ABD, internet ve teknoloji tarihinin şeklini olumsuz yönde bozabilecek tarihi bir karar verdi. Dünyada Net Neutrality olarak adlandırılan Türkçesi ise “Ağ Tarafsızlığı” olan kavram, FCC tarafından yapılan oylama ile sonlandırıldı. Peki bu ne demek oluyor?
Net Neutrality FCC tarafından sonlandırıldı
Net Neutrality, yani Ağ Tarafsızlığı kavramı, herkes için eşit şartlarda ve erişim imkanı sunulan internet hizmetinin ayakta kalmasını sağlayan en önemli kavramdı. Bu kavram, internet sağlayacılarının verdiği servislerde eşit ve adil veri erişimi sunması anlamına geliyor. Yani bir kullanıcı X servisine nasıl erişebiliyorsa bu kavram sayesinde Y servisine de benzer şartlarda erişebiliyor. Bu durum FCC tarafından yapılan oylama sonrasında ABD’de sonlandırıldı.
Daha somut örnek verecek olursak, Ağ Tarafsızlığı kavramı ile ayda 20 TL internet bedeli ödeyen ile 200 TL ödeyen aboneler arasında erişim kısıtlaması engelleniyordu. Bu durum Portekiz’in ardından ABD’de de sonlandırıldı ve ISP’ler bu karara uyum sağlamaya başladıktan sonra internette eşitlik devri sonlanacak. Peki bunun yansıması ne olacak?
Yukarıdaki görsel yeterince açıklayıcı olabilir. Bu eşitlik ilkesi bozulduktan sonra internet sağlayacıları özelleştirilmiş paketler sunabilecek. İstedikleri servisler ekstra ödemelere tabi tutabilecek. Bu ödemeleri yapmayan aboneler ise büyük oranda kısıtlanmış bir erişim hakkı ile belirli servislere erişebilecek. Bu durum internet ve ağ tarafsızlığı konusuna tamamen aykırı bir durum.
Ağ Tarafsızlığı neden önemli?
Ağ tarafsızlığı ilkesinin kaldırıldığı bir ülkede, sunulan internet servisi tamamen özelleştirilmiş ve ekstra ödemelerle elde edilebilir bir hal alacak. Barrack Obama’nın ısrarla üstünde durduğu internet özgürlüğü ve eşitliği ilkesi, Trump yönetimi sonrasında deyim yerindeyse bir çırpıda ortadan kaldırıldı. Peki bu durumun Türkiye’yi nasıl etkiliyor?
Öncelikli olarak ülkelerin kendi iç yönetimlerinde verilen bu kararların, yurtdışındaki ISP’ler için bir handikapı yok ancak bu kararın ülkeler bazında yaygınlaşması potansiyel bir tehlike olabilir. Şu an için ülkemizde bu tür bir çalışmanın yapılmadığını biliyoruz ancak Ağ Tarafsızlığı ilkesi ülkemizde de sonlandırılırsa, internet servis sağlayacıları belirli paketlere veya hizmetlere ekstra ödeme ile hızlı ve kesintisiz erişim talep edebilir. Bu talebi karşılamayan aboneler ise ilgili servislere çok daha düşük hızlarla ve kalitesiz olarak erişebilir.
RT if this image makes you sick. This is what an internet without #NetNeutrality could look like. Can't believe this is actually a debate again. pic.twitter.com/4MJg7U6QyJ
— Marques Brownlee (@MKBHD) November 22, 2017
ABD’de kabul edilen bu karar sonrası ise sosyal medyada çok ciddi tepkiler de gelmeye başladı.
Net Neutrality kararı hakkında sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Parası olmayanın yaya kalmasını sağlayabileceği gibi interneti altın kadar değerli kılabilecek bir hamle,düzenin açgözlü oyuncuları bir hamle yaptı bakaım bu işin sonu nereye varacak
Trump’in bir dahaki secimlerde baskanlik koltugu goremeyecegini biliyorlar. Cok felaket durumda sirket ve lobileri besliyor ama sonuc olarak bu tur seyler USA’de kalmaz hatta trump’in gidisini bile beklemeden kalkabilir. Ama Tr gibi ulkelerde bu tur yaptirimlarin “sag gelmis, sol gitmis, merkez gordu herkes” kalici olacagi asikar… gelir kapisi bir, internetin siki denetime alinabilmesine yarari 2, vsvsvsv
Şimdi o zaman bu şu mu demek kısaca: Google’a girmek için bile ek ücret vermem gerek! Saçma sapan işler. Peki şirketler ne yapacak? Mantıken ek ücret gerektiriyorsa bazı şirketlere talep azalacak.
Hayır herifi getirdiler başlarına çeksinler cezasını diyecem ama bu işin sonu bütün dünyaya batıyor. Hele bizimkiler hemen bir KHK çıkarıp birilerini köşe bizi kanser ederse hiç şaşırmam.
Bence internet toptan kaldırılmalı
dedi çomar ak koyun güde güde koyun olarak evrimleşmiş… seçmene bak…
Tam ülkemiz servis sağlayıcılarının ağzını sulandıran bir haber. Youtube video başı 10 lira derlerse şaşırmayalım. PSN’den oun mu indireceksin. 100 lira kardeşim. Zaten oyun 250 lira. Utanmadan yapılır bu. Bakalım internetin sonu ne olacak?
Aslında bizde de kısmen denemeleri yapılıyor mobil servis sağlayıcılar tarafından. Spotify paketi, Facebook – Instagram paketi, Video paketi tarzında yoklama çekiyorlar sanki…
Eğer bir şekilde bu strateji istedikleri sonucu verirse mobil servis sağlayıcılar başta olmak üzere diğer servis sağlayıcılar da benzer bir sisteme geçecekler gibi görünüyor.
“Sınırsız YouTube paketi XXTL!” (Tabii ki AKK ile şapşik! Ne sandın?)
ben biraz farklı bakıyorum olaya. misal youtube’u ele alalım. ağın büyük kısmını (diyelimki %80) bu kullanıyor olsun. bu durumda başka servislere daha az yer kalıyor. ISP’ler youtube’a gidecekler %80 ağın sana bloke olmasını istersen şu kadar para vereceksin bize diye anlaşacaklar. Yani parayı kullanıcıdan değil content provider olanlardan talep edecekler.
Bu durumun mümkün olması muhtemel bir gerçek. Ama unutmayalım ki internet dediğimiz unsurun da alternatifleri var. Yeni türeyen ücretsiz arama motorları daha ucuz reklamlarla ayakta tutunabilecek ve büyük kitle elde edecekler. Geniş veritabanına sahip tüm dünyayı kapsayacak yeni bir sanal ortamın türemesinin sebebi de olabilir bu durum. Önde gelen sitelerin ve arama motorlarının, elde edilmesi mümkün gelir toplama amacının ters tepmesi de söz konusu bu durumda. Bu konuya başka bir taraftan da bakmak gerek. Sonuçta birileri zengin olmak istiyor buna ortam açılıyor. Cebini dolduranları ise devlet politikası ile saf dısı ediyorlar. Bu adamlar yürütemiyorlar çünkü zirvedeler artık. Doydular veya doyuruldular. Bize düşen sanal ortamda güvenliğimizi üst düzeyde tutmaya gayret etmek.