5G bağlantısı, teknoloji dünyasının son yıllarda odaklandığı konu başlıklarından bir tanesi. Uzun zamandır çalışmalar ve testlerin yapıldığı yeni bağlantı hızı, hayatımızda birçok şeyi değiştirecek. Globalde 2020 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanması planlanan 5G, Türkiye’ye ne zaman gelecek ve hayatımızda neleri değiştirecek?
Bu soruları, Qualcomm‘un etkinliğnde şirketin Türkiye Genel Müdürü Gökhan Güleç‘e sorduk!
5G Türkiye’ye ne zaman gelecek?
Global olarak tahminler olsa da direkt olarak Türkiye için net bir tarih vermek zor. Ancak geliş tarihinden ziyade yeni bağlantı hızı ve onun sunduğu imkanlarla hayatımızda nelerin değişeceğine odaklanmak daha mantıklı olacaktır.
Qualcomm’un açıkladığı bilgilere göre yeni bağlantının faydalarını üç ana katman üzerinden görebileceğiz. Birinci katmanda daha yüksek kapasite ve hız beklenirken, ikinci katmanda ise ağırlıklı olarak gecikmenin kritik olduğu alanlar (sürücüsüz araçlar gibi) ve son olarak üçüncü katmanda ise bugüne 4G ile destekleyemediğimiz IoT teknolojilerini destekliyor olacak.
:: Siz bu teknolojiden neler bekliyorsunuz? Sizce Türkiye’de kaç yılında bu teknolojiyi görebiliriz?
Hiç birşey değişmeyecek hala 1gb ile yolumuza devam edeceğiz
Hiç bişey değişmeyecek 3g de vodafone daha iyiydi şimdi daha kötü
Değişecek hiçbirşey yok. 4.5 g geldi de hayatımızda ne değişti halen daha o vaad edilen hızları alabilen varmı ? Hatta kimi yerlerde 4.5 g okadar berbat çekiyor ki görüşme bile yapamıyor 3g ye geri dönüyorsun. Bırak 3g yi çoğu yerde anca 2g çektiğini görüyoruz çoğu operatörün. Alt yapı yok, yatırım yok. Yalnızca insanları söğüşlemek var bu kafayla gidildiği sürece hiçbirşey gelişmeyecek zaten. Ben ülkemin bu ve bu tür konularda gerekli yatırımı yapamayacak kadar aciz olduğunu düşünmüyorum. Sadece ülkemin tek problemi var ki hukuki konularda geriden geliyoruz ne yazık ki. Firmaların yeterinde denetlenememesi, müşteriyi madur eden herhangi bir konuda ilgili firmaya büyük yaptırımların uygulanmaması da buna sebebiyet veriyor. Çünkü devlet bu konularla ilgilenmezse ve yasalar caydırıcı olmazsa yaşadığımız bu sıkıntıların devamı gelecek. İstediğiniz kadar hak arayın, mahkemelerde sürünün hukuk ne yazık ki firmalardan yana oluyor. olan hep garibana hep garibana bu her zaman böyle olmuştur.