Yeni mobil işletim sistemlerinin dahil olmasıyla iyice kızışan mobil cihaz pazarı, kullanıcıların daha fonksiyonel sistemlere ve telefonlara kavuşmasında önemli rol oynadı. 2010 için yol haritalarını birkaç ay öncesinden çizen ve tüketicileri yönlendirme çabasına giren markalar, pazar paylarını artırma amacından ziyade koruma endişesi taşımaya başladılar. Hem fiyat hem de fonksiyonellik olarak tüketiciye olumlu yansımaları görülen pazarda 2010 yılında ses getirmesi beklenen cihazları sizler için derledik.
Motorola Droid
Motorola’nın Androidli amiral gemisi Droid, firmanın pazarda yeniden eski iddialı konumuna kavuşabilmesi açısından oldukça önemli bir hamleydi. Duyurulduğu günden itibaren Android 2.0’ın da ilk olarak kullanılmış olmasının yarattığı heyecanla büyük ses getiren cihaz, Amerika’da kasım ayında satışa sunulduktan sonra ciddi bir satış rakamına da ulaşmayı başarmıştı.
3.7 inç kapasitif dokunmatik ekranı, QWERTY klavyesi, GPS ve Wi-Fi özellikleriyle üst düzey donanıma sahip olan Droid, otomatik odaklamalı ve çift ledli 5 megapiksel kamera gibi özellikleri ile de multimedya işlevinden geri kalmıyor.
Biraz rötarlı bir şekilde olsa da ülkemize giriş yapacağı açıklanan cihaz, nisan ayında sözleşmesiz olarak satılmaya başlanacak.
{pagebreak::Google Nexus One}
Google Nexus One
Güçlü donanımının yanında Google etiketini taşıması, hiç şüphe yok ki Nexus One’ı popüler yapan konuların başında geliyor. Elbette bu etiketin Nexus One’a fonksiyonellik anlamında birçok olumlu getirisi de mevcut. Web servisleri ile etkileşimi çok daha kolay bir hale getirilen cihazda yer alan Android, işlevsel bir yapıya kavuşmuş. Ayrıca daha önce benzer işletim sistemine sahip cihazlar üzerinde görmediğimiz yeni özellikler ve mobil uygulamalar da yine ilk olarak Nexus One’da görüntülendi. Google, yaptığı açıklamalarda tüm bu özelliklerin yakın zamanda, tüm Android sürümlerinde kullanılabilir olacağının da sinyallerini verdi.
Cihazın pazarlanması konusunda da HTC ile kısmen birlikte hareket eden Google’ın, Nexus One’ı ülkemizde satışa sunma konusunda da pek beklemeyeceği düşünülüyor. Avrupa’da farklı özelliklerle piyasaya sürülecek olan Nexus One’a benzer niteliklerle yılın ilk yarısında sahip olabileceğiz.
{pagebreak::HTC Smart}
HTC Smart
Qualcomm’un kısa bir süre önce açıkladığı mobil işletim sistemi Brew’i kullanan HTC Smart, bu platformun ortaya çıkmasındaki amaca da başarıyla hizmet eden bir cihaz olarak dikkat çekiyor. Qualcomm yaptığı açıklamalarda başarılı tasarlanmış bir işletim sisteminin, düşük performanslı işlemcilerle bile çok başarılı sonuçlar verebileceğini ifade etmiş, Brew’i de bu düşünceden hareketle geliştirdiklerini açıklamıştı.
Söz konusu olan isim dev işlemci üreticilerinden biri olunca konunun ciddiyeti de bir hayli artıyor. Sadece 300 MHz işlemciye sahip olacağı açıklanan cihazın, donanımı itibariyle ucuza akıllı telefon arayan kullanıcıların da tercihi olacak gibi görünüyor. Son olarak CES fuarında görüntülenen Smart’ın ne zaman satışa çıkacağına dair bir bilgiyse bulunmuyor.
{pagebreak::General Mobile Cosmos}
General Mobile Cosmos
Android’e kendi mobil uygulama mağazasını açacak kadar eğilmeye başlayan General Mobile, DSTL1 ile yakaladığı Android başarısının ardından yeni cihazlara yönelmiş durumda. DSTL1’in halefi olan General Mobile Cosmos, Android 2.0 kullanacak. Aynı dönemde piyasaya çıkması beklenen rakiplerinden bir adım geri kaldığı görülen Cosmos’un hiç şüphesiz en önemli kozu yine makul fiyatı olacak.
Wi-Fi, GPS, kullanımı kolaylaştıran sensörler, Trackball kontrolü gibi üst düzey fonksiyonel özelliklerin hiçbirinden taviz vermeyen firma, Cosmos üzerinde 624 MHz işlemci ve 128 MB ram kullanmış. Yılın ilk yarısında vitrinlerdeki yerini alması beklenen cihaz çift sim kartı aynı anda kullanmaya olanak tanıyacak.
{pagebreak::Sony Ericsson Xperia X10}
Sony Ericsson Xperia X10
2009 yılının ikinci yarısında alışılmışın dışında bir akıllı telefon atağına geçen Sony Ericsson, dönemin popüler mobil işletim sistemi Android üzerinde çalıştığını da duyurmuştu. Xperia X10 modeliyle Android’e merhaba demeye hazırlanan Sony Ericsson, PlayNow üzerinde Android’e özel bir bölüm açmayı dahi ihmal etmedi.
2009’un son çeyreğinde kullanıcılarla buluşması beklenen cihaz, sürpriz bir şekilde Şubat ayına ertelendi. Firmaya yakın isimlerden gelen açıklamalar, X10’un ertelenmesine öncelikli olarak, cihazın Android 1.6 üzerinde çalışacağının söylenmesi ve sonrasında piyasa koşulları düşünülerek 2.1’e güncellendikten sonra kullanıcılara sunulması yönünde karar değişikliğine gidilmesinin sebep olduğunu belirtiyorlar.
1 GHz Snapdragon işlemci, Wi-Fi, GPS, 8 megapiksel otomatik odaklamalı led flaşlı kamera, 4 inç kapasitif dokunmatik ekran gibi üst düzey özelliklere sahip olan akıllı telefon, donanımı ile rakiplerinden bir adım önde olacak gibi görünüyor.
{pagebreak::Palm Pre Plus}
Palm Pre Plus
QWERTY klavyesini kayarak açılan ekranının altında gizleyen Palm Pre Plus, CES tüketici elektroniği fuarında ilgi çeken ürünlerden biri olmuştu. Git gide daha fazla oturan ve kullanıcılarına daha fazla işlevsel özellik sunmaya başlayan bir işletim sistemi halini alan WebOS, hiç şüphesiz Palm’ın en önemli gücü. Nokia tarafından satın alınacağı söylentilerine aldırış etmeden yeni modellerini duyuran firma, Pre modelinin güncellenmiş versiyonu olan Pre Plus ile 16GB depolama alanı sunuyor.
Kablosuz olarak arka kapağı üzerinden şarj olabilen cihaz, dokunduğunuz her noktasında alışılmışın dışında özelliklere sahip. 3.1 inç kapasitif dokunmatik ekranı bulunan Palm Pre Plus, Wi-Fi, GPS, led flaşlı 3 megapiksel kamera gibi donanımlara sahip. ARM A8 işlemci ve PowerVR SGX grafik işlemciye sahip olacağı açıklanan akıllı telefonun 600 MHz hızında olacağı belirtiliyor. WebOS 1.35 üzerine kurgulanacak olan Pre Plus yılın ilk çeyreğinde vitrinlerdeki yerini almış olacak.
{pagebreak::Samsung S8200}
Samsung S8200
Symbian, Windows Mobile ve Android ile neredeyse tüm mobil platformlarda etkin rol oynayan Samsung, 2010 yılı içersinde de bu konumunu koruma amacının yanı sıra yeni bir platforma da adım atıyor. 2009’un son çeyreğinde ortaya çıkan ve Bada adı verilen mobil işletim sistemi, Samsung bünyesinde geliştiriliyor olması sebebiyle de firma adına büyük önem taşıyor.
Üretim çeşitliliğini artırmanın yanı sıra mevcut yüzdelerin bir kısmını da Bada’ya kaydırmayı düşünen Güney Koreli üretici, bu doğrultuda ilk cihazı Samsung Bada S8200’ü yılın ikinci çeyreğinde satışa sunacak. 1 GHz Snapdragon işlemci, Wi-Fi, GPS, 5 megapiksel otomatik odaklamalı ve flaşlı kamera gibi özelliklere sahip olacağı duyurulan S8200, Samsung’un benzer özelliklerdeki akıllı telefonlara kıyasla daha düşük bir bedele sahip olması bekleniyor.
:: Sizin almayı düşündüğünüz mobil cihaz hangisi? SDN üyeleriyle paylaşın.
Haziranda iPhone 4g gelicek ve buradaki bütün cihazlar böyle haber köşelerinde kalacak…Bu sene 4.5 milyar download beklenen appstore ve cydia olduğu sürece kimse iPhone’un önüne geçemez…