizde artık Siri Temple Run‘ı açabilecek. Böylece uygulamaları da aramadan direkt söyleyerek açabileceğiz.

{pagebreak::2}

Facebook Entegrasyonu

Beklendiği gibi Facebook artık iOS 6 ile birlikte dahili gelecek. Facebook uygulamasını indirip kurmanız dahilinde Facebook hesabına iOS’un ayarlar sayfasından giriş yapılabilecek. Böylece birçok içerik (not, fotoğraf, video vs. gibi) Facebookta kolayca paylaşılabilecek. Twitter entegrasyonuyla da uyumlu olarak çalışacak diyebiliriz.

Facebook ve Twitter‘a gönderi yapmak da artık mümkün olacak. Bildiğiniz gibi Twitter’ı sadece bir şey paylaşacaksak kullanabiliyorduk. Örneğin bir fotoğrafı Tweet etmek istediğimiz zaman ekli olarak Tweet seçeneği geliyordu. Şimdi ise bir içerik paylaşmaya gerek kalmadan sadece yazı olarak paylaşımlar yapmamız mümkün olacak.

Bildirim Merkezi içerisinde de Facebook ve Twitter seçenekleri bulunacak. Yani parmağınızla yukarıdan bildiri merkezini açtığınızda Tweet At, Facebook’a Gönder gibi iki seçenek gelecek. İstediğinize tıklayarak Facebook‘a ya da Twitter’a istediğinizi yazabileceksiniz. Bu da hızlı gönderi yapma imkanını bizlere sunmuş oluyor. Facebook ve Twitter entegrasyonunun Mountain Lion için de geçerli olacağını belirtelim.

{pagebreak::3}

Yenilenen haritalar

iOS 6 ile birlikte beklendiği gibi haritalar uygulaması yenilendi. Aslında beklenenden çok daha fazla özelliğin geldiğini söyleyebiliriz. Uygulamanın ikonunda da bir değişiklik yapılmış. Bildiğimiz, alıştığımız haritalar uygulaması artık harita içerisindem avi çizgi barındıran bir uygulamaya dönüşmüş.

Uygulama ile birlikte bilinen üç boyutlu harita özelliği geldi. Böylece haritada istediğiniz an üç boyuta geçerek şehiri gerçek görüntüsüyle görebilir ve bu şekilde gezebilirsiniz. Bu özelliğin Google Maps’in uydu görüntüsünden daha detaylı olduğunu ve açılı bakıldığı için binaların uzunluğuna kadar görebildiğinizi belirtelim.

Haritalar uygulamasına artık dahili navigasyon hizmeti de ekleniyor. Şimdilik navigasyonun hangi ülkelerde geçerli olduğunu bilemesek de dahili olarak gelmesinin büyük bir avantaj olduğunu belirtmemiz gerek. TomTom altyapısını kullandığı için ülkemizde de kullanabilceğimizi düşünüyoruz. Navigasyon ekranında üç boyutlu harita modelleri şeffaf kutulara dönüşecek ve böylece yolları daha kolay görme imkanı doğacak. Ayrıca navigasyon modundayken telefonu kilitlediğinizde kilit ekranında görüntülenmeye devam edecek, ancak kilidi açmadan tıklanamayacak. Güzel bir ayrıntı olduğunu belirtmek gerek.

Normal harita modu da biraz geliştirilmiş. Trafik akışını da gerçek zamanlı gösteren harita, artık şehirlerin yeşillerini de daha yeşil olarak gösteriyor. Böylece doğayı daha detaylı görebiliyorsunuz.

{pagebreak::4}

iCloud Tabs ve Çevrimdışı Okuma Listesi

Bir diğer beklenen özellik olan iCloud Tabs özelliği de doğru çıktı. iCloud Tabs, adı üzerinde Apple’ın bulut hizmeti olan iCloud’u kullanan bir tarayıcı sekme sistemi. Bilgisayardaki Safari tarayıcısıyla iOS’daki Safari tarayıcısı ortak çalışacak. Yani bilgisayarda gezdiğiniz sayfaları aynı zamanda iPad’e gönderebilecek, ya da iPad’de gezdiğiniz sayfalara bilgisayardan bakabileceksiniz. Bu sayede adresi kopyala, gönder gibi zahmetlere girmeden spesifik sayfaları kolayca transfer edebileceksiniz.

Aslında bu özelliğin gelişen bulut teknolojisinin güzelliklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bir diğer tanıtılan özellik ise çevrimdışı okuma listesi. iOS 5 ile birlikte hem iOS‘a hem de Lion ile Mac‘teki Safari‘ye gelen Reading List, yani okuma listesi özelliği artık çevrimdışı çalışabilecek.

Okuma listesine kaydettiğiniz sayfası komple kaydedecek, böylece internete bağlı olmadığınız anlarda da kolayca bellekten göstererek okumanızı sağlayacak. Basit bir çalışma mantığına sahip olan bu sistemin de kullanılabilirliği arttırdığını söyleyebiliriz.

{pagebreak::5}

Do Not Disturb

Rahatsız edilmek istemiyorsanız bu özelliğin çok işinize yarayacağını söyleyebiliriz. Do Not Disturb ile birlikte telefonun sessizlik ayarlarıyla detaylıca oynayabileceksiniz. Örneğin belli günler ya da belli saatler kimse tarafından rahatsız edilmek istemiyorsunuz. Özelliğin saatini kurduğunuz zaman o sırada kıyamet kopsa siz telefonunuzda hiçbir bildiri görmeyecek, telefonunuz tarafından asla rahatsız edilmeyeceksiniz.

Bu özelliği genelleme yaparak da kullanabilirsiniz. Yani her pazar beni rahat bırak diyebilirsiniz. Ya da belli günler bir kursa gidiyorsanız o sırada rahatsız edilmenizi engelleyebilirsiniz. Tabii uygulama içinde istisnalara da açık kapı bırakılmış. Yani ben rahatsız edilmek istemiyorum ancak annem ararsa da görmek isterim diyeblirsiniz. Bunun için de favori listesi oluşturmanız istenecek. Favori listesine eklediğiniz kişisel size rahatsız edilmediğini saatlerde de ulaşabilecek. Böylece olası aile kavgalarının da önüne geçilmiş olacak diyebiliriz.

Arama ekranı


Arama ekranında da değişiklikler yapılmış. Biri sizi aradığında eğer açacak durumda değilseniz size hazır seçeneklerden oluşan bir menü çıkacak. Sizi arayan kişiye beni 5 dakika sonra ara, 1 saat sonra ara, ben seni ararım gibi hazır mesajlardan göndrerek kişiye o an meşgul olduğunuzu yüzüne kapattıktan sonra hızlıca açıklayabilirsiniz. Bir de daha sonra hatırlat seçeneği bulunuyor ki arayan kişiyi bana bir saat sonra hatırlat ya da bulunduğum mekandan ayrılınca hatırlat gibi seçenekler mevcut.

{pagebreak::6}

3G/4G ile FaceTime bağlantısı

FaceTime’ın ilk kullanılmaya başladığı zamandan beri eleştirilen en büyük eksisi sadece Wi-Fi bağlantılarında kullanılıyor olmasıydı. iOS 6 ile birlikte bu sınır kalkıyor ve 3G ya da 4G bağlantısıyla FaceTime kullanmak mümkün hale geliyor. Böylece FaceTime aracılığıyla yolda da konuşmak mümkün olacak. Zaten FaceTime dışında Tango gibi, Skype gibi uygulamalar bu hizmeti veriyordu. Şimdi FaceTime’ın da bu özelliği sunması, kullanılabilirliğini artıracaktır.

Tam Ekran tarayıcı

iPhone’un küçük ekranı bulunduğu için tarayıcıyı ne kadar büyütsek o kadar kar diyebiliriz. Yeni güncelleme ile birlikte Safari‘yi tam ekran yapıp yatay ya da dikey olarak gezinmek mümkün. Tam ekranda az da olsa bir yer tasarrufu sağlanıyor diyebiliriz.

iPhone’um nerede?


iPhone’um nerede uygulamasında artık cihazı takip etmek, izini sürmek mümkün. Bulunduğu noktadan itibaren eğer hareket halindeyse harita üzerinde kırmızı çizgi bırakarak ilerliyor. Böylece nereden nereye, nasıl gittiğini kolayca görmüş oluyoruz.

Passbook

Muhtemelen bizde işlemeyecek, belki de yapılacak yatırımlarla kullanılması sağlanabilecek bir sistem. Tamamiyle marka, indirim, kartların bir arada tutulmasını sağlayan bir uygulama.

{pagebreak::7}

Yeni arayüzlü Store’lar


App Store, iBooks Store, iTunes Store gibi mağazaların tasarımları da elden geçiriliyor. Yeni iOS 6 ile birlikte daha modern ve kullanışlı tasarıma sahip olacaklarını söyleyebiliriz.

Photostream

Artık fotoğraf yayınınızı Apple ID’li arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. İsterseniz tamamını isterseniz de sadece seçtiğiniz fotoğrafları paylaşabilir ve onlara yorum yazabilirsiniz. Örneğin arkadaşınıza fotoğrafınızı paylaştınız. O da iPad ya da iPhone’u üzerinden fotoğrafa yorum yapabiliyor. Siz de fotoğrafa girdiğinizde yan tarafta fotoğrafa yapılan yorumları okuyabiliyorsunuz. Güzel bir özellik olduğunu söyleyelim.

Ne zaman çıkacak?

iOS 6, bu yılın sonbahar aylarında çıkacak. Tahminimizce tıpkı iPhone 4S’te olduğu gibi Ekim ayında yeni iPhone modelinin tanıtımıyla birlikte indirilmeye sunulacaktır. Ancak geliştirici hesapları olanlar için belirtelim iOS 6’nın betası şimdiden yayımlandı. Yani eğer bir Apple geliştirici hesabı edinirseniz iOS 6’yı beta olarak bugünden itibaren kullanabilirsiniz.

Hangi cihazlara uyumlu olacak?

Öncelikle ilk iPad‘in maalesef desteklenmeyeceğini belirtelim. iOS 6 güncellemesi iPad 2, iPad 3, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S ve dördüncü nesil iPod Touch için yayımlanacak. iOS 5’in kullanılabildiği iPad 1 ve üçüncü nesil iPod Touch artık iOS 6’ya geçemeyecek.

Siri’nin iPad versiyonu da sadece iPad 3 ile kullanılabilecek. iPad 2’de Siri özelliği kullanılamayacak.

:: iOS 6’yı nasıl buldunuz?