Günlük hayatta çoğumuz Linux‘u bilgisayarda kullanmasak da, mobil tarafta Android ile her gün hatta her saat bizimle birlikte oluyor.
Linux ve Linux‘un çekirdeği olan Kernel bugün dünyanın en önemli yazılımlarından bir tanesi. Karnel; uzay gemileri, dronelar, akıllı saatler, akıllı telefonlar, tabletler, arabalar gibi bir sürü aletin ve aracın çalışmasını ve onların yönetimini sağlar. Neredeyse her alanda ücretsiz kullanıma açık olan Linux‘u elbette bugüne getiren önemli isimler var.
:: 2015’in en popüler Linux dağıtımları burada!
6. Tux
Aslında Linux‘un maskotu olan Tux 1996 yılının başında, Linus Torvalds tarafından ortaya atıldı. Bir maskota ve sembole ihtiyacı olduklarını düşünen Linux-Kernel Mail Listesi, değişik hayvanları düşündüler. Ama son söz Linus Torvalds‘ın oldu. Maskot olarak penguen seçildi. Bu penguenin hımbıl, yeni yemek yemiş ve mutlu bir şekilde oturan bir penguen olması gerekiyordu. İsim olarak Tux verildi (T)orvalds (U)ni(X). Daha sonra Tux ilk defa Larry Ewing tarafından GIMP‘de kaleme alındı.
{pagebreak::1}
5. Klaus Knopper
Aslen Avusturya’lı olan Knopper, Almanya’da yaşıyan bir geliştirici. Görme engelli olan eşi için geliştirdiği, Knoppix ve Adriana Linux‘un kurucusu.
Knoppix, Ubuntu gelmeden önce Linux kullanmaya başlayanlar için çok özel bir dağıtımdı. Çünkü ilk defa bize canlı deneme imkanını sundu. Bu demek oluyordu ki hiç bir şekilde kurulum yapmadan Knoppix‘in bütün işlevlerini tek bir CD ile deneyebilirdik. Bu Linux dünyası için inanılmaz bir gelişmeydi. Bu sayede dağıtımlar yeni kullanıcıların dikkatini çekmeyi başarmıştı.
Bugün Klaus Knopper sayesinde Linux dağıtımlarını canlı bir şekilde, hiçbir şeye format atmadan deneyebiliyoruz.
{pagebreak::2}
4. Lennart Pottering
Almanya’lı olan Pottering, takip bile edilmesi zor olan birçok kodu Linux dünyasına kattı. Yeni çıkacak olan Kernel‘leri ve Linux sistemlerindeki bir çok hatayı tek başına çözdü.
Şuanda bütün Linux sistemlerinde kullanılan init ve systemd‘yi yazan Pottering, Linux dünyasında bir süre fikir ayrılığına yol açtı. Daha sonra herkes Pottering‘e systemd konusunda katılmak zorunda kaldı.
Ayrıca Lennart Pottering; Pulseaudio‘yu, Linux‘un ses server’ını, Avahi‘yi ve zeroconf denilen ayarlarını kendi yapan internet sistemini bizelere sundu.
{pagebreak::3}
3. Jim Zemlin
Zemlin aslında bir geliştirici değil. Kendisi Linux Vakfı’nın kurucusu ve şuanda Linux dünyasının en önemli isimlerinden biri.
Jim Zemlin‘in yönetimi altında Linux dünyası bugün ki haline daha rahat bir şekilde geldi. Çünkü önemli ve kilit geliştiriciler, Zemlin‘in sağladığı sponsorlar sayesinde kendilerini Linux’a adadılar. Ayrıca Zemlin, Linux Vakfı’na diğer firmaların aralarında kurduğu bir köprü niteliği verdi. Bu şekilde Linux için hem işbirliği, hem de çıkan ürünlerde rekabet sağlandı.
İnsanlar Zemlin‘i Linux‘un patronu olarak görebilir. Fakat O, kendisini Linux‘un “hademesi” olarak görüyor.
{pagebreak::4}
2. Greg Kroah-Hartman
Greg K-H, Linux dünyasının veziri olarak bilinir.
Linux için bugüne kadar sayısız iş yapmış olan Greg; USB, sürücü çekirdekleri, hata ayıklamaları, sysfs – kobject ve kref‘i şuanki haline getiren kişidir.
Greg‘in diğer bir işi de donanım üreticilerini ziyaret etmektir. Onları, ürünlerini Linux‘a uyumlu hale getirmek için ikna eder. Eğer bir Linux kullanıcısıysanız ve bilgisayarınız, taktığınız ürünü hemen tanıdıysa, bu Greg‘in sayesinde olan bir şeydir.
{pagebreak::5}
1. Linus Torvalds
Listemizdeki hiç bir ismin Linus Torvalds olmadan bir kıymeti yok.
Linus Torvalds şuanda dünyanın her yerinde kullanılan Linux Kernel‘ın yazarıdır. Ayrıca Kernel‘ı daha hızlı geliştirmek ve geliştiricilerle sürekli etkileşimde olabilmek için “Git” isimli kaynak kontrol sistemini yazmıştır.
Bugün dünyanın en önemli isimlerinden sayılan Linus, 2012 yılında Milenyum Teknoloji Ödülüne ve 2014 IEEE Bilgisayar Öncüsü Ödülüne layık görülmüştür.
Linux zaten kernelin ismi. "Kernel" diye ayrica bir sey yok.Windows NT Kernel neyse Linux Kernel de o.Linux distrolar Linux kernelinin uzerine çoğunlukla GNU toollarını kullanilarak olusturulmus işletim sistemleridir.
Biri Penguen diğeri Robot :)) Tuhaf :=)
Linux çok gereksiz bişey bence Windows varken ne gerek var böyle saçma şeylere.
siz kullanmasanızda bende tek tercih Pisi Linux…
sponsör
richard stallman, alan cox, eric raymond, denis ritchie, miguel de icaza gibi isimleri goremedik?…
Richard Stallman'i unutmuş gibisiniz….
Sen kimsin ki
Pardus Kurumsal 5 ve Pisi Linux 1.2 kullanıyorum 🙂
Peki Kernel yazılması çok mu zor ki kimse bu işe girişmiyor. Madem devletler özgür yazılım diyor işin çekirdeğinden bailaması gerekmez mi?
Cnn deki Penguen Belgesellerden esinmis olabilirler
gelgelelim bugün ki en iyi dağıtım windows vista ayarında bile değil
Fanlardan rica ediyorum, herhangi bir sistemi kötüleyen veya göklere çıkaran bir yorum yapmayın. Burada konu sistemler değil, Linux'un gelişmesine katkı sağlayan bazı şahıslar.