NASA’nın Mars gezgini olan Curiosity yıllardır merakla takip edilen keşiflere imza atıyor. 2017 yılında gerçekleştirdiği çekimle birçok uzayseveri etkisine almıştı. Heyecanlandıran detaylar 2020 yılında kendisini güncelleyerek karşımıza çıkıyor. Mars gezgini 24 Kasım- 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Mars yüzeyinin yüksek çözünürlüklü panoramasını çekti. Yüksek çözünürlüklü fotoğraf bize tam tamına 1.8 milyar piksellik fotoğraf sunmuş oluyor.

Yanlışlıkla dünyanın en karanlık maddesi keşfedildi

Yanlışlıkla dünyanın en karanlık maddesi keşfedildi

MIT’deki bilim insanları tarafından yanlışlıkla keşfedilen karanlık materyal, şu an dünyanın en karanlık maddesi olarak görülüyor. Bu maddenin ışığı yüzde 99, 995’ini emdiğini söylüyor.

Yüksek çözünürlüklü fotoğraf tam 1.8 milyar piksel içeriyor

Söz konusu fotoğraflar tıpkı dünyanın ilk kara delik fotoğrafı gibi birçok karenin birleştirilmesinden oluşuyor. İlk kara delik fotoğrafından çok daha net olan Mars’ın gezgin olmayan versiyonun yüzey fotoğrafları 1.8 milyar piksel içeriyor. Gezgin olan versiyonunun fotoğraf kareleri ise yaklaşık olarak 650 milyon piksel içeriyor. Bu rakamlar muazzam rakamlar.

Söz konusu olan her iki versiyon için de geçen aylar ile birlikte dikkatli bir çalışma gerçekleştirilerek, 1000’den fazla fotoğraf bir araya getirildi. Mars gezgininin Mast kamerası veya bir diğer adıyla Mastcam, telefoto lensini panorama fotoğraflar oluşturmak için kullandı. Bunun yanında daha düşük çözünürlüklü orta açılı bir lens kullandı.

NASA’nın resmi internet sitesinde yayımlanın panorama fotoğraf, biraz bozuk gibi dursa da yakınlaştırdıkça detayların netliğinde kayboluyorsunuz. NASA’nın zaman zaman uzaydan paylaştığı fotoğraflar oldukça iyi oluyor ki birçok kişi bu gezegenin büyüklüğü karşısında büyüleniyor.

Söz konusu fotoğrafı ve diğer detayları incelemek için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.