İçinde bulunduğumuz bu yıl programlar konusunda da büyük yeniliklere ev sahipliği yapacak. 2009‘un kriz yılı olarak adlandırılması oyun piyasasında olduğu gibi yazılımcıların da ürünleri konusunda çekingen bir satış strateji izlemesine neden oldu.

Ertelenen programlar ve ara sürümler yüzünden tüketiciler geçtiğimizi yılı pek verimli geçiremedi. Ancak 2010’da uzun süreden beri beklenen birçok yazılım en sonunda piyasaya sürülecek.

Her biri oldukçta iddialı

Bunların içerisinde, Office 2010, Chrome OS, Firefox 4, Ubuntu Lucid Lynx gibi programlar da bulunuyor.

Bu yılı farklı yapan en büyük özellikle ise bahsi geçen programların bazılarının devrim niteliğinde özellikler de taşıyacak olması. Sizin için 2010 yılına damgasını vuracak yazılımları bir araya toparladık…

{pagebreak::Microsoft Office 2010 }

Microsoft Office 2010

Artık bir Microsoft klasiği haline gelen Office, 2010 sürümüyle birçok yenilik yapmayı hedefliyor. Beta olarak da denediğimiz programı beklememizin en büyük nedeni, her programın farklı cloud computing (bulut bilgiişlem)sistemine sahip olması.


Office 2010 şirket içi sosyalleşmenin yollarını arıyor

Artık, bu programlar yardımıyla hazırladığınız dosyaları, Microsoft serverlarına yükleyip, sadece tek bir link karşılığında istediğiniz kişiyle paylaşabileceksiniz.

Daha hızlı çalışan Office 2010, sosyal ağlarla bağlantı sağladığı gibi web üzerinden, aynı dosyayı iki kişinin kullanmasına da izin veriyor.

Örneğin bir Excel belgesindeki aynı işlemi, oluşturduğunuz server sayesinde iki farklı bilgisayarla kontrol edebileceksiniz. Powerpoint‘de ise, yaptığınız sunumları için bir server oluşturup canlı olarak istediğiniz kişiye onları

{pagebreak: Windows Live Messenger 2010 }

 

Windows Live Messenger 2010

MSN ya da yeni adıyla Windows Live Messenger özellikle ülkemizde en çok kullanılan online sohbet programı. Seveni kadar sevmeyeni bol olsa da, arkadaş listemiz nedeniyle bu programı kullanıyoruz.

Son birkaç sürümdür sadece ufak değişikliklere maruz kalan sohbet programı bu yıl köklü bir evrim geçirecek. Aynı Office‘te olduğu gibi MSN 2010‘da da sosyal ağlara daha önem verildi.


Sosyal ağlar artık sohbetlerin değişmez bir parçası olacak

Bing arama motorunun özelliklerini kullanmaya başlayan Live Messenger‘la artık resimleri çok daha rahat bulabileceksiniz.

Sohbet ekranın üzerinde ise dinlediğiniz şarkı dışında Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda yaptığınız değişiklikler de yazmaya başlayacak.

{pagebreak::Photoshop CS 5}

Photoshop CS 5

Bilgisayarla belirli bir seviyenin üzerinden ilgilenen her kullanıcı Photoshop‘a en azından bir kez ihtiyaç duymuştur. Bu kemikleşmiş program, her yeni sürümüyle daha kolay ve rahat bir kullanım sağlamayı hedefliyor.

Ancak yazılımın bir önceki sürümü olan CS4 kullanıcılar tarafından istenilen başarıyı bir türlü gösteremedi. Bunda biraz alışkanlıklarında payının olduğunu fark eden Adobe bu yıl çıkartacağı CS5‘le kullanıcılarının gönlünü almayı hedefliyor.

Programın en önemli yeniliği artık 64-bit sistemini kullanması. Bilgisayarı fazla güçlü olmayan kullanıcılar PS kullanırken, yavaşlama sorunları yaşıyordu.


CS 5’in yeni kopyalama özelliği

Adobe bu durumu çözmek için, işlemci dışında PS çalışmalarınız sırasında ekran kartınızın da hesaplamalara dahil olmasını sağladı.

Ayrıca, programda bulunan PatchMatch özelliği devrim niteliği taşıyor. Bu şekilde, resimler üzerinde çok az bir işaretleme yaparak nesnelerin yerini değiştirmek mümkün olacak.

{pagebreak::Internet Explorer 9}

Internet Explorer 9

Microsoft, Avrupa Birliği‘nin verdiği karar sonucunda internet tarayıcıları pazarındaki üstünlüğünü kaybetti. Artık tekel olmayan bu uygulama, eski günlerine kavuşmak için birçok değişikliğe gitmeyi düşünüyor.

Kesin çıkış tarihi şimdilik belli olmayan Internet Explorer 9, rakipleriyle kıran kırana bir yarışa girecek. IE 9’in bu konuda attığı ilk adımlardan birisi yeni nesil HTML standartlarını da destekleyecek olması.


IE kaybettiği tahtı geri kazanabilecek mi?

Firma yeni tarayıcısında HTML 5 özelliklerine sahip olacak. Java üzerinde yapacakları yeni ayarlamalarla birlikte yapımcı ekip IE9’un bu uygulamaları rakiplerinden daha hızlı çalıştırmasını hedefliyor.

Tarayıcı CSS‘i daha fazla bağrına basacak, Microsoft bu konunda daha fazla destek ve özellik vaat ediyor. Son olarak da her zamanki gibi, daha fazla grafik ve görsel efekt şöleni programın içerisinde yer alacak.

Hız sorununu da yapımcılar DirectX özelliklerini kullanarak çözmeyi düşünüyor.

{pagebreak::Windows Mobile 7}

Windows Mobile 7

Uzun süreden beri yapım aşamasında olan bir başka yazılım ise Microsoft‘un Windows Mobile 7 işletim sistemiydi. Piyasada dişli rakipleri bulunan bu program, mobil piyasaya damgasını vurmayı hedefliyor.

Program 6.5 sürümünden farklı olarak, tüm ara yüzünü ve görünüşünü değiştirecek Eklenecek olan Smartsearch özelliği sayesinde, telefonun programlarına daha rahat ulaşabileceksiniz.


Mobil kullanıcıların gönüllerini almaya çalışıyor

Ancak Windows Mobile 7‘nin belki de en büyük artısı, dokunmatik ekranlar konusunda olacak. Multi – Touch (çoklu dokunma) özelliğini de destekleyecek olan firma, dokunmatik ekran tecrübesini tamamen değiştireceğini de iddia ediyor.

Yapımcı ekip, internet ve internet uygulamalarının rakiplerinde olduğu gibi çok daha uyumlu hale getirmeyi de planlıyor.

{pagebreak::Chrome OS}

Chrome OS

Google birkaç yıl önce, internet sektörüyle yetinmeyip başka alanlarla da gireceğini açıklamıştı. O zaman  duyanlar için uçuk fantezi gibi görünen bu durum şimdi ise fazlasıyla gerçek.

Firma ilk önce Chrome adında bir tarayıcı için kolları sıvadı daha sonra ise sadece notebook’ları hedef alan Chrome OS işletim sisteminin çalışmalarına başladı.


Cloud Computing için sağlam bir adım atacak

Uzun süreden beri adı duyulan ancak kendi görünmeyen  Chrome OS nihayet bu yıl içerisinde ortaya çıkacak. Linux bazlı çalışan işletim sistemi, en büyük rakibini pratiklik ve hız sayesinde yenmeye çalışıyor.

Google’ın bu sektörde ün salmak için özel internet seçeneklerini kullanmayı düşünüyor. Ancak bu işletim sisteminin en ilgi çekici yanı ise, neredeyse tüm işlemlerini bulut bilgiişlem (cloud computing) sistemi üzerinden yapacak olması. Firma hızı ve kolaylığı bu sayede yakalamaya hazırlanıyor.

{pagebreak::Firefox 4.0}

Firefox 4.0

Şu anda piyasanın en etkili ikinci tarayıcısı olan Firefox‘da 4.0 sürümü için kullanıcılarını epey süredir bekletenlerdendi. Ancak insanları bu programı beklemek konusunda şikayetçi değil hatta hatasız bir sürüm için fazlasıyla sabırlı olmaya bile razılar.

Bunun en büyük nedeni ise firmanın yapacağı özellikleri açıklaması oldu. Firefox 4.0’daki en kolaylık sağlayacak olan değişiklik sekmeler teknolojisinde olacak. Artık her sekme kendi ayarlarına sahip olabilecek, bu şekilde program daha performanslı çalışabilecek.


Firefox daha kişisel ve pratik olacak

Jetpack adlı ara yüz sayesinde ise, Firefox üzerinde kurulu olan tüm eklentileri rahatça kontrol edebileceksiniz. Önceki sürümlerdeki en büyük sorunlardan ikisi bu şekilde ortadan kalkmış olacak.

Ayrıca, sayfa içerisindeki yazıları aramak için hazırlanan kutucuk ise ekranın üst kısmına yerleştirildi.

{pagebreak::Ubuntu Lucid Lynx}

Ubuntu Lucid Lynx

Linux kullananlar basit ve hızlı kullanımdan dolayı genelde Ubuntu‘yu tercih ediyor. Açık kaynak kodlu, bu programın en büyük iddiası sadece 10 saniyede bilgisayarı açacak olması.


Ubuntu daha hızlı açılmayı hedefliyor

Biraz daha Windows‘a benzeyen sayesinde Linux’in en büyük sorunları da çözülmüş olacak. Lucid Lynx‘le birlikte Ubunto çok daha hızlı ve görsel bir çalışma şekli sunmayı hedefliyor.

Yeni gelecek olan sürücü destekleri de kullanıcıların yüzünü güldürecek. Özellikle Nvidia sürücülerine daha fazla destek verilmesi de bu konudaki iyi gelişmelerden biri. Lucid Lynx, daha iyi güç yönetimi ve sanallaştırma konusunda da iddialı.

:: Bu programlardan en çok hangisini bekliyorsunuz? Listeye eklemek istediğiniz program var mı?