Dokunmatik ekranlı telefonları ortaya çıkması ve bu ekranların giderek büyümesi yanımızdan ayırmadığımız mobil iletişim cihazlarımızın dayanıklılığını bir hayli azalttı. Eskiden 3. kattan aşağı atılan bir telefon çizik bile almadan kurtulabiliyorken, günümüzde bunun olması pek mümkün değil. Tabi dayanıklı olması için özel tasarlanan, üzerinde kamyon geçirtilen yine de bir şey olmayan telefonlardan bahsetmiyoruz.

Bu yazımızda odaklandığımız cihazlar neredeyse her teknoloji marketinde hatta utanmasalar bakkallarda bile karşımıza çıkacak olan ünlü üreticilerin ünlü telefonları. Samsung, Sony, HTC ve LG’nin önemli modellerinin dayanıklılık testlerini sizler için inceledik ve 2014 yılının en dayanıklı Android telefonunu seçtik.

Cep seviyesinden sert zemine düşüş

Testlerde temel aldığımız kriter akıllı telefonun pantolon ve gömlek ceplerinden sert zemine düştüğünde aldığı hasar oldu. Bakalım piyasadaki en dayanıklı Android telefon hangisiymiş?

{pagebreak:::: 2} Nexus 5

LG ve Google‘ın ortak çalışmalarının ürünü olan Nexus 5, donanımsal olarak güçlü olsa da, maalesef pek dayanıklı değil. Cihaz pantolon cebinden düştüğü zaman geri döndürülmesi bir hayli zor olan görsel hasarlar almakta. Çerçevede ezilmelerin görüldüğü Nexus 5, bu ezilmeleri plastik kasasına borçlu.

Akıllı telefon gömlek cebinden ekran üzerine düştüğü zaman ise ekranın tam olarak tuzla buz olduğunu söylemek mümkün. Eğer Nexus 5 kullanıyor ya da kullanmayı düşünüyorsanız dayanıklı bir kılıf kullanmanızı tavsiye ederiz.

{pagebreak:::: 3} LG G3

LG‘nin Quad HD ekrana sahip amiral gemisi G3, çerçevesinin inceliğinden ve plastik kasa yapısından dolayı düşmelere karşı çok dayanıklı değil. Akıllı telefon pantolon cebinden düştüğü zaman ekrana zarar gelmese de, kasanın bol bol çizilmesi bir çok kişinin sinirini bozacaktır.

LG G3 gömlek cebinden düştüğünde ise ekran kullanılamaz hale geliyor. LG G3 almayı düşünüyorsanız ya da aldıysanız dikkatli kullanmanızı, mümkünse dayanıklı bir kılıf tercih etmenizi öneriyoruz.

{pagebreak:::: 4} Samsung Galaxy Note 3

Bir zamanlar Galaxy Note 3 kullanan birisi olarak Samsung‘un çerçevelerinin çok narin olduğunu ve telefon düşmese bile yanlarda, üstte ve S-Pen bölümünde soyulmalar yaşandığını söylemek istiyorum. Bu soyulmalara dayanamıyorsanız Galaxy Note 3‘ü hatta Samsung telefonların büyük çoğunluğunu tercih etmemenizde yarar var.

Galaxy Note 3‘ün deri görünümlü arka kapağının iyi bir koruyucu olduğunu itiraf etmek gerek. Akıllı telefon arka kapağı üzerine düştüğünde neredeyse hiç bir şey olmuyor ancak gömlek cebinden ekran üzerine düşürürseniz Samsung servisine doğru yola koyulmanız gerekecek çünkü ekranınız neredeyse tamamen kullanılamaz hale geliyor.

{pagebreak:::: 5} Samsung Galaxy S5

Samsung’un amiral gemisi Galaxy S5, Galaxy Note 3‘e oranla biraz daha dayanıklı. Note 3’te görülen çerçeve soyulmaları Galaxy S5‘te de kendini gösterirken, akıllı telefonun ekran kırılmalarına karşı öncüllerine göre çok daha dayanıklı olduğunu söylemek lazım.

Cihazı pantolon cebinden sert zemine düşürdüğünüz zaman yere ilk çarpan bölgede ezilmeler görülebiliyor. Galaxy S5 kullanıyorsanız kesinlikle dayanıklı bir kılıf almalısınız diyemiyoruz ancak yine de dikkat etmenizde fayda var.

{pagebreak:::: 6} Plastik telefonlar niçin daha dayanıksız?

Samsung ve LG‘nin sıkça kullandığı plastik malzeme telefonun maliyetini düşürmekle kalmıyor, iyice hafiflemesini de sağlıyor. Peki test sonuçlarına göre niçin en alt sıralarda plastik kasalı cihazlar bulunuyor?

Cevap aslında basit. Metale göre çok daha esnek bir madde olan plastik, akıllı telefonun sert zeminde sekmesine neden oluyor. Bazılarına göre bu sekme hareketi cihazı hasarlardan daha fazla korusa da, pratikte çok daha fazla hasar almasına sebep oluyor.

Metal kasalı telefonlarda hasar genelde zemine çarpan bölge ile sınırlı kalırken, plastik kasalı telefonlardaki bu sekme hareketi, cihazın diğer bölgelerinin de hasar almasına neden oluyor.

{pagebreak:::: 7} Sony Xperia Z1

Sony‘nin geçtiğimiz yıl sonunda tanıttığı akıllı telefonu Xperia Z1, metal ve tamperli camdan oluşan gövdesi ile piyasadaki en dayanıklı akıllı telefonlardan birisi. Hali hazırda Xperia Z1 kullanıcısı olarak cihazı gömlek cebinden ekran üstü mermer zemine düşürmüşlüğüm, ona rağmen telefonun çiziksiz kurtulmuş olduğu durumlar bulunuyor.

Bazı telefonlar pantolon cebinden düştüğünde ekranı kırılırken Xperia Z1‘e hasar vermek oldukça zor. Cihazın suya ve toza da dayanıklı olması, havuzda çekim yapabilmenizi ya da 1 metre derinliğinde suya düşmesi durumunda telefonunuzun sorunsuz çalışmasını sağlıyor. Yine de hatırlatmakta fayda var Xperia Z1‘in ön ve arka yüzeyi bir hayli dayanıklı olsa da, cihazın metal çerçevesi çizilmelere çok müsait. Bu sebepten dolayı cihaz zirvede yer alamıyor.

{pagebreak:::: 8} HTC One M8

HTC‘nin neredeyse tamamı metal yapıda olan amiral gemisi One M8 en zor hasar alan telefonlardan birisi. Cihazı gömlek cebinden ekran üzeri düşürdüğümüzde bile ekranın ya da gövdenin hasar alması oldukça zor.

Yüksek yerlerden düştüğü zaman küçük görsel hasarlar alan telefonda, özellikle yere çarptığı bölgede ufak ezilmeler görülebiliyor. HTC‘nin ekran dayanıklılığı konusunda iddialı olduğunu Amerika Birleşik Devletleri’nde uyguladığı kırılan ekranı ücretsiz değiştirme politikasından da anlamamız mümkün.

{pagebreak:::: 9} Sony Xperia Z2

2014 yılının en dayanıklı Android telefonu bize göre Sony Xperia Z2 oluyor. Xperia Z1‘e oldukça benzeyen bir tasarıma sahip olan akıllı telefon Xperia Z1‘in dayanıklılığını bir üst seviyeye taşıyarak birinciliğe oturmayı hak ediyor. Çok daha zor çizilen bir çerçeveye sahip olan Xperia Z2‘nin de bir kusurunu yakaladık.

İzlediğimiz testlerde cihaz ne zaman yere düşse suya ve toza dayanıklılık sağlayan kapakların açıldığını fark ettik. Xperia Z1’de olmayan bu sorun, Xperia Z2‘nizi suya ya da tozlu bölgelere düşürdüğünüz zaman başınıza dert açabilir. Hangi suya toza dayanıklı telefonu kullanırsanız kullanın kapakların sıkıca kapalı olduğunu arada sırada kontrol etmenizde yarar var.

:: Dayanıklılık konusunda hangi akıllı telefon üreticisini tercih edersiniz?