Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, çip üretimindeki rekabette çok hızlı artmaya başladı. TSMC’nin 5nm için üretime geçtiğini daha önceden sizlerle paylaşmıştık. Birçok firma da, kendi ürünleri için 5 nm üretimi tercih etmek istiyor. Özellikle AMD ve NVIDIA, ekran kartı pazarında sıkı bir rekabete girmiş durumda. Son gelen haberlere göre, 5 nm TSMC üretimi için birçok firma sıraya girdi.

5 nm geliştirmelerine TSMC haricinde Samsung‘da devam ediyor. Ancak teknoloji bakımından TSMC bu konuda daha avantajlı.

TSMC 2 nm çip geliştirmeye başlıyor

TSMC 2 nm çip geliştirmeye başlıyor

Donanımların gelişimindeki en büyük etkenlerden birisi de çip boyutu. Gelen haberlere göre, TSMC 2 nm çip geliştirmeye başladı.

5 nm TSMC üretimi için müşteriler belli oldu

NVIDIA’nın 7 nm Ampere ekran kartlarının, 14 Mayısta GTC 2020 etkinliği ile birlikte tanıtılması bekleniyor. AMD’nin ise geçen yıl tanıttığı RX 5700 serisi ekran kartları 7 nm üretimden geçmişti. Bu sebeple NVIDIA, 7 nm ürünlerde çok oyalanmak istemiyor. Şirketin hedefi, Ampere ekran kartlarından sonra direkt olarak 5 nm üretime sahip ürünleri piyasa sürmek. 5 nm üretime sahip olacak NVIDIA ekran kartlarının ise Hopper ismine sahip olacağı belirtilmişti.

TSMC 5nm üretim

5 nm TSMC üretimi için sıraya giren tek firma NVIDIA değil. AMD’de Ryzen işlemcilerinde ve Radeon ekran kartlarında TSMC üretimi çipleri kullanacak. Ryzen işlemciler ile pazarda iyi bir çıkış yakalayan AMD, rekabeti artırmayı hedefliyor. Yıl sonunda çıkacak olan 4. nesil Ryzen işlemciler 7 nm+ üretimden geçecek. 5. nesil Ryzen işlemciler ise 5 nm üretimden geçecek. Ayrıca RX 5700 ve 5700 XT ile üst seviyede iyi bir çıkış yakalayan AMD, ekran kartı pazarında daha fazla rol almak istiyor.

NVIDIA ve AMD, 5 nm için çoktan TSMC ile anlaşma aşamasına gelmiş durumda. Ancak bir sürpriz de Intel’den gelebilir. Intel Xe grafik birimi için, şirketin TSMC’ye başvurma ihtimali mevcut. İşlemcilerinde hala 14 nm+++ üretim teknolojisini kullanan Intel, bu sayede ekran kartı tarafı için direkt olarak 5 nm üretime atlayabilir. 11. nesil Intel işlemciler ise büyük ihtimalle 10 nm üretimden geçecek. Ancak, Intel’in üretim yoğunluğundan dolayı bu durum kesin değil. Duruma bağlı olarak, işlemcilerin 7 nm üretimden geçme ihtimali de mevcut.

Yukarıda sızdırılan görselde, TSMC’nin planları ortaya çıktı. Şirketin planlarının yıllara göre dağılımı ise şöyle:

  • 2022 yılı: Tam kapasite üretime geçilecek. Yılda 1 milyon üretim sağlanacak.
  • 2020 yılı: Apple’ın A14 ve A14X işlemcileri için üretim. Huawei’nin Kirin 1000 ve ağ işlemcileri için üretim.
  • 2021 ve 2022 yılı: AMD’nin Zen 4 ve RDNA 3 mimarisi için üretim. Broadcom için yüksek hızlı ağ işlemcisi. Qualcomm için Snapdragon 875, X60 modem ve diğer 5G modemler. NVIDIA’nın Hopper ekran kartları için üretim. Apple için A15 işlemci üretimi. Huawei için Kirin 1100 ve sunucu sınıfı işlemciler için üretim. Mediatek için Dimensity 2000 işlemci üretimi. Intel için Xe mimarisi.
Intel DG1 ekran kartı özellikleri ortaya çıktı

Intel DG1 ekran kartı özellikleri ortaya çıktı

Intel, 10. nesil işlemcilerini tanıtmaya hazırlanıyor. Gelen haberlere göre, Intel DG1 ekran kartı özellikleri ortaya çıkmış durumda.

5 nm TSMC üretimi çipler için birçok firma sıraya girmiş durumda. Özellikle 2021 ve 2022 yılında, birçok üreticiye destek sağlanacak. Intel’in aksine, diğer firmaların TSMC’nin kapısını çalması tahmin edilebiliyordu. Ancak Intel, üretimini kendi yapan bir firma. Bu sebeple Xe grafikleri için TSMC’ye başvurulması beklenmedik bir hamle olarak görülüyor. Bu durumun nedenleri tam olarak bilinmese de, şirket işlemci üretimi için yer açmak istiyor olabilir.