SSD teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Piyasaya çıktığı ilk günden bu yana kapasiteleri artan SSD’ler artık farklı bir boyuta ulaşmaya başladı. Çeşitli markalar farklı kapasitelerle SSD’ler üretirken bazı şirketler ise artık sınırları zorluyor.
Nimbus Data tarafından üretilen yeni Solid State Drive (SSD) kapasitesiyle rekor kırmaya hazırlanıyor. Yeni sürücünün 2022 yılı bitmeden önce tanıtılmasını bekleniyor.
Samsung, yeni SSD’si ile hız rekorlarını kırdı!
Önde gelen teknoloji üreticisi Samsung, gücünü PCIe 5.0 aracılığıyla alan yeni SSD'si ile hız rekoru kırdı.Nimbus, 200 TB’lik SSD’sini 2022 yılı bitmeden tanıtacak
Nimbus Data, kapasitesiyle rekor kıracak olan yeni SSD modelini 2022 yılı bitmeden tanıtmayı planlıyor. Şirket CEO’su Thomas Isakovich konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Çığır açan 100 TB’den daha fazla kapasite, performans ve enerji verimliliği sağlayacak 100 TB SSD’nin halefi üzerinde çalışıyoruz. Bu yeni nesil SSD’yi 2022’de sunmayı umuyoruz”
Isakovich, yeni sürücü hakkında detay vermekten ise kaçındı. Yeni sürücünün 100 TB ExaDrive DC gibi 3.5 inçlik bir model olup olmayacağını, SATA veya SAS arabirimiyle mi sunulacağını henüz bilmiyoruz. Yeni SSD’nin fiyat etiketi konusunda da henüz bir açıklama yapılmadı.
2020 yılında verdiği bir röportajda Isakovich, 200 TB’ye işaret etmişti. 2021 yılında gelmesi beklenen 200 TB’lik SSD, pandemi nedeni ile bu yıla kadar ertelendi. Hayatın tekrar normale dönmeye başladığı bu günlerde, şirket de planlarını tekrar işleme koymuş gibi görünüyor.
Daha az güç, daha fazla kapasite
200 TB SSD, çok daha az güç tüketerek, daha az soğutma gerektirerek ve daha az enerji harcayarak 3.5 inçlik sabit disk sürücülerinin tamamının yerini alabilir. Bu konuda en büyük sınırlayıcı ise fiyat etiketi olacaktır. Şirketin 100 TB’lik SSD’sinin fiyatının ABD’de yaklaşık 40.000 dolar olduğunu düşündüğümüzde, yeni SSD’nin fiyatı çok daha uçuk rakamlara ulaşabilir.
Peki siz artan SSD kapasiteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
SSD’ler çok hassas ve kısa ömürlü. Ayrıca veri kurtarmak ta baya sıkıntılı. Pat diye verileriniz uçabiliyor. 2.disk olarak hdd kullanıyorum. Onun için Hdd hala vazgeçilmezim.
kanka ssdler kısa ömürlü mü olurmuş güldürme. bilinmeidk marka alırsan kısa ömürlü olur m2 ler kenarda iyi bir markadan alırsan 2.5 inçlik ssdler bile en yoğun kullanımda 10 yılın üstüne çok rahat çıkabiliyorlar. samsung, wd, kioxia(toshiba) ….. ve daha fazlası. bu markalar asla seni yarı yolda bırakmazlar ki wd bozulursa veri kurtarmayı ücretsiz yapıyor. umarım vazgeçemdiğin hddleri bilgisayar çalışıyorken çok oynatmıyorsundur. çünkü en ufak bi darbede bozulma olasılıkları ssdlere göre yüzlerce kat daha fazla. içerdeki plakalardan biri çizildimi geçmiş olsun , veya sektörler öldümü verilerine veda et. o nedenle ssdler fiyat haricindeki her konuda harddiskten çok daha önce
7/24 açık bir bilgisayarda 3 yıldır 2 adet 3.5′ ssd kullanıyorum.
Kısa ömürlü derken? Samsung evo 970 falan aldım 3 sene önce 1700tl ye bor baktım garanti belgesine 5 yıl garantisi var hangi elektronik üründe 5 yıl garanti var. Beyaz eşyalarda bile o kadar yok ki garantisi biter bitmez bozulacak diye bir şey de yok bazen garantisi bittikten sonra 2 3 sene daha sorunsuz çalışıyor cihazlar.
Ne hikmetse 10 yıl önce de hdd devri kapanıyordu? Hdd hem son kullanıcı hem de veri depolama merkezleri için önemli çünkü ssd hala pahalı ve hdd hala ucuz. 240 gb ssd’de Windows’u kurup 1 tb hdd ile depolama yapan bir sürü insan var. Oyuncular bile hdd kullanmak zorunda çünkü oyunlar yavaş yavaş 100 gb’yi aşıyor adam sürekli sil kur sil mu yapacaktı. İster 1000 tb ssd çıkartsınlar o fiyatlar hdd seviyesine gelmediği sürece kimse devir filan kapatamaz.
Kısacası ev kullanımı için dizayn edilmemiş.
SSD fiyatları pahalı olduğu sürece HDD devri kapanmaz en azından Türkiye de
Bir alt modeli 40 bin dolar ise çıkışından bir 10 yıl sonra belki alınabilir
Bir şeyin kapasitesini 10 katına çıkartıyorsunuz. İyi güzel de fiyatı da 30 katına çıktı mı pek bi anlamı kalmıyo.
Bunlar hep meta nın suçu. Meta gelecek diye 1 peta byte lık ta çıkaracaklar göreceksiniz. Çıksın da 1 Tb olanı ucuza alırız.
Bundan 2 3 sene önce deseler ki, ekonomik krizin etkileriyle domates, biber, patlıcanın kg ile alma devrinin biteceğini, tane ile alınır olacağına kimse inanmazdı. Ayranın yok içmeye, 40bin dolarlık SSD kullanacaksın, hade be oradan! Bu ekonomik zor dönemde elindeki teknolojik alet bozulsa, yerine yenisini koyabilecek misin, oradan haber ver. 🙂
Gerçekten çok doğru, bozulanın veya eskiyenin yenilenmesi inanılmaz güç artık.Çok depresif bir durum.
HDD devrinin kapanacağını sanmam. Günümüzde sunucularda kullanılan SAS disklerin kullanım ömrünün, server ssdlerin kullanım ömürlerine kıyasla daha uzun olduğunu düşünüyorum Tüm piyasayı ele alacak olursak ticari yani sunucu tarafı ve son kullanıcı ssdlerin harddiskleri sileceğini sanmam Mekanik disklerin yani hddlerin kalkması için ssdlerin önünde 2 engel var
1 maliyet
2 kullanım ömrü
Aslında server SSD tarafında işler daha iyi normal ssdlerden çok daha uzun ömürlüler, ama burada karşımıza son kullanıcı tarafındaki ssdlerin zayıflığı göze çarpıyor. Son kullanıcınında 2500 3000 TL verip Samsung Kingston vs marka server SSD alamayacağını düşünürsek şu an harddisklerin tarih olacağını düşünmek gerçekçi olmaz. Kısacası ssdlerin ticari ve son kullanıcı tarafının dahada evrilmesi lazım…
Not günümüzde son kullanıcı hızlı sistem talebinden dolayı depolamada feragat ederek SSD kullanımına yönedildi ama bu genelde kökden SSD ye geçmek şeklinde olmadı. Salt Windows için SSD takıp yanına bir adette bol gigabyte lı harddsik temin etti. Bu mantıklı bir çözüm. Yani son kullanıcı depolama ve Media yedekleme için harddisk kullanıyor diyebiliriz.
daha fazla güç+daha fazla yer daha mantıklı