İş dünyasının popüler platformlarından LinkedIn, son beş yılın yükselen mesleklerini açıkladı. Paylaşılan listeye baktığımızda ise, teknoloji ile alakalı iş alanlarının öne çıktığını görüyoruz. İşte 2023 yılının gözde meslekleri…
2023 yılının gözde meslekleri neler?
2023 yılının en gözde mesleklerine baktığımızda birinci sırada oyun sektörü ile birlikte yükseliş gösteren iş kolu Game Designer bulunuyor. Listenin ikinci sırasında ise büyüyen kripto kripto para dünyası ile öne çıkan Blockchain Developer yer alıyor.
LinkedIn tarafından paylaşılan 2023 yılının gözde meslekleri şu şekilde;
- Game Designer (Oyun Geliştiricisi): Birden fazla platform için geliştirilen oyunların olay örgüsü, karakterleri ve görsel tasarımlarından sorumludur.
- Blockchain Developer (Blokzincir Geliştiricisi): Programlama dilleri kullanarak kripto paralar ile ilgili yazılım geliştirir.
- Growth Specialist (Büyüme Uzmanı): Şirketin büyümesini ve gelirini artırması için çalışırlar. Bunun için pazarlama ve ürün geliştirme birimi ile işbirliği yapar.
- Customer Succes Specialist (Müşteri Başarı Uzmanı): Tüketicilerin, satın aldıkları ürünlerden en iyi deneyimi yaşaması için destek sağlar.
- Game Artist (Oyun Tasarımcısı): 3D modelleme ile illüstrasyon kullanarak dijital oyunlardaki mekan ve karakterlere efekt hazırlar. Bunun için oyun tasarımcıları ve geliştiricileri ile koordineli şekilde çalışır.
- Artificial Intelligence Engineer (Yapay Zeka Mühendisi): Makineleri, mantıklı ve verimli çalışabilmeleri için programlar. Bunu makine öğrenme algoritmaları tasarlayarak yapar.
- Game Developer (Oyuncu Geliştiricisi): Oyunun bir bütün olarak oyuncuya sunulmasın sorumlu iş koludur. Çoğunlukla back-end tarafında çalışır.
- Patient Coordinator (Hasta İlişkileri Sorumlusu): Hastanın sağlığı ve tedavisi için gerekenlerden sorumlu.
- Concept Artist (Konsept Sanatçısı): Bir oyun veya animasyondaki tasarımların temel olarak nasıl görüneceğini belirler.
- Software Quality Assurance Engineer (Yazılım Kalite Güvence Mühendisi): Geliştirilen yazılımın arayüzünü ve performansından sorumlu kalite kontrol uzmanıdır.
- Robotics Engineer (Robotik Mühendisi): Endüstride kullanılan robotik sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumludur.
- Data Enginer (Veri Mühendisi): Toplanan verileri tasarlar ve altyapısını oluşturur.
- Back-End Developer: Yazılımın, kullanıcıya görünmeyen tarafındaki sistemlerini kodlar. Ayrıca uygulamanın sorunsuz ve performanslı şekilde çalışmasından sorumludur.
- 3D Artist (3D Modelleme Uzmanı): Üç boyut model ve nesne tasarımı yapar. Bunun için Blender gibi programlardan yardım alır.
- Product Owner (Ürün Sahibi): Ürün tasarlanıp geliştirilmesi ve değerinin artırılmasından sorumludur.
Yukarıdaki listenin Ocak 2018 ile Temmuz 2022 tarihleri aralığındaki iş talebi göz önünde bulundurularak oluşturulduğunu belirtelim. Mesleklere baktığımızda, teknoloji bir yana, oyun sektörünün de oldukça öne çıktığını söylemek mümkün.
Peki sizler 2023 yılının gözde meslekleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
Hee.. kimse tarıma, hayvancılığa, tıpta geçireceği 7..8 yıl eğitime falan bakmıyor artık. Yarın klavyeyi kemiririz.
boomer yorumu. Teknoloji çağındayız tarım değil. Gelişmiş ülkeler gelişmemiş ülkelerden ucuza tarım ürünleri alabilir. Hiç tarım yapmadan da sadece teknoloji üreterek kalkınabilir. Ama türkiyenin nüfusunun yüksek olması gibi bir problem var. Bu nüfusu doyurmak zor. Problem orada zaten.
Oyun geliştirme rolleri yanlış yazılmış.
Game Designer -> Oyun Tasarımcısı: Örnek olarak oyunun kurgusu, oynanışı, bölümleri, interaksiyonları ve oyuncu bazlı konulardan sorumludur. Kısaca oyunun ne ve nasıl olacağını düzenler. (Bu, kararların hepsini o verir ya da sadece o fikir bulur demek değildir. Oyunun oynanışını vizyona uygun tutmaya çalışır demektir.)
Game Artist -> Oyun Sanatçısı: Oyunların 2D, 3D, VFX ve nicesi görsel alanlarında çalışan kişilerdir.
Game Developer -> *Oyun* Geliştiricisi: Sadece back-end değil oyun bazında gerekli tüm mühendislik işlerine koşturan kişilere denir. Kendi aralarında back-end, front-end, gameplay, networking gibi ayrılabilseler de tümüne Game Developer deniliyor.
Umarım yanlış bilginin önüne geçip yardımcı olabilmişimdir.
Oyunlar, bilim dışı geleneksel öğrenme sonucu oluşan zihni geliştirme ye yöneliktir. Nöroloji bilimine göre, insan zihni kuantum bilgisayardan üstündür. Geleneksel öğrenme ile kullandığımız kısmı sıfıra yakın. Teknolojik Öğrenme ile kalan kısmının kullanılması mümkün.
Tüm sosyal medyada bir sürü cahil gördüm ama en tehlikeli cahiller buralarda. Çünkü birşey bildiklerini zannediyorlar. Sittin sene döndüremezsin işte bu cahilleri.