Samguns Gear VR, HTC Vive gibi sanal gerçeklik konusunda büyük adımlar atılan projelerin yanı sıra, Google Cardboard gibi uygun fiyatlı sanal gerçeklik gözlükleri, her geçen kullanıcı kitlesini genişleten yeni projeler duyurmaya devam ediyor.
Uygulamalarda Sanal Gerçeklik Devri
Özellikle son aylarda gerek mobil, gerekse bilgisayarlar için geliştirilen uygulamalarda sanal gerçeklik teknolojisine bir yönelim söz konusu. Sosyal medya uygulamaları için geliştirilen sanal gezinti, 360 derece video ve fotoğraf paylaşımları en önemli örneklerden yalnızca birkaçı.
Microsoft’un uzun süredir üzerinde çalıştığı Microsoft HoloLens sanal gerçeklik teknolojisi için atılacak olan en büyük adımlardan olmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Microsoft‘un resmi sitesi üzerinden belli kesimler için satışa sunulan bu gözlüğü diğer sanal gerçeklik gözlüklerinden ayıran en büyük özelliği ise, iş ve eğitim alanı için tasarlanmış olması. Özellikle teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte simülasyon üzerinden gerçekleşecek olan eğitimler için yakın gelecekte Microsoft HoloLens‘i sıklıkla göreceğiz gibi duruyor.
Uyumlu olan akıllı telefonlar için kolaylıkla satın alıp kullanılabilir olan sanal gerçeklik gözlükleri uygulama bazında en büyük kullanıcı kitlesine YouTube üzerinden sahip. Gün geçtikçe genişleyen 360 derece video arşivi, uzun yıllar boyunca daha VR gözlüklerin uygulama tarafındaki popülerliğini elinde tutacak gibi duruyor.
Oyunlar İçin Yeni Bir Dönemin Ayak Sesleri
Son yıllarda PlayStation, Xbox ve PC üzerinde yoğunlaşan oyun sektörü, sanal gerçekliğin hayatımıza girmesi ile birlikte VR gözlükler ile birlikte büyük bir değişime uğradı. Tanıtılan oyunlar ve konsol geliştirmeleri, birçok yeni atılım ve projenin ilk adımlarını oluşturuyor.
İlk başlarda yaygın olan Google Cardboard, Samsung Gear VR gibi sanal gerçeklik gözlükleriyle oynanabilen birçok yapım, bir kesim oyuncu tarafından sevilse de, büyük oyuncu kitlesi asıl bombayı konsol üreticilerinden bekliyordu. Sony ve Microsoft kanadı bu beklentinin farkında olacak ki, oyun konsolları için hem yeni, hem de oyun severlerin büyük kısmını heyecanlandıran sanal gerçeklik gözlüğü projelerinin tanıtımı yaptı.
Xbox Kinect ve PlayStation Move ile temelleri atılan bu projeler, tanıtılan VR gözlükleriyle birlikte Sony ve Microsoft arasında yaşanan konsol savaşını iyice kızıştırdı. Konsolları için çıkacak olan sanal gerçeklik oyunları yakın zamanda gerçekleşen E3 2016 oyun fuarında oyun severlerin beğenisine sunuldu. Üst düzey geliştirmeler ve yüksek kaliteli grafiklere sahip olacak olan bu oyunlar, oyun dünyasında yeni bir devrin başlangıcı olan adlandırılabilir.
Uygulama ve oyun geliştirimi dışında gün geçtikçe günlük hayatımızda da yer edinmeye başlayacak olan sanal gerçeklik gözlükleri şu an için büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olmasa da, yakın gelecekte her kitleyi kendine çekmeyi başaracak gibi duruyor.
Yazar: Taha Umut Bektaş
::Sizce gelecek yıllarda VR gözlükler gündelik hayatımızda bir yer bulabilecek mi?
Ll
VR yeni nesil sinema. hem de çevreci çok az malzeme ve atık ile üretiliyor dev tvlere göre bence
samsung vr gozlugu var , ayrica kumandasinida aldim amerikadan cokda guzel ama acaba iyi oyun destegini surdurecekmi yoksa konsollarami gecmek zorunda kalacagim….