Günümüzde fotoğraf makinelerine ve akıllı telefonlara getirilen yeniliklere yetişemez olduk. Bu özellikler arasındaki en çarpıcı yenilikler ise kamera tarafına geliyor. Öyle ki yapılan geliştirmelerin arasına yapay zekanın eklenmesi de neredeyse bir kural haline geldi. Yapay zekanın olduğu bir yerde ise gerçeklikten söz etmek pek mümkün değil. Bu yazıda çekilen fotoğraflara yapay zekanın ne derece müdahale ettiği ve fotoğrafa nasıl hile karıştırdığını ortaya koyuyoruz…
Yapay zeka algoritmaları fotoğraflara hile karıştırıyor
Güncel akıllı telefonlardan bir örnek verecek olursak, Google’ın yeni akıllı telefonları Pixel 8 ve Pixel 8 Pro, diğer birçok özelliğin yanı sıra kameralarındaki yenilikçi özelliklerle dikkat çekiyor. Bu özellikler, fotoğraf çekerken yapay zeka algoritmaları kullanarak görüntüleri “iyileştirme” yeteneği sunuyor. Ancak, bu gelişmeler fotoğrafçılığın doğasıyla da oynuyor.
Öncelikle, “Best Take” adı verilen özellik, grup fotoğraflarını daha mükemmel hale getirme vaadiyle geliyor. Bu özellik, kullanıcının bir fotoğrafı çektiği anda çevresinde birden fazla görüntü yakalayarak herkesin en iyi halinin birleştirilmiş bir versiyonunu sunuyor.
Google sızıntıları engelleyemedi! Pixel 9 Pro tasarımı ortaya çıktı
Google Pixel 9 Pro modelinin nasıl görüneceği ortaya çıktı. İşte Google Pixel 9 Pro tasarımı ve bilinen özellikleri!Bu, herkesin kameraya bakıp gülümsediği, gözlerinin açık olduğu mükemmel bir görüntü elde etmek için yapılan bir çaba gibi görünse de, asıl soru şu: Bu gerçek bir fotoğraf mı? Geleneksel fotoğrafçılık, an’ların yakalanmasıyla ilgili değil miydi?
Bu yeni teknolojiyle, gerçeklik ve kusursuzluk arasında bir denge kurmak zorlaşıyor. Öte yandan, bir bakıma, herkesin en iyi göründüğü bir fotoğraf elde etmek isteyenler için bu gelişmeler oldukça cazip olabilir.
Artık her gördüğümüze inanmamız zor olabilir
Dijital fotoğrafçılığın gelişmesiyle, birçok fotoğrafçı artık konularının birden fazla fotoğrafını çekiyor ve ardından en iyilerini seçiyor. Ancak, bu yeni özelliklerle, bu seçimi algoritmalara bırakmak, fotoğrafçının rolünü sorgulamamıza neden olacak.
Artık, “iyi bir fotoğrafçı olmak” kavramı, doğru anı yakalamak yerine, en iyi algoritmayı seçmekle ilişkilendirilebilir hale geliyor. Sonuç olarak, teknoloji devlerinin bu yeni özellikleri, fotoğrafçılık dünyasında bir dönüm noktası olarak görülebilir.
Bu teknolojinin ne kadar ileri gideceği ve fotoğrafın doğasını nasıl etkileyeceği de hala biraz belirsiz. Belki de gerçeklik ve mükemmellik arasındaki dengeyi bulmak, fotoğrafçılığın geleceğindeki en önemli sorulardan biri haline gelecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
O birşey mi siz birde montaj davaları düşünün