2009 yılında Yeni Türk Lirası’nın Türk Lirası’na dönüşümüyle beraber bugünkü para birimimiz son halini aldı. Kuruşun hayatımıza girmesiyle 1 TL, 50, 25, 10, 5 ve 1 kuruş madeni paralar olarak kullanıma sunuldu.
TechInside‘ın haberine göre, özellikle perakendede temel gıda ürünlerinin fiyatlamasında kuruş yoğun olarak kullanılırken, pratikte 5 ve 1 kuruş madeni paralar hayatımızdan yavaş yavaş çıkmış durumda. Hal böyleyken etiket fiyatlarındaki 10 kuruş altındaki fiyat baremlerinde para üstü sıkıntısı yaşanıyor.
Kartlı Ödemeler ile cebimizde ne kadar para kaldı?
BKM tarafından açıklanan veriler gerçekten de ilgi çekici. Çoğu zaman maddi değeri çok yüksek olmayan kuruşlar hizmet/ürün alımı sonrası satıcıdan istenmiyor. Diğer taraftan kartla yapılan alışverişlerde ise fişte yazan gerçek tutar ödeniyor. Bu durum bireylerin nakit gerçekleştirdikleri alışverişlerde daha fazla ödeme yapmasına neden oluyor. Bu da yapılan alışverişlerin ne kadarında kuruşlu ödeme tutarının 10 kuruş altında bulunduğu sorusunu beraberinde getiriyor.
BKM’nin açıkladığı veriler kartlarla yapılan ödemeler sayesinde para üstü sıkıntısı yaşamadan kuruşlardan ne kadar kar ettiğimizi ortaya koyuyor. Yerli kartlarla son 1 yılda yurtiçinde yaklaşık 4,36 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleşirken, bu işlemlerin yüzde 35’inde yani 1,53 milyar adedinde ödeme tutarının kuruş bareminin 10 kuruş altında gerçekleşmesi dikkat çekiyor.
Kuruşlu ödemelerde en fazla işlem adedinin 336 milyon adet işlem ve yüzde 22 pay ile 91-99 kuruş aralığında olduğu görülüyor. 198 milyon adet işlem ve yüzde 13 pay ile 71-79 arası aralığı kuruşlu ödemeler ikinci sırada yer alırken, 181 milyon adet işlem ve yüzde 12 pay ile 21-29 arası kuruşlu ödemeler ise en fazla kuruşlu ödemenin yapıldığı üçüncü aralık olarak ön plana çıkıyor.
Önemsiz gibi görünen kuruşlar aslında servet değerinde
Kuruşları alt alta topladığımızda son 1 yılda 71 milyon TL’nin kartlı ödemeler sayesinde kullanıcıların cebinde kaldığı görülüyor. 71 milyon TL ile 8 derslikli 20 ilköğretim okulu, 12 derslikli 16 ilköğretim okulu, 16 derslikli 12 ilköğretim okulu yapılabilir. Aynı zamanda 100 kişilik 20 tane öğrenci pansiyonu, 200 kişilik 14 tane öğrenci pansiyonu yapılıp hizmete sunulabilir.
Üstelik hane başı tüketimi içinde kartlı ödemelerin yaklaşık yüzde 40 paya sahip olduğu düşünüldüğünde, tüm ödemelerimizi kartlarla yapsaydık cebimizde kalan tutar 178 milyon TL’ye kadar çıkabilirdi. Bu tutar da 24 derslikli 24 ilköğretim okuluna ya da 100 kişi kapasiteli 51 tane öğrenci pansiyonunun maliyetine eş değer.
:: Alışverişlerinizde ne sıklıkla kredi kartı kullanıyorsunuz?
Peki vergilerle ve zamlarla milletin cebinden çıkan paranın hesabını kim yapacak. Nefes alamaz hale geldik. Padişahım çok yaşa diyen çıkar şimdi.
Yazım yanlışı bar(de ayrı)
Bizde devlet gidip o bankalardan o kuruşların hesabını sormaz çünkü devlet değil dolandırıcılar topluluğu vandallar düzgün insanlar olsalar o kuruşları ve faizini alırlardı bankalardan ve o okulları yaptırırdı ama bizde kesin şöyle oluyordur bankacı abi yarı yarıya kırışırız uyandırmayın kerizler yolabildiğimiz kardır…
Şahsen 1 kuruşu bile istiyorum. Sizde öyle yapın. Marketlerde bazen varsa veriyorlar. Veremeyince de mecburen onlar 5 kuruş veriyorlar.
kredi kartıyla öderim fiyat neyse onu öderim 3.98 se 3.98 öderim
fişinide keser koyar kenara esnaf
devletede vergimi öderim
Kasiyerlerin açıklarına hizmet etsin o kuruşlar. Gün boyu dünya kadar alışveriş yapılıyor. Ufak tefek açıkları çıkar kasiyerlerin maalesef. Gözden kaçan hesaplar filan..
İlk defa Süpermen filmindeki zenci çalışan sayesinde bu işe uyanmıştım.
Visa ve Mastercard firmalarının algı oyunları bunlar. Kartla alışveriş yapalım onlar kazansın.
1 kuruş tekrar gelmeli