Bizim bildiğimiz yaşamın dışında milyonlarca yıl önceye dayanan bir yaşam daha bulunuyor. Her bulunan yeni fosil dünyaya hayran olmaya yetiyor. Doğanın muhteşem dengesini ortaya çıkartan, yeni bulanan dinozor fosili tam tamına 99 milyon yıl öncesinden kalma.
99 milyon yıl korunmuş dinozor fosili
Bizim yazarken bile zorlanacağımız bu tarihten bile öncesinde yaşamış(99 milyon yıldan da önce yaşadığı düşünülen) bir dinozor fosili ortaya çıktı. Araştırmalar sonucu 99 milyon yıllık olduğu bilinen kehribarın içerisinde günümüze kadar korunmuş olan fosildeki dinozorun, günümüzdeki sinek kuşunun ilkel bir versiyonu olduğunu düşünülüyor.
Görenleri gerçekten de heyecanlandırmaya yetecek olan fotoğraflarda kuşun iskelet yapısının korunduğu açıkça görülüyor. Bilim insanları tarafından en şaşırtıcı ve en tuhaf fosil olarak paylaşılan yeni bulgular Nature dergisinde yayımlandı.
Normalde geçen yıl Myanmar’da bulunan bu fosilin araştırılması, kalıntıların değerlendirilip yorumlanması için bir yıl beklendi. Bir yılın ardından ise yayımlanan makale ile sinek kuşu büyüklüğündeki bu dinozor fosilinin detayları açıklanmış oldu.
Yedi kişilik ekibin bu keşfine “Oculudentavis khaungraae” adı verildi. Bulunan fosili araştıran ekip, büyük oranda günümüzdeki kuşlarla benzer özellikler taşıdığını ancak fosilin yaklaşık 100’e yakın dişinin bulunduğunu ve 14 milimetre boyutunda bir kafatasının olduğunu açıkladı.
Oldukça kırılgan bir yapıda olduğu aktarılan bu fosilin kehribar gibi güçlü bir koruyucu ile 99 milyon yıl korunmasının çok iyi bir gelişme olduğu belirtiliyor.
Bu fosil sayesinde yüzyıllar önce yaşamış dinozorların küçük üyelerinin de olduğu gözler önüne seriliyor.
Konuya ilgi duyanlar için detaylı özelliklerin ve bulguların anlatıldığı YouTube videosunu aşağıya bırakıyoruz.