Grafik tasarımda son yılların parlayan yıldızı flat tasarım trendi. Bu trend; köşeli, düz, keskin çizgili yapısı ve ağırlıklı olarak pastel renk kullanımı ile tanımlanabilir. Microsoft‘un Windows arayüzünde yaptığı devrimsel değişimi de bu tasarım anlayışına örnek olarak göstermek mümkün.
Bu değişimin önemli bir nedeni ise tablet ve mobil cihazların yoğun şekilde kullanılması. Bu durumda köşeli, düzgün ve ince tasarımlar çok daha rahat şekilde algılanabiliyor.
2013 yılı başlarında ön görülen renkli, flat tasarımlar ve bunlardaki göz yoran fazlalıklardan arındırılmış tasarımlar tercih edildi. Köklü firmaların yıl içinde eski logolarından vazgeçerek yeni logolarını ardı ardına tanıtması bu trende ayak uydurduklarının bir göstergesi.
YouTube
Dünya üzerinde en çok tercih edilen video izleme sitelerinin başında gelen YouTube, Ağustos ayında görücüye çıkartmış olduğu yeni logosunda, Flat tasarıma giderken; bu logo yüzde yüz keskin köşelere sahip değil. Yeni YouTube logosu, Flat tasarımdan bir nebze olsun ayırıarak köşelerde hafif yuvarlak bir yapı sunuyor. YouTube yeni logosunda; ince ve sade bir font olarak Google’ın resmi fontlarından Roboto’yu kullanmış. Kısacası YouTube logosu gerçekten tertemiz ve pek leziz!
Motorola
Google, Motorola’yı satın aldıktan sonra 1 yıl logosunu değiştirmedi ve zamanı geldiğinde ikinci bir logo ile karşımıza çıktı. Motorola logosu, firmanın harf ve resimsel ögeler kullanılarak sembolleştirilmesinimerkez alır. Tasarım dünyasında 2013 yılını rengarenk olarak tanımlayabiliriz ve bu rengarenk dünyada yerini alan Motorola’nın ikinci logosu Google logosundaki gibi sıcak ve renkli bir yapıya sahip.
Logodaki yenilikler ise şöyle; ilk logoda mor daire üzerine “M” harfi kullanılmıştı ama ikinci ve yeni logoda “M”nin etrafını rengarenk bir daire alıyor. Arka zemin ise beyaz, ayrıca ikinci logoda “ Google Company “ yazısı bulunuyor. Son olarak Motorola logosundaki font yapısı ince ve gayet modern bir yapıya sahip.
{pagebreak:::: 2}
Avea
2004 yılının Şubat ayında kurulan Avea, 2013 yılı Haziran ayının sonlarına doğru “ Hayat Değişir Avea’yla “ sloganı ile yeni logosunu tanıttı.
Yeni logo ile gelen renkli ikonun tasarımı Wi-Fi ve mobil bağlantı sinyali simgesine gönderme yapması dikkatlerden kaçmıyor. Kullanılan oval hatlı ikon, yazı fontu ile uyum içinde olup renkler de Avea dünyasının çeşitliliğini temsil ediyor.
Bir anektod olarak yeni logo hakkında Avea Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk, “ Logomuzu destekleyen yeni sembol ve mottomuz, Avea’nın heyecanlı, umut dolu, rekabete karşı iddialı bir şirket olduğu algısının altını çiziyor” demişti.
Yahoo
Her logo değişimi öncülüne göre büyük farklılıklar içermeyebilir. Bu örneği 20 yıllık logosuna sadık kalarak sadece bir kaç küçük değişiklik ile duyuran Yahoo’da görebilmemiz mümkün. Logoda kullanılan mor renk; tekrardan geçmişteki popülaritesini yakalamak isteyen Yahoo’nun özellikle geleneksel bir tutumdan vazgeçmediğinin bir göstergesi. Ayrıca logoda kullanılan mor renk; asalet, lüks ve itibarın rengidir.
Son olarak şirket blogu üzerinden yapılan açıklamada: “Hem özümüzden çok uzaklaşmamak, hem de yeniliklerimizi yansıtacak bir logo tasarlamak istedik “ diye bir bilgiye yer verildi. Logosuyla modern bir adım atan Yahoo, aynı zamanda geleneklerine bağlılığını da tasarım açısından göstermeyi başarıyor.
{pagebreak:::: 3}
Bing
Arama motorları arasında önemli bir yere sahip olan Microsoft’un arama motoru Bing, geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde açıkcası pek fazla anlam veremediğimiz logosunu ve kurumsal kimliğini değiştirdi.
Logo detaylarına geçmeden önce Bing’in resmi blog’unda yazanlara göre Microsoft,yeni logo için “ çok sayıda çalışma “ düzenlemiş. Blog’a göre yeni logoda kullanılmış olan yazı fontu Microsoft’un kurumsal yazı fontu Segoe’nin özelleştirilmiş sürümü. Bu noktada özelleştirilmeden kasıt; örneğin “i” ile “n” harfleri arasındaki boşluk için detaylandırılacak olursa, Windows logosundaki ile aynı olacak şekilde ayarlanmış.
2009 yılından bu yana kullanmış olduğu eski logoda 2 renge yer veren ama mavi renk tonunun ağırlıklı olduğu Bing, yeni logosunda ise tek bir renk tonu ile yani sarı renk paleti içinde yer alan, bununla birlikte turuncuya da yakın bir renkle kurumsal kimliğini yeniliyor.
B harfine benzeyen ikonu ise daha modern bir yapıya sahip. Detaylı bakıldığında logodaki “Bing” yazısının “b” harfinin üst çizgi kesimi ile ikondaki “b” simgesinin kesimi açısal bazda aynı ve bir uyum içinde.
Gittigidiyor
2001 yılında kurulan ve 2011 yılında çoğunluk hisselerini eBay’e satan Gittigidiyor, eBay’in global marka kurallarına göre ofis yapısını yenilerken, logosunu ve kurumsal kimliğinide güncelledi.
Gittigidiyor logosunda köklü bir değişikliğe giderken, 4 renk kullanıma,modern,basit ve inovatif yapısı ile alışveriş deneyimini çok daha keyifli hale getirmek için tasarlanmış olduğu belirgin bir şekilde göze çarpıyor.
Logoda kullanılan ikonda renk seçimlerinde eBay’i temsel eden kırmızı, sarı, yeşil ve mavi renk tercih edilmiş. Logodaki kullanılan yazı fontu ise senelerce tercih edilen kalın ve tırnaklı fontun tersine ince, oval ve basit bir yapıya sahip. Modern yapısı ve akılda kalıcı sadeliği ile Gittigidiyor’un yeni logosu güzel bir görsel ziyafet sunuyor.
:: 2013 yılındaki logo değişimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu tasarım olmamış.
güzel bir yazı. fakat yararı ne bize
you tube güzel
apple nirde
bing hariç hepsinin yeni logoları iyi olmuş
meraklılarına hitap eden farklı bi çalışma olmuş, yenisini de bekleriyoruz. teşekkürler.
İşte alayı flat stile geçti. iyi oldu aslında, gözü daha az yoruyor.
Bir tek “bing” in yeni logosunu beğenmedim…
gittigidiyor daki illimünatiye for 🙂
seydia, teknoloji kültürün gelişir…
En kötüsü bing olmuş.
YouTube ve Avea nın ki eskiden daha iyimiş
Bence aralarında tek geriye giden yahoo olmuş.
yahoo ve bing daha kötüye gitmiş logo konusunda.Motorola nın değişimini kusursuz yapmış .Avea’nın logo su çok iyi olmuş ancak keşke logoyla beraber daha ince bir yazı fontu seçselermiş daha iyi olurmuş
Güzel bir yazı olmuş, markalarında böyle durumlarını analiz etmiş olduk teşekkürler.
En güzeli Bing olmuş, kötüsü Yahoo. Eski halini daha çok seviyorum.
Güzel güzel
Farklı bir haber olmuş ve bing ciddi manada değişimi ile doğru karar almış
en iyisi bing olmuş
pastel tonlar çok hoş duruyor iyi hyrlsı cnm ya
en iyisi bing ile motorola olmuş bence yahoo! çok vasat kaçmış
Yahooyu yine begenmiyorum
philips neden yok?
philips’in logosu değişmedi sloganı değişti karıştırıyosun kardes
sadece yahoo tersine gitmiş. yahoo nun eski hali flat trend’e daha uygun.
Flat ve sadece bir tasarımı ben de blogum için yapmak istiyorum. Bu logolardan esinlenerek. Nasıl yapabilirim acaba?
bing hariç hepsi de güzel olmuş, devamını bekleriz
Artık Google şirketinin insanlara para verip forumlarda yorumlarını satın aldığına ciddi ciddi inanmaya başladım adam bingin logosunu bile kötülüyor bu kadar olur… Pes! Bu bağnazlıkla anca duvara yoslarsınız. Google beyefendi hepimizin bilgilerini satsın sizde burda onu yüceltin devam edin ben hiçbir Google hizmetini kullanmıyorum Youtube hariç onuda Google mahvetti zaten logosunun bile ırzına geçti eskisi daha iyiydi…
iyiki yazmışsınız değişenleri biz resimlerden anlayamıyorduk 🙂
Güzel bir derleme olmuş. Devamını bekliyoruz.
Logolara revize gelmiş.
Teşekkürler, devamı gelecek
Esenler Belediyesi logosunu unutmuşsunuz. 🙂
logolar gerçekten güzel
Avea’ nın logosu Google Wallet ‘a benziyor
Avea’nın yeni logusunu beğendim
Yahoo’nun değiştiğini haber yapmasanız anlamayacaktık ya Pek birşey değişmemiş onda
Tasarım her geçen zaman daha sade ve minimal bir hal alıyor son dönemki logolar ve değiştirilen kurumsallara da bakıldığında bu etki net şekilde görülüyor şahsım adına bende bu yöne kayan anlayışı çok daha beğeniyorum parlak efektler, karmaşık tasarımlar yerine bu tasarımlar çok daha iyi.
Elinize sağlık genelde hepsi (yenileri) daha iyi olmuş bana göre..
bencede güzel olmuş
“Flat tasarım”ın ne olduğunu pek de bilmiyorsun galiba Samet kardeş? Youtube için söylediğin şey oldukça saçma. Flat tasarım köşeli tasarım demek değildir. Flat kelimesinin sözlük anlamına bak istersen?