Türkiye‘nin merakla beklediği 4 G ihalesi, genel seçimlerden önce ertelenmiş, daha sonra adı 4.5 G ihalesi olarak yenilenerek 26 Ağustos‘ta yapılacağı duyurulmuştu. Nihayet o gün geldi çattı ve ihale yapıldı.
Kapalı teklif açık ihale usulü ile gerçekleştirilen ihale, teklif zarflarının açılmasıyla başladı.
İhale komisyonunun teklif zarflarındaki evrakı kontrol etmesinin ardından 20 ayrı frekans paketi, açık artırmayla ihale ediliyor.
İhaleye giren frekanslar neler?
800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekanslarının sırayla sunulduğu ihalede, her frekansın kendi içerisinde ayrı paketleri bulunuyor. Bu paketler, her frekansın avantajlı rakamlarını kendi içerisinde sıralıyor.
Frekansların avantajları neler?
Genellikle en yaygın kullanılan frekanslar ise 1800 MHz ile 800 MHz olacak. 1800 MHz bandı daha yüksek band genişliği sunarken, daha sık baz istasyonuna ihtiyaç duyuyor. 800 MHz’de ise band genişliği biraz daha düşük fakat daha uzak mesafelere ve engebeli arazilerde iletişimi daha kolay kılıyor.
Not: Frekans yükseldikçe, sinyalin katı cisimlerden geçmesi zorlaşır. Bu yüzden bina ve dağ gibi engebelerden daha çok etkilenir. Bu etkilenmeyi azaltmak için baz istasyonu sayısı artırılır.
Tüm frekansların toplam bedeli 2 milyar 298 milyon Euro!
Zarflar açılmadan önce konuşan BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık ihalenin şartlarını açıkladı.
“İhalenin tüm frekans değeri KDV hariç 2 milyar 298 milyon 67 bin 661 euro olarak belirlenmiştir.
İhale kapalı teklifle alınmıştır. İhalede öncelikle teklifler alındı sırasına göre açıklanacak. Vergi ve teminatların kontrolünün ardından paket satışına başlanacak. Bu bakımdan uygun bulunmayan ihaleye katılamayacak. İhalenin sözlü teklif aşamasında buna hak kazanan isterkliler alındı sırasına göre teklif vermeye devam edecek. En yüksek teklifi veren kazanmış olacaktır. BTK’nın onayından sonra da ihale sonucu kesinleşecektir.” dedi.
1800 MHz Paketi
C1 paketi için Vodafone ve Turkcell yarıştı. 290 milyon Euro’yla başlayan ilk teklifin ardından Turkcell, 430 milyon Euro ile en yüksek teklifi veren isim oldu.
C2 paketi için Avea ve Vodafone yarıştı. 200 milyon Euro’yla başlayan ilk teklfin ardından Avea, 310 milyon euro ile en yüksek teklifi veren isim oldu.
C3 paketini de 95 milyon 104 bin 623 Euro ile Vodafone kazandı.
1800 MHz paketi ve 800 MHz paketi 4.5 G ihalesinin en büyük paketleri olarak biliniyor. Geniş frekans bandının daha yüksek performans sağlaması yüzünden 1800 MHz, baz istasyonları arası mesafe uzamadıkça daha performans açısından daha avantajlı.
800 MHz Paketi
A1 paketi için kapalı tekliflerden açıklanan rakamlara baktığımızda Turkcell 377 milyon Euro, Avea ise 381 milyon 400 bin Euro teklif verdi.
İlk paket diye tabir edilen A1 paketi kazanan Vodafone ise 390 milyon Euro teklif etti.
İhale komisyonu, A1 paketi için 3 teklifin de yeterli olduğunu açıkladı. Ardından üç firma da sözlü teklife davet edildi. Turkcell sözlü teklife katılmayı reddetti.
İki firma arasında geçen sözlü artırmada Vodafone 390 milyon Euro teklif etti. Avea temsilcileri çekildiklerini açıkladı. Vodafone A1 paketini 390 milyon Euro ile aldı. Seçtikleri frekanslar MHZ 800 bandı oldu.
A1 paketini kazanan Vodafone’un teklifi okunmadı. Avea ve Turkcell’in tekliflerinin değerlendirildiği A2 paketinde Turkcell’in teklifi 375 milyon Euro, Avea’nın teklifi ise 374 milyon 1 Euro oldu.
Turkcell ve Avea tekliflerin ardından açık artırmaya gidildi. Avea 380 milyon teklif ile A2 paketini kazandı. Avea en sondaki bant olan 891 mhz bandını seçti.
A1 paketini alan Vodafone ve A2 paketini alan Avea’nın teklifleri okunmadı ve doğrudan Turkcell’in 372 milyon 926.13 milyon Euro’luk teklifi geçerli oldu.
Tek başına girdiği artırmayı yine tek teklifle kazanan Turkcell, 811-821 MHZ bant aralığına hak kazandı.
800 mhz bandının ihalesi, üç firmaya toplamda 1 milyar 143 milyon liralık satışla tamamlandı.
900 MHZ ihalesi
B1, B2 ve B3 paketleri ihaleye sunuldu. B1 için yalnızca Avea, 216 milyon 819 bin 184 Euro teklifte bulundu. Tek başına ihaleye giren firma, ihaleyi aynı teklifle almış oldu.
B2 paketi kura ile belirlendi
Turkcell B2 paketi için kapalı teklifte 39 milyon 941 376 Euro önerdi. Açık artırmaya davet edilen iki şirket de bunu reddetti. İhale kurulu kura için iki top bulunan kavanoz şirketlere sunuldu. B2 yazısı, Vodafone yetkilisinin çektiği toptan çıktı. İhale Vodafone’un oldu.
B3 Turkcell’in
Turkcell B3 paketi için kapalı teklifte 39 milyon 940 376 Euro önerdi. Tek başına ihaleye giren firma B3’ün sahibi oldu.
B paketlerinden toplamda 296 milyon 699 bin 936 Euro’luk gelir elde edildi.
2100 MHz Paketi
D1 paketi için Turkcell 36 milyon euro, Avea ve Vodafone ise 35 milyon 664 bin 234 euro teklifle başladı. Sözlü tekliflere geçilmesiyle birlikte en yüksek teklifi, 160 milyon euro ile Turkcell verdi.
Ödeme 6 aylık taksitlerle yapılacak
İhaleyi kazananlar, ödemeyi 6’şar aylık dönemler halinde 4 eşit taksitte yapabilecek. Peşin ödemeden sonraki taksitler belirlenen süreden önce ödense dahi taksit miktarlarında iskonto yapılmayacak.
Fırsat Ürünleri


Vodafon kullanıyorum adil kotalı Sınırsız kullanıyorum 100 mb kota mı olur giberim böyle işi 8gb filmi 10 saniyede indirecekmişmiş… LAN 3G ile 89 kb Bağlantı hızım var adil kota ve özel tüketim vergisinden haber verin fiyatları düşürün … 2 gb İnternet'e 20 tl veriyor adam filme tıklasa 20 tl si 1 saniyede bitecek adamın …
bence 2g ye geçelim geri gelsin 3210 ve 628 ler ve 688ler
telekomun zarar gösterilerek satıldığını düşününce çıldırıyor insan ha Telekom 6milyar dolara satıldı yıllık karı 2 milyar dolardı ve alan adam 3 senede ödemek kaydıyla aldı bazı savunanlar eserinizle gurur duyun…
Arkadaşlar bu 4.5 g bütün telefonlarımı gelecek yoksa isteyenler bunu telefonuna yapacak istemeyen yapamicakmi lütfen bilgi verirmisiniz
Salbir sacma adil kullanim kotalari varken isterlerse 1tb hiz da internet versinler 5gunde kota bitiyor ve yine salbir sacma bir hiz dususu yasiyorsunuz. 5 kurus fazla kazanmak icin dogruduzgun internet vermiyorlar
Tahmin edin bakalım Operatör Şirketleri bu kadar parayı KİMLERDEN topluyor…Paralar KİMİN cebinden çıkıyor
a- Babasının
b- Anasının
c- Amcasının
e- Dayısının
(Doğru cevabı bilemeyenlere = VATANDAŞIN 😉
Turkcell in abone sayısı diğer operatörlerin toplamı kadar zaten en iyi bandı almazsa o kadar aboneye hizmet veremez bant genişliği önemli ama abone sayısı da önemli bir de bu ihalede avea 900 800 ve 2100 bantlarında iyi kapasiteler aldı bu da vodafone ile arasındaki rekabet için önemli zaten 2g de turkcell ve vodafone 900 bandını avea 1800 bandını kullandığı için çekim sıkıntısı oluyordu ama 4.5 g ihalesinde frekanslar operatörlere eşit olarak dağıtıldı bakalım kalite nasıl olacak bekleyeceğiz yani.
tam tersi 800 – 900 ler uzun mesafe çekim için fakat bant genişliği düşüktür neden frekans 800 mhz ama 2100 de bunun 2.5 katı bant genişliği sunar ancak sinyal bozulmaya daha müsait olduğu için daha çok baz istasyonuna ihtiyaç duyulur bir de en iyi internet şöyle benim 10 mbit bant genişliğim var 10 kişi kullanırsa kişi başı ortalama 1mbit olur bu Turkcell oluyor avea veya vodafone için 5mbit bant genişliği var onuda 5 kişi kullanırsa ortalama kişi başı 1mbit bant genişliği olur yani hız kapasite ve kullanıcı sayısı ile alakalı direkt bant genişiğine bakıp yorum yapmak bilgisayarın sadece işlemci hızına bakıp iyisi bu demek gibi bir şey.
Millet acın da ölsün bunlar tirilyonları çöpe attsın işte böyle bir millettir türk milleti alo demek neyimize yetmiyo ne gerek var bu miktarların çöpe atılmasına nasıl bır kavmin etlatları bunlar
Operatorler simdiden 4.5 gecis ucretsiz deyip abone sabitlemeye calisiyorlar simdiden 4.5 g ihalesinin taksitlerini odemek icin vatandas 4.5 g li hatta gecip bide uyumlu telefon almaya gidecek vodafone icin soyluyorum once 3 g yi hizlandiramadi 4.5 si iyi olur insallah aveanin 3g hizi mukemmel yanliz cabuk bitiyor gibi vodafone gore
Beyler avea bu sıkıntılar 1 nisanda çözecek gibi ben avealıyım bakalım 1 nisanda neler olacak
4.5G yatırımları ne alemde?
Okumayan bir milletleForumlardaki yazılar böyle uzar gider, okusada anlamaya kabiliyeti körelen milletler içinsede ne kadar anlatırsan anlat boş. Okuduğunu anlayan bir millet olabilmek bu zamanda zor face twit youtube vs bir de burda ki görsellikle zihinlerini körelten yani kabiliyetlerini doğru yolda ve yönde kullanmayanlara laf anlat kıyamete kadar
Türkcell iyi firekanslar almış. Bizim gibi fosil kullanıcılarını yine memnun edecektir.
Kısaca özetlemek gerekirse turkcel herzamanki gibi en hızlısı olacak ikinci operatör turktelokom ve son operatör vodafone olacak.
Beyler bayanlar giren hepimize giricek normalde 15 Lira olan paket vergilerle 25 30 oluyordu ya hani, 40 45 olacak bu ülkenin hali nereye gidiyor bilinmez -*m
n2100 MHZ 4G oluyor, n2600 MHZ ise 4.5G Turkcell hem 4.5g ye en iyi yatırımı yapmış hemde 4G bantlarının tamamını satın almış 4.5G nin çekmediği yerde telekom ve vodafone 3G kullanacak ama turkcell 4G kullanacak. Turkcell açık ara önde 900 bandını alamadığı için kırsal alanca çekim gücü düşmez bence Turkcell eski 3g baz istasyonlarının tamamını kırsal alanlara geçirecek avea ve vodafonun telefon çekiyor diye sevindiği yerlerde Turkcell 3g kullanacak. tabi 1800 bandı olacağı için baz istasyonlarının 900 bandına oranla çok daha sık olması gerekiyor.
5G geldiğinde bütün telefonlar değişecektir..göreceksiniz..yada eskiye devam..2G sinyaliyle..
5g geliyor 4.5 g de neymiş 😂
Yorumlarin coguna baktimda kimse ihale ile ilgili konusmamis her firmanin sirayla 1 paket almasi bana ilginc geldi danisikli dovus olmus faturayi vatandasa odetcekler bu ihaleler ile ilgili sorun cikmaz umarim
Merhaba Gazetesi html tabanlı mail atmak için bir dünya rekoru kırdı Yer Fıstığı bir şey yok ki de bu kadarı Uyku Seti Sabah Gazetesi Yazarı Ahmet Mekin bir de ben sana bir tanım yok ama o œh bir de ak Parti Oyunlar Sitesi Bilgileri Site Aciklama bir tanem anladım ama bu kadar kötü oldu ama mesleğini bir şey var mı
4g için telefon mu alınır 4 için binlerce lirayı ver cihaz al sonra 2gb kotalı tarife kullan 5 gb olsa da tirt 10 gb olsa da insanlar evlerdeki 100 gb adil kullanım kotasını kabullenemiyor.
canlı yayın yapmayacaksanız 3g işimizi görür diye düşünüyorum haksızmıyım