Teknoloji açısından son derece bereketli bir 2015 yılını geride bırakıyor ve 2016 yılına geçiş yapıyoruz. Son günlerini yaşadığımız 2015 yılında teknoloji sektörünü yönlendirecek yeni teknolojik gelişmelere şahit olduk. 2016 yılında daha da gelişip, hayatımızı şekillendirecek bu teknolojilere göz atalım.
3D Touch
Hiç kuşkusuz ki bu sene telefon sektörüne damga vuran yeniliklerden biri Apple’ın basınca duyarlı dokunmatik paneli 3D Touch oldu. Daha önce Force Touch olarak Macbook’ların trackpadleri ve Apple Watch’ta karşılaştığımız bu teknoloji, bir adım daha ileri götürülerek iki kademeli bir basınç algılama sistemine dönüştürüldü ve iPhone 6s ve 6s Plus’ta kullanılmasıyla 3D Touch ismini aldı.
Hafif basmaya “Peek”, biraz daha sert basmaya “Pop” ismini veren Apple, kullanıcılara “basma” hissiyatını kusursuz olarak vermek için Taptic Engine isimli bir titreşim motorunu da geliştirmiş oldu. Taptic Engine’in marifeti ise yapılan basınçlara saniyesinde titreşim ile tepki vererek kullanıcılara “etki-tepki” hissini yaşatıyor olması. Apple’ın bu yeni teknolojisini 2016 yılında da adından sıkça söz ettirecek. Şimdiden Samsung’un da basınca duyarlı bir ekrana sahip bir Galaxy S7 ile 2016 yılında piyasaya çıkacağı söylentileri yayılmaya başladı.
{pagebreak::1}
QuickCharge 3.0
2015 yılında tanıştığımız teknolojilerden belki de hayatımızı en çok etkileyecek olanı hızlı şarj alanındaki gelişmeler oldu. Özellikle Qualcomm’un QuickCharge 3.0’ı duyurması bu alanda yapılan en büyük gelişme diyebiliriz. QuickCharge 3.0 ile muazzam kısa şarj sürelerinin yakalanması bizleri oldukça sevindirdi. QuickCharge 3.0 teknolojisini 2016 yılında Snapdragon 820, 620, 618, 617 ve 430 yonga setine sahip telefonlarda görmemiz mümkün olacak.
{pagebreak::2}
Snapdragon 820
Qualcomm tarafından 2015 yılında tanıtılan ve 2016 yılında çıkacak olan amiral gemilerinde yer alacak olan yeni yonga seti Snapdragon 820, yakaladığı başarılı rakamlarla mobil pazarda sansasyonel bir etki yarattı. Qualcomm’un ısınma problemi ile ön plana çıkan Snapdragon 810 faciasını unutturmak adına önemli bir adımı olan Snapdragon 820, bir mobil işlemciden beklenilenden çok daha fazlasını sunuyor.
X12 LTE desteği ile gelecek olan Snapdragon 820 sayesinde 600Mbps’ye kadar indirme, 150Mbps’ye kadar da yükleme hızlarını görebileceğiz. 4K ekranlarla tam verimli bir biçimde çalışabilecek olan Snapdragon 820 sayesinde ses kalitesinde de 3. boyuta ulaşacak. Yeni Adreno GPU’su ile VR alanında da adından söz ettirmesi beklenen Snapdragon 820’nin pil tüketimi konusundaki olumlu performansı, telefonun kullanım süresini uzatacak. Snapdragon 820’yi 2016 yılında birçok amiral gemisinde göreceğiz.
{pagebreak::3}
Windows 10 ve Continuum
Microsoft cephesinde bu yıl yaşanan en büyük yenilik Windows’un en son sürümü Windows 10’un tanıtılması oldu. Windows 8 ile kullanıcılarına kötü bir deneyim sunan Microsoft, Windows 10 ile bu başarısızlığı örtbas etmenin çok üzerine çıkarak Windows 7 ile kapışacak bir işletim sistemi geliştirmeyi başardı. Windows 10 ile gelen en büyük yenilik ise Microsoft’un sesli asistanı Cortana oldu.
Microsoft’un mobil platformları da unutmadı ve Windows 10 Mobile’ı da Lumia kullanıcılarına sundu. Windows 10’un mobil sürümüyle gelen en büyük yenilik ise Continuum ismindeki telefonu bilgisayara dönüştüren yeni özellik oldu. Geçtiğimiz günlerde ülkemize de giriş yapan Lumia 950 XL ve Lumia 950’nın da sahip olduğu Continuum özelliği, Microsoft’un özel bir dock’u ile kullanılabiliyor. Dock sayesinde bir ekrana bağlanılabilen Lumia’lar sonrasında tıpkı bir bilgisayar gibi klavye ve fare ile kullanılabiliyor.
{pagebreak::4}
Skylake İşlemciler
Teknoloji sektörünü şekillendirecek bir diğer yenilik ise Intel’in geride bırakmaya hazırlandığımız 2015 yılında tanıttığı Skylake işlemciler oldu. Bu yeni mimari sayesinde güç tasarrufu ve performans olarak eski işlemcilerin birkaç adım ötesine geçen yeni Skylake işlemciler 4 ayrı kategoride sınıflandırılıyor. U, H, S ve Y olarak platformlara ve kullanım şekillerine göre sınıflandırılan yeni Skylake işlemcilerin S kategorisi masaüstü kullanıcılarına hitap ediyor. H serisi ile performans laptopları hedeflenirken, U serisinde Ultrabook’lar ön plana çıkıyor. Geriye kalan Y serisinin amacı tabletler gibi aşırı performans beklenmeyen mobil platformlarda tercih edilebilmek. Bu yıl içerisinde kullanımına başlanılan ve donanımcılar tarafından da oldukça beğenilen Skylake işlemcilerin 2016 yılında daha çok tercih edilmesini bekliyoruz.
{pagebreak::5}
Hoverboard
2015 yılında hayatımıza giren bir başka teknolojik yenilik ise hoverboardlar oldu. Bizim de ofisimizde incelediğimiz bu hoverboardlar dünyada ve ülkemizde adından söz ettirmeyi başardı. Bundan önce piyasada bulunan gingerlara nazaran herhangi bir gidonu bulunmayan hoverboardlar üzerinde kurduğunuz dengeyi jiroskoplar sayesinde algılayarak yön alabiliyor.
Ortalama 10km/s gibi hızlara ulaşabilen bu cihazlar ile ilgili son günlerde gelen haberler pek de iç açıcı değil. Birkaç defa kullanım sırasında patlaması nedeniyle güvenliği tartışılan hoverboardlar şimdiden birçok havalimanında yasaklanmaya başlandı.
{pagebreak::6}
Bükülerek Yönetilen Telefon Prototipi
Şimdilik sadece bir prototipten ibaret olan Tayvanlı AUO’nun bu yeni teknolojisi de 2015 yılında tanıştığımız teknolojiler arasında yer alıyor. Daha önce Samsung’dan da böyle bir çalışma görmüştük fakat AUO, bu teknolojiyi bir adım öteye taşıyarak bükme hareketleri sayesinde telefonu komuta etmeyi başarabilmesiyle ön plana çıktı.
Özellikle ileriki yıllar için önemli bir adım olan bu prototip, 2016 yılında olmasa da sonraki yıllarda telefonlar üzerinde uygulanarak kendine yer edinebilir.
{pagebreak::7}
USB Type C
Bu yıl yeni bir bağlantı türü daha mobil cihazlardaki yerini aldı. 2016 yılında microUSB yerine kullanılmasını beklediğimiz USB Type C, microUSB ve USB 3.0’a göre çok büyük artılara sahip. Tek bir port üzerinden güç, veri, ses ve görüntü aktarımı yapma imkânı sunan USB Type-C, ufak boyutu sayesinde sadece telefonlarda değil Ultrabook’larda da tercih ediliyor.
Diğer bağlantı türlerine oranla daha hızlı veri aktarımı yapmasıyla da ön plana çıkan USB Type-C, Apple’ın inceliğiyle ön plana çıkan yeni Macbook’unda da tercih edilmişti. Bu yeni bağlantı türünün 2016 yılında Lightning ve microUSB’nin yerine geçmesi muhtemel.
2015 yılında tanıştığımız teknolojiler #2 yarın sizlerle olacak…
:: Sizce 2015’e damgasını vuran teknolojik gelişme hangisi?
Her türlü usb-c nin geleceği var
Güzel haber
Quick charge, usb c, SD 820 fena olucak
Sony' nin çıkardığı dünyada ilk 4K ekranlı telefonunu yazmamışlar :@
Çift edge ekran
Continuum pek heyecan verici değil
Güzel seneye neler olacak bakalım….
Samsung gear 2'yi yazmamışsınız. Onu da yazmanız gerekirdi. Ne de olsa reklamını aldınız, öyle değil mi?
onun bir teknoloji olduğundan emin misin? Teknolojik ürün o.
Apple A9.