Neredeyse her şeklin, kusursuzca üç boyutlu olarak çıktısını almamıza olanak sağlayan 3D yazıcılar, polimer plastik, birkaç metal ve cam ile kullanılabiliyordu. HRL laboratuvarı araştırmacıları, üretimde kullanılabilecek malzemede ciddi gelişme kaydedildiğini ve artık seramik baskı yapılabileceğini duyurdu.
HRL ekibinin bulduğu taktik, seramik tozunu ısıtmak değil. Çünkü o işlemde çok fazla mikroskobik sorunlar ortaya çıkıyor ve bu da çatlaklara ve kırıklara yol açabiliyor. Bunun yerine ön-seramik polimer denilen, ısıtıldığında seramiğe dönüşen bir madde geliştirilmiş.
Çok kullanışlı güçlü seramik
Hızlı prototipleme amacıyla kullanılan 3D yazıcı taktiği stereolitografi ile uyumlu olan bu malzeme, diğer malzemelere göre 100 ile 1000 kat arasında daha hızlı yazma işlemi yapılmasını sağlıyor. Yüksek detaydaki objelerin yazdırılması, morötesi ışık ve desenli maskeler ile kolaylaşıyor.
Bu teknolojik gelişme, aslında seramik malzemelerin kullanıldığı hava-uzay endüstrisinde de çok işe yarar bir şekilde kullanılabilir. Uçak kanat panelleri, yörünge uzay araçlarının iç sistem parçaları seramik malzemelerden oluşuyor. Ayrıca HRL ekibinin bulduğu bu seramik, normalden 10 kat daha dayanıklı olduğundan, DARPA ile anlaşma imzalandı. Buna göre atmosfere giren uzay araçlarının dış yüzeyine, kabuk olarak bu malzeme kullanılacak.
:: Geliştirilen bu seramik ve kullanım alanları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ooo seramik kullanırsa super olur…
Artık sdn kupaları 3D yazıcıyla basarsınız 🙂