Özel bir biyomürekkebin kullanıldığı çalışma ile 3D baskılı kornea geliştirildi. Görme kaybı yaşan kişiler, 3D baskılı kornea sayesinde birkaç yıl içinde sağlığına kavuşabilir.

3D baskılı kornea kişiselleştirilebilir

İnsan gözünün en dış tabakası olan kornea, görmeyi odaklamada önemli bir role sahip. Yaklaşık 5 milyon insan yanıklar, laserasyonlar (yırtılma), aşınma veya hastalıklar nedeniyle kornea skarlaşması sorunu yaşıyor. Bu da büyük oranda bir görme kaybına neden oluyor. Ancak 3D baskı, bu sorunu ortadan kaldırabilecek gibi görünüyor.

Robotlar kendini iyileştirebilecek!

Robotlar kendini iyileştirebilecek!

Robot cilt çalışmaları, insansı robot üretebilmek için oldukça önemli. Araştırmacılar, kendini iyileştirebilen robot cilt ile daha sağlam ve daha uzun süre görev yapabilen robotlar yapabileceklerini belirtiyor.

İngiltere’de Newcastle Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insan gözünün en dış tabakası olan korneayı, 3D baskı ile üretmeyi başardı. Baskı işlemi için sağlıklı bir donör korneadan alınan kök hücreler ve biyomürekkep kullanıldı. Oldukça basit bir 3D yazıcı kullanılarak yapılan baskı işlemi sonucunda, dünyanın ilk 3D baskılı insan korneası üretildi.

Araştırmacılar, biyomürekkep için kullandıkları aljinat ve kolajenin bu baskı işleminin başarıyla sonuçlanmasında önemli bir aşama olduğunu belirtiyor. Bu biyomürekkep, kök hücrelerin canlı kalmasını sağlayıp, korneanın şeklini koruyacak kadar sertlikte ve 3D baskıda kullanılabilecek kadar yumuşak özelliklere sahip.

3D baskılı kornea

Gerçek boyutlarda basılan bu korneanın gelecekte özelleştirilebilir şekilde hastalara uygulanabilmesi hedefleniyor. Araştırmacılar, hastanın gözünü tarayarak verileri, boyutu ve şekli ile eşleşen bir korneayı hızlı bir şekilde basabileceklerini belirtiyor.

Araştırmada görev olan Profesör Connon, testlerin ardından birkaç yıl içinde ticarileşebileceğini belirtiyor. Görme kaybı olan birçok kişi, 3D baskılı korna sayesinde sağlığına kavuşabilir.