Veri depolama çözümleri ile bilinen EMC adlı firmanın, dünyaca ünlü pazar araştırma şirketi IDC’ye yaptırdığı çalışmada 2010 yılında tüm dünyada üretilecek dijital verinin büyüklüğü araştırıldı.

IDC’nin vardığı sonuca göre 2010 yılında tüm dünyada yaklaşık 1.2 zettabyte boyutunda dijital veri üretilmiş olacak.

1 Zettabyte, 1 trilyon Gigabyte ediyor

Zettabyte’ın ne manaya geldiğini bilmeyenler için kısaca anlatalım. 1 zettabyte, 1 trilyon GB’lık veri anlamına geliyor. 1’in yanında 21 adet sıfır koyarsanız elde edeceğiniz sayıya zetta deniliyor.

1,2 Zettabyte’lık verinin ne kadar GB ettiğini öğrendikten sonra bu miktarın neye tekabül ettiğini biraz inceleyelim.

{pagebreak::1,2 zettabyte ile neler yapılır?}

1,2 zettabyte ile neler yapılır?

IDC’nin yayınladığı sonuçlara göre 1,2 zettabyte’lık veriyi oluşturabilmek için dünyadaki tüm insanların 100 yıl boyunca aralıksız olarak Twitter’a 140 karakterlik mesajlar göndermesi gerekiyor. (Bir kişi günde ne kadar veri üretiyor?)

1,2 zettabyte’lık veri nereye sığar diyorsanız, 16 GB’lık iPad’lerden yaklaşık 75 milyar adedi bir araya getirince bu veri ancak içine sığıyor. 75 milyar adet iPad ise yaklaşık 41 adet futbol sahasını kaplıyor.

Dünya ile Pluto arasındaki uzaklık yaklaşık 40 trilyon km

“1,2 zettabyte’lık bir video ne kadar sürer acaba?” diye soran IDC yetkilileri 24 adlı dizinin aralıksız olarak 125 milyon yıl boyunca yayınlanması sonucuna ulaşmışlar.

1,2 zettabyte ile ilgili bir ilginç veri de bunların kağıt üzerine dökülmesi halinde neler olacağı hakkında. 2000 sayfalık bir belgenin 707 trilyon adet kopyası çıkarılırsa 1,2 zettabyte’lık veriye eşdeğer oluyor. Bu 707 trilyon adet kopya uç uca eklenirse Dünya’dan Pluto gezegenine kadar 16 kere gidip gelinebiliyor.

:: Üretilen dijital veri miktarının bu kadar artması hakkında ne düşünüyorsunuz?